Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ναυάγησε ο καταυλισμός

Ναυάγησε ο καταυλισμός
Την πρότασή του για ίδρυση πρόχειρου καταυλισμού φιλοξενίας των μεταναστών εγκατέλειψε τελικά ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος, κάτω από τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων Λαδοχωρίου και Γραικοχωρίου, οι οποίοι έδωσαν δυναμικό παρόν μέσα και έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το σώμα στο σύνολό του αναγνώρισε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την αθρόα παρουσία λαθρομεταναστών πέριξ του λιμανιού, όμως επί της ουσίας δεν μπορεί να δώσει λύση.
Ο Δήμαρχος Γιώργος Κάτσινος, στην εισήγησή του, τόνισε ότι η πρόταση για την ίδρυση καταυλισμού δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την ύπαρξη κοινωνικής συναίνεσης.
Πρότεινε να δημιουργηθεί επιτροπή από Δημοτικούς Συμβούλους και μέλη της επιτροπής αγώνα τον κατοίκων Λαδοχωρίου – Γραικοχωρίου, η οποία θα έχει επαφές με τα αρμόδια υπουργεία αλλά και θα προχωρήσει, αν χρειαστεί, στη διοργάνωση κινητοποιήσεων, ενώ χαρακτήρισε επιβεβλημένη την παρουσία ιατρικής μονάδας στο χώρο του λιμανιού.
Την αντίθεσή του στην δημιουργία καταυλισμού, εξέφρασε και ο επικεφαλής της μειοψηφίας Βασίλης Γιόγιακας, ο οποίος τόνισε ότι ο Δήμος πρέπει να αφουγκραστεί και τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής.
Οι εκπρόσωποι των κατοίκων Λαδοχωρίου και Γραικοχωρίου απαίτησαν την λήψη μέτρων και την απομάκρυνση των μεταναστών από την Ηγουμενίτσα και προειδοποίησαν με κινητοποιήσεις.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την σύσταση επιτροπής, αποτελούμενη από όλους τους φορείς που ασχολούνται με το ζήτημα, η οποία θα αποφασίσει τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν, ώστε να ασκηθεί πίεση στην πολιτεία για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.
Μέχρι τότε οι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ενώ ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η οργανωμένη ιατρική περίθαλψη και η παροχή συσσιτίου.
http://thesprotia-news.blogspot.com/2011/03/blog-post_3126.html

Απο Ηγουμενίτσα
Μικρή ενημέρωση
Εχθές στην Ηγουμενίτσα έγινε δημοτικό συμβούλιο για το θέμα των μεταναστών στην Ηγουμενίτσα. Με αφορμή αυτό συστάθηκε μια επιτροπή αγώνα κατοίκων "για να γίνει η Ηγουμενίτσα ανθρώπινη πόλη", η οποία καλούσε σε "ειρηνική, αντιρατσιστική, ενωτική" διαδήλωση, την ίδια ώρα με το δημοτικό συμβούλιο, έξω από το δημαρχείο για να ζητήσει να φύγουν οι μετανάστες από την πόλη, και ισχυριζόμενη οτι κανενα πολιτικό κόμμα δεν κρύβεται από πίσω, ενώ ήταν γνωστό ότι αποτελούνταν απο δεξιόφατσες ακροδεξιούς και νεοναζί. Συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος, περίπου 300 άτομα, στους περισσότερους από τους οποίους τους φάνηκε αρκετά ανθρώπινο το να απαιτούν να φύγουν οι μετανάστες από την πόλη λες και είναι αντικείμενα χωρίς εσωτερική εμπειρία. Όντως... ανθρώπινο και αντιρατσιστικό. Ανάμεσά τους βέβαια ήταν και η χούφτα από τα γνωστά χρυσαύγουλα... Είναι γεγονός οτι η κατάσταση επιβαρύνεται συνεχώς... Πριν λίγες μέρες μετά από τσακωμό μεταξύ ενός ντόπιου και ενός μαροκινου μετανάστη και το άνοιγματου κεφαλιού του δεύτερου από τον πρώτο, μετανάστες από διάφορες εθνικότητες φτάνουν στο μαγαζί οπού έγινε το περιστατικό και αρχίζουν να δημιουργούνται εντάσεις. Όταν παρεμβαίνουν οι μπάτσοι, οι μετανάστες τους δίνουν σήμα οτι 'ή τον παίρνετε ή θα γίνει χαμός'. Οι μπάτσοι μην έχοντας άλλη επιλογή παίρνουν τον ντοπιο μέσα, ο οποίος βγείνει το επόμενο πρωι. Αποτελεί ζήτημα πλέον για τους μετανάστες οτι συμμορία ντοπιών βγαίνει και χτυπαει άγρια μετανάστες που βρίσκουν μόνους τους, γεγονός που τους φοβίζει και τους εξοργίζει. Πάντως είναι απορίας άξιο το πού είναι όλοι αυτοί οι οποίοι βρίσκονταν εχθές στη συγκέντρωση όταν τους κόβουν τους μισθούς, τις συντάξεις, όταν όλα γύρω τους λεηλατούνται κτλ, και το πώς είναι δυνατό να πιστεύουν οτι αν φύγουν οι μετανάστες η πόλη θα γινει οντως ανθρώπινη... αυτα...