Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Το ολοκαύτωμα του Κομμένου της Άρτας στην ΕΤ3

Το ολοκαύτωμα του Κομμένου της Άρτας στην ΕΤ3
Αύριο, Πέμπτη 10 Μαρτίου και ώρα 8.30 το βράδυ πρόκειται να προβληθεί από την ΕΤ3 και την εκπομπή «Αληθινά σενάρια» του Νίκου Ασλανίδη το ντοκουμέντο που γυρίστηκε πριν δύο εβδομάδες στο Κομμένο της Άρτας με θέμα της το ολοκαύτωμα και τη σφαγή της 16ης Αυγούστου 1943. Στην εκπομπή μιλούν επιζώντες του ολοκαυτώματος και καταθέτουν τις τραγικές και τραυματικές εμπειρίες που κουβαλούν από τη φρικτή εκείνη ημέρα της ανελέητης σφαγής άμαχων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων. Μιλούν, επίσης, και κάτοικοι της δεύτερης και τρίτης γενιάς, οι οποίοι βίωσαν όλη την έκταση και το βάθος της καταστροφής μέσα από τις αφηγήσεις των γονέων τους και των παππούδων τους.
Υπενθυμίζεται πως στο Κομμένο της Άρτας οι Γερμανοί στρατιώτες του 98ου Συντάγματος της Βέρμαχτ εκτέλεσαν και δολοφόνησαν με αγριότητα χωρίς αιτία 317 αθώους, διαπράττοντας ένα από τα πιο στυγερά εγκλήματα πολέμου. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται 72 παιδιά ηλικίας από 4 μηνών έως 10 χρονών, πολλά από τα οποία τα έκαψαν ζωντανά και τα έκαναν στάχτη οι ναζί. Δυστυχώς οι εμπνευστές και οι αυτουργοί του εγκλήματος αυτού κατά της ανθρωπότητας δεν απολογήθηκαν για την πράξη τους και δεν τιμωρήθηκαν για τα εγκλήματά τους ποτέ. Οι κάτοικοι του Κομμένου και οι λίγοι επιζώντες δεν παύουν να διατυπώνουν κραυγάζοντας τη διαμαρτυρία τους για τη δικαίωση που περιμένουν και δε βλέπουν να 'ρχεται ακόμη, παρά τα 68 χρόνια που κύλησαν από τότε. Ποιος φταίει; Ας απαντήσουν όλοι αυτοί που διαχειρίστηκαν τόσες δεκαετίες τα εθνικά και ιστορικά θέματα της πατρίδας μας.
Οι γερμανικές αποζημιώσεις, τονίζουν οι επιζώντες του Κομμένου, δεν αποτελούν θέμα οικονομικής αλλά ηθικής φύσης. Οι Γερμανοί στρατιώτες προκάλεσαν στο Κομμένο απερίγραπτες και απίστευτες καταστροφές, ξεκληρίζοντας ολόκληρες οικογένειες και αφήνοντας στον πόνο και στην ορφάνια δεκάδες παιδιά. Το Κομμένο δεν παραιτείται ποτέ από το αίτημα να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να πληρώσει η Γερμανία όλα αυτά που του οφείλει. Γιατί όχι μόνοι σκότωσαν ανηλεώς και έκαψαν και βίασαν και ασέλγησαν οι στρατιώτες του γερμανικού κράτους. Φεύγοντας κουβάλησαν μαζί τους τα λάφυρα του «πολέμου»: τις περιουσίες των εκτελεσμένων και δολοφονημένων κατοίκων του Κομμένου.
Η εκπομπή θα προβληθεί σε επανάληψη την Κυριακή 13 Μαρτίου στις 11.00 το πρωί από το ίδιο κανάλι.
http://thesprotia-news.blogspot.com/2011/03/3.html