Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ο Βορειοηπειρώτης Β. Ντούλες καταρρίπτει το μύθο των "Τσάμιδων"

Με ακλόνητα επιχειρήματα σε Αλβανικό κανάλι…
Ο Β. Ντούλες καταρρίπτει το μύθο των «Τσάμηδων»
«Δεν υπήρξε ποτέ επαρχία Τσαμουριάς στην Ελλάδα...»
Στην Αλβανία διάφοροι ακραίοι εθνικιστικοί και φασιστικοί κύκλοι εκτοξεύουν απειλές ακόμη και κατά της ζωής του κ. Βαγγέλη Ντούλε, βουλευτή στο αλβανικό κοινοβούλιο, προέδρου του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) που εκπροσωπεί τους Έλληνες ομογενείς και πρώην Προέδρου της «Ομόνοιας», για τη στάση του στο θέμα των «Τσάμηδων».
Αφορμή αποτέλεσε συνέντευξη του κ. Ντούλε στην εκπομπή «5 ερωτήσεις με τον Babaramo» του Αλβανικού καναλιού News 24, όπου πήρε ξεκάθαρη θέση, για μια ακόμη φορά, κατά των «Τσάμηδων». Ο δημοσιογράφος χρησιμοποίησε εντελώς αβάσιμα και ανυπόστατα στοιχεία, σημειώνοντας σε έντονο εθνικιστικό τόνο προς τον κ. Ντούλε, ότι (δήθεν) η Ελλάδα «κάνει διακρίσεις σε βάρος των Τσάμηδων, καθώς έχουμε κάθε μήνα Αλβανούς με καταγωγή από την "Τσαμουριά" των οποίων τους απαγορεύεται η είσοδος με διαβατήριο στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Συμφωνία του Σέγκεν. Έχουμε και το ζήτημα των περιουσιών οι οποίες δεν τους επιστρέφονται...»!

Προκαταλήψεις…
Ο κ. Ντούλες υπογράμμισε με ακλόνητα επιχειρήματα ότι «δεν υπάρχει επαρχία με την ονομασία "Τσαμουριά" στο ελληνικό κράτος» και έκανε λόγο για προκαταλήψεις και καιροσκοπισμό.
«Αυτά είναι θέματα που δημιουργήθηκαν από την εκμετάλλευση του ζητήματος και την προκατάληψη. Θα μου επιτρέψετε να εξηγήσω τις πτυχές του ζητήματος, οι οποίες με ενδιαφέρουν προσωπικά και θεσμικά. Δεν υπήρξε κατά τα χρόνια της δημοκρατίας επαρχία με την ονομασία ‘’Τσαμουριά’’ στο Ελληνικό κράτος. Ως επακόλουθο κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει στο Ελληνικό κράτος και σε κανένα κράτος τα τοπωνύμιά του. Είναι απαράδεκτο, όποιος έκανε αυτή την γκάφα στο σύστημα έκδοσης των κρατικών εγγράφων της Αλβανίας, δημιουργώντας αυτό το περιστατικό, που είναι εις βάρος του τόπου μας και δεν μας τιμά» ξεκαθάρισε σε αυστηρό ύφος ο κ. Ντούλες.
Μάλιστα, υπενθύμισε το σύμφωνο γειτνίασης και συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας (από τον πρ. Πρόεδρο Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο και τον Σ. Μπερίσα), όπου δεν γίνεται πουθενά λόγος για «Τσάμηδες»!
Τέλος, να σημειωθεί ότι στη μεγαλύτερη ιστοσελίδα της Αλβανίας τη Balkanweb υβρίζεται και μάλιστα με χυδαίους χαρακτηρισμούς από αμόρφωτους εθνικιστές και φασίστες αλβανούς ο κ. Ντούλες, γιατί καταρρίπτει το μύθο των «Τσάμηδων»…
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/11000