Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Πέθανε ο Γιάννης Μπανιάς της ανανεωτικής αριστεράς

Πεθανε ο Γιάννης Μπανιάς της ανανεωτικης αριστερας
«Έφυγε» από την ζωή σε ηλικία 73 ετών, μετά από ενάμιση μήνα άνισης μάχης με τον καρκίνο, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλευόταν ο βετεράνος ηγέτης της ανανεωτικής αριστεράς και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς.
Ο Γιάννης Μπανιάς γεννήθηκε το 1939 στους Μελισσουργούς της Αρτας. Οργανώθηκε σε νεαρή ηλικία στην προδικτατορική αριστερά. Διατηρούσε ιδιαίτερους δεσμούς με την πατρίδα του, αγαπούσε την Ήπειρο και πολύ συχνά περιόδευε στην περιοχή στο πλαίσιο της πολιτικής του δράσης.
Σπούδασε στην Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στην συνέχεια, κατά την διάρκεια των σπουδών του στο Γκρατς της Αυστρίας, αναπτύσσει έντονη συνδικαλιστική και πολιτική δράση, ενώ το εκλέγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο των Ελλήνων Φοιτητών του Γκρατς και γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας.
Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εντάσσεται στην οργάνωση της σπουδάζουσας παράταξης της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, στην οποία εκλέγεται γραμματέας και αργότερα στο μετέχει στο Κεντρικό Συμβούλιο του κινήματος. Κατά την διάρκεια της Δικτατορία των Συνταγματαρχών το 1967 υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μετά την διάσπαση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας το 1968 εντάσσεται πολιτικά στο ΚΚΕ εσωτερικού. Το 1969 μετά την απόλυσή του από τον στρατό, αναπτύσσει αντιδικτατορική δράση με την νεολαία του Ρήγα Φεραίου του ΚΚΕ εσωτερικού και του Πανελλήνιου Αντιδικτατορικού Μετώπου. Τον ίδιο χρόνο συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στο στρατόπεδο πολιτικών εξόριστων στο Παρθένι της Λέρου.
Προσχώρησε στο ΚΚΕ Εσωτερικού, του οποίο διετέλεσε Γενικός Γραμματέας από το 1982 έως το 1988.
Μετά τη διαφωνία του με τον Λεωνίδα Κύρκο και τη διάσπαση της ανανεωτικής αριστεράς, ο Γιάννης Μπανιάς ίδρυσε το ΚΚΕ Εσωτερικού (Ανανεωτική Αριστερά), το οποίο μετονομάστηκε σε ΑΚΟΑ, η οποία συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυση του τελευταίου. Με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μπανιάς εξελέγη βουλευτής το 2007, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2009, όπου κανένα μέλος της ΑΚΟΑ δεν εκλέχθηκε βουλευτής.


Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 12.00 ώρα στο Α Νεκροταφείο Αθηνών.





ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Για το θάνατο του Γιάννη Μπανιά
Πεμπτη, 29 Mαρτιου 2012 10:17
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράζει τη μεγάλη θλίψη της για την απώλεια του συντρόφου Γιάννη Μπανιά. Με τους αγώνες του για δημοκρατία και σοσιαλισμό, με την επιμονή του στο αίτημα της κομμουνιστικής ανανέωσης, με την ενεργό δράση του στο πλευρό των κινημάτων, αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας της Αριστεράς στον τόπο μας. Αποτελούν σημαντικές παρακαταθήκες η υπεράσπιση της κομμουνιστικής φυσιογνωμίας και αναφοράς, αλλά και η αντίστασή του στη συναίνεση της Αριστεράς το 1989 καθώς και στα χρόνια που ακολούθησαν. Συμπορευτήκαμε πολλές φορές μαζί του σε αγώνες και κινήματα, βρεθήκαμε στο ίδιο μετερίζι σε δύσκολες εποχές και σήμερα αισθανόμαστε φτωχότερες και φτωχότεροι.
Στην οικογένεια και τους συντρόφους του της ΑΚΟΑ και του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουμε τα πιο βαθιά, ειλικρινή και συντροφικά συλλυπητήριά μας.
Το γραφείο τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ