Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Αχαλίνωτη καλπάζει η ανεργία

Στην Ήπειρο 47 άτομα χάνουν τη δουλειά τους κάθε μέρα!
ΑΧΑΛΙΝΩΤΗ ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ
22.764 στην περιοχή μας οι εγγεγραμμένοι άνεργοι, ενώ η Κομισιόν θα κόψει το επίδομα σε όσους έχουν κάποια περιουσία
Χωρίς… χαλινάρια συνεχίζει να καλπάζει η ανεργία στην Ήπειρο και το 2011, αφού μόλις σε ένα μήνα οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ αυξήθηκαν κατά 1.410, γεγονός που σημαίνει, ότι από τον Δεκέμβρη έως τον Ιανουάριο 47 άνθρωποι έχαναν τη δουλειά τους κάθε μέρα!
Η επιλογή της Κυβέρνησης να υπογράψει το Μνημόνιο έχει φέρει αλυσιδωτές εκρήξεις στον κοινωνικό ιστό. Οι εργασιακές σχέσεις έχουν ανατραπεί, οι μισθοί ψαλιδίζονται συνεχώς, το κόστος ζωής εκτινάσσεται κάθε μήνα και οι Ηπειρώτες βλέπουν ιδιαιτέρως απαισιόδοξα το μέλλον. Στη ζοφερή αυτή εικόνα προστίθενται, μεταξύ άλλων τα καθημερινά λουκέτα στα καταστήματα και η άσχημη πορεία ή για την ακρίβεια η στασιμότητα των μεγάλων αναπτυξιακών έργων στην Ήπειρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, τον Ιανουάριο του 2011 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στην περιοχή μας έφθασαν τους 22.764. Από αυτούς, οι 9.137 είναι γραμμένοι για διάστημα ίσο ή μικρότερο των 12 μηνών, ενώ οι άλλοι 13.627 μεγαλύτερο του ενός έτους. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλοι 2.419 που δεν αναζητούν εργασία.
Η σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2010 αποδεικνύει, ότι η ανεργία συνεχίζει να αποτελεί μάστιγα για την Ήπειρο. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων τότε ήταν 21.354.
«Το να πούμε, ότι πρέπει να παρθούν μέτρα είναι πια κοινότυπο. Το επισημαίνουν όλοι εδώ και μήνες. Πλέον, το ηφαίστειο της ανεργίας έχει εκραγεί και ο σώζων εαυτόν σωθήτω» έλεγαν χθες Ηπειρώτες.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ… 5,5%
Σε πανελλαδικό επίπεδο, η ανεργία αυξήθηκε 5,5% από τον Δεκέμβρη του 2010. Συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν 834.290 άνεργοι σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ. Από αυτούς, 247.000 (35,82%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 442.558 (64,18%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Αυτό αποδεικνύει στην πράξη τις αρνητικές συνέπειες που είχαν στην αγορά εργασίας τα πρόσφατα μέτρα της Κυβέρνησης.
Η Ήπειρος είναι η 10η Περιφέρεια με την μεγαλύτερη ανεργία, από τις 13 της χώρας. Πρώτη είναι η Αττική με 229.316 άνεργους και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 143.609 και η Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης με 51.202.
ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
Εξαιρετικά δυσοίωνες όμως είναι και οι προβλέψεις των πολιτών για το μέλλον των δεικτών ανεργίας. Σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα «Οικονομική Συγκυρία» του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το 95% των καταναλωτών αναμένουν ελαφρά ή αισθητή άνοδο της ανεργίας εντός του 2011!
Να σημειωθεί, ότι το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ είχε προβλέψει, ότι το τέλος του 2011 οι άνεργοι στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο. «Όπως φαίνεται θα πέσει μέσα στις προβλέψεις του» σχολίαζαν χθες Γιαννιώτες.
Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Πάντως, αίσθηση έχει προκαλέσει η απάντηση του επίτροπου της Κομισιόν, Όλι Ρεν, σε ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νίκου Χουντή. Ο κ. Ρεν δήλωσε, ότι θα καταργείται το επίδομα ανεργίας, αν ο άνεργος διαθέτει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία!
Στην ερώτησή του, ο κ. Χουντής ζητούσε να μάθει τι σημαίνει η δέσμευση, στα πλαίσια του Μνημονίου, για εξοικονόμηση 500 εκ ευρώ απο «επιδόματα ανεργίας με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης».
Στην απάντησή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει, ότι η παροχή του επιδόματος ανεργίας στους ανέργους θα παρέχεται μετά από έλεγχο των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων των ανέργων και προαναγγέλλει την δραστική μείωση και άλλων κοινωνικών παροχών μετά από αξιολόγησή τους!
ΚΑΘΕΤΗ ΠΤΩΣΗ…
Στο μεταξύ, με αυξανόμενη ένταση συνεχίζεται η κάθετη πτώση του τζίρου και τα λουκέτα και στα καταστήματα της Ηπείρου, αφού ο κόσμος ξοδεύει πλέον πολύ λίγα και για τα βασικά αγαθά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που ανακοίνωσε χθες η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, 6 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι δεν τους περισσεύουν χρήματα και 4 στα 10 φοβούνται να καταναλώσουν!
Οι εργοδότες στο εμπόριο μειώθηκαν το Δεκέμβριο 2010 σε 87.000, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 11%, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι σε 200.000 εμφανίζοντας επίσης μείωση που προσεγγίζει το 4%!
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης σχολίασε, ότι «η αλήθεια των αριθμών για τους εμπόρους είναι σκληρή και τα «διαρκή» αρνητικά πρόσημα δείχνουν ότι ακόμα δεν «πιάσαμε πάτο». Πρέπει, επιτέλους, να αντιμετωπίσουμε τα δεδομένα στο ελληνικό εμπόριο με σοβαρότητα και προσοχή και όχι επιπόλαια και καθησυχαστικά. Έχουμε την αίσθηση ότι κάποιοι μας θέλουν λιγότερους, κάποιοι τους βοηθούν σε αυτήν την επιδίωξη και κάποιοι δεν κάνουν τίποτα».
http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3627&catid=33







834.290 άνεργοι μέχρι στιγμής!
Μπαράζ συνεχών ρεκόρ σπάει η ανεργία με την πολιτική του Μνημονίου ανεβάζοντας στα τέλη Ιανουαρίου (άνοδος μήνα 5,5%) τον συνολικό αριθμό των ανέργων στους 834.290 χιλιάδες ανθρώπους. Το 36% των ανέργων είναι χωρίς δουλειά περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ επίδομα ανεργίας λαμβάνουν μόνον 258.285 άτομα. Το 36% των ανέργων αντιστοιχεί στην Αττική και το 20,83% στην Κεντρική Μακεδονία. Μεγαλύτερα θύματα οι γυναίκες 57,14%, ενώ στις ηλικίες των νέων κάτα από 30 χρονών η ανεργία είναι 28,29%.
Η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις εξελίξεις με ψυχραιμία. Ανησυχητική μεν, αλλά αναμενόμενη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στο μεταξύ η Κομισιόν με έκθεσή της βάλλει κατά της ΓΣΕΕ για τις προστατευτικές συμβάσεις εργασίας απαιτώντας να μετατραπούν σε επιχειρησιακές. Οι Ευρωπαίοι όμως το τραβούν μακριά και ο επίτροπος Όλι Ρεν προτείνει όσοι άνεργοι έχουν περιουσιακά στοιχεία να μην λαμβάνουν επίδομα ανεργίας!
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=602996