Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Φιμώνουν ΜΜΕ και Internet από τον φόβο εξαγωγής της Επανάστασης του Γιασεμιού

Φιμώνουν ΜΜΕ και Ιnternet από τον φόβο εξαγωγής της Eπανάστασης του Γιασεμιού

Από τον φόβο εξαγωγής των ιδεών που πυροδότησαν τη λαϊκή εξέγερση στην Τυνησία, στην Αίγυπτο και στη Λιβύη, καθεστώτα από την Κίνα ως την Τουρκία έχουν εξαπολύσει επίθεση λογοκρισίας στα ΜΜΕ και στο Ιnternet.
Στην Τουρκία περισσότερες από 9.000 ιστοσελίδες έχουν κλείσει διά νόμου. Την Παρασκευή ο εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες στους ιδιοκτήτες και αρχισυντάκτες τεσσάρων ειδησεογραφικών ιστοσελίδων. Η υπόθεση αφορά τη δημοσίευση αποσπασμάτων συζήτησης δικαστικών ανώτατου δικαστηρίου και η δίωξη στηρίζεται στις «προσβολές κυβερνητικών στελεχών».
Παράλληλα, η Τουρκία έβαλε λουκέτο σε περισσότερα από 600.000 ιστολόγια επιβάλλοντας την ολική απαγόρευση των μπλογκ που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα Blogger.
Η απόφαση, η οποία ελήφθη με την αιτιολογία ότι κάποιοι μετέδιδαν «πειρατικά» ποδοσφαιρικούς αγώνες, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ χρηστών του Διαδικτύου, δημοσιογράφων και ακτιβιστικών οργανώσεων, που κάνουν λόγο για απαράδεκτη λογοκρισία.
Η πλατφόρμα Blogger της Google, που έκλεισε στην Τουρκία με δικαστική απόφαση, είναι η δημοφιλέστερη υπηρεσία δημιουργίας και φιλοξενίας ιστολογιών (μπλογκ) στον κόσμο.
Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι στην Τουρκία χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Google για να φιλοξενούν και να διαχειρίζονται τα προσωπικά τους ιστολόγια. Επίσης, 18 εκατομμύρια χρήστες του Internet από την Τουρκία επισκέπτονται κάθε μήνα αυτά τα μπλογκ.
Χιλιάδες μπλόγκερ και χρήστες του Internet αντέδρασαν οργισμένα στην απόφαση του δικαστηρίου. Η ομάδα διαμαρτυρίας στο Facebook, με τον τίτλο «Do not touch my blog» («Μην αγγίζετε το μπλογκ μου»), συγκέντρωσε μέσα σε λιγότερο από δύο ημέρες περίπου 9.000 μέλη. Παρόμοιες εκστρατείες διαμαρτυρίας οργανώθηκαν και από άλλους ιστότοπους και διαδόθηκαν μέσω του Twitter.
Στην Κίνα ο αμερικανικός ιστότοπος επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση μπλοκάρισε την πρόσβαση σε αυτόν αφότου έγινε φορέας μιας εκστρατείας στο Internet υπέρ της δημοκρατίας, εμπνευσμένης από την Επανάσταση του Γιασεμιού στην Τυνησία.
«Επιβεβαιώνουμε ότι η πρόσβαση στον LinkedIn έχει μπλοκάρει για ορισμένους στην Κίνα. Αυτό φαίνεται ότι εντάσσεται σε μια ευρύτερη επιχείρηση λογοκρισίας, η οποία διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Κίνα και αφορά επίσης άλλους ιστότοπους» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ανι Ντέρζι, εκπρόσωπος της εταιρείας.
Μια έκκληση στο Internet, εμπνευσμένη από τα κινήματα αμφισβήτησης στον αραβικό κόσμο, καλεί τους Κινέζους σε 13 πόλεις να συγκεντρώνονται κάθε Κυριακή για να ζητούν περισσότερη κυβερνητική διαφάνεια και ελευθερία έκφρασης.

Στα δίχτυα της λογοκρισίας.............

Με τον Τύπο φιμωμένο και την κρατική τηλεόραση φερέφωνο του κόμματος, το Internet θα μπορούσε να γίνει η πύλη της Κίνας προς τον έξω κόσμο.
Η οικονομία των υπηρεσιών του Internet δεν σημαίνει όμως μόνο ελεύθερη αγορά, αλλά και ελεύθερη πρόσβαση στις πληροφορίες, στην επικοινωνία και στην ενημέρωση. Πώς είναι δυνατόν να αγκαλιάσει κανείς τα τεράστια οικονομικά κέρδη του Διαδικτύου γυρίζοντας την πλάτη στην άλλη όψη της παγκοσμιοποίησης;
Προσπαθώντας να λύσει το δίλημμα η κομμουνιστική Κίνα αυτοπαγιδεύτηκε στα δίχτυα της λογοκρισίας. Τα δρακόντεια μέτρα ελέγχου που επιβάλλει η λογοκρισία του κυβερνοχώρου σε εκατομμύρια κινέζους χρήστες σημαίνουν ότι το Internet είναι για την κυβέρνηση του Πεκίνου απειλή πιο σοβαρή από τις παραδοσιακές μορφές πολιτικής αντίδρασης.
Το καθεστώς επιχειρεί να ελέγξει διά νόμου τη ροή των πληροφοριών στο Διαδίκτυο για να εξασφαλίσει την επιβίωση ενός κλειστού πολιτικού συστήματος. Τα νέα μέτρα απαγορεύουν σε «οργανισμούς και ιδιώτες τη μετάδοση, τη συζήτηση και την αναπαραγωγή κρατικών μυστικών πληροφοριών στο Ιnternet».
Αλλά στην Κίνα κανένας δεν είναι βέβαιος για το τι είναι «κρατικό μυστικό» και τι δεν είναι (στη νομοθεσία ο όρος καλύπτει σχεδόν τα πάντα, από πληροφορίες για τη σοδειά ως την είδηση ενός σεισμού), και η λογοκρισία στρέφεται κατά πάντων: δημοσιογράφων, διαφωνούντων αλλά και των εκατομμυρίων Κινέζων που χρησιμοποιούν το Ιnternet.
Η Κίνα έκλεισε την πόρτα στον κόσμο με τη δημιουργία της νέας τάξης των «τοπικών λογοκριτών». Κάθε website, ιντερνετική πύλη και εταιρεία παροχής υπηρεσιών Ιnternet πρέπει να προσλάβει λογοκριτές έτσι ώστε να μη δημοσιοποιείται κανένα «κρατικό μυστικό». Η νομοθεσία απαγορεύει επίσης στα κινεζικά ειδησεογραφικά websites την παραγωγή των δικών τους ειδήσεων, επιχειρώντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο στην ενημέρωση.
Η ποινή που θα πληρώσει το καθεστώς μεταφράζεται και σε οικονομικές απώλειες. Η Κίνα έχει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές Ιnternet στον κόσμο. Αναλυτές εκτιμούν ότι το 2020 περισσότεροι Κινέζοι παρά Αμερικανοί θα χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Η νέα λογοκρισία φέρνει τώρα την Κίνα σε μετωπική σύγκρουση με τους εμπορικούς της εταίρους απειλώντας την εισροή ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων.
Ετσι, ένας γραφειοκρατικός πόλεμος έχει ξεσπάσει στο Πεκίνο, με τα οικονομικά υπουργεία να τάσσονται υπέρ μιας πιο χαλαρής προσέγγισης και το συντηρητικό κατεστημένο των υπηρεσιών ασφαλείας να παλεύει για σκληρές απαγορεύσεις.

http://perdika-thesprotias.blogspot.com/2011/03/nternet-e.html