Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Διακήρυξη για την παρέμβαση στις Δημοτικές εκλογές

Διακήρυξη για την παρέμβαση στις Δημοτικές εκλογές
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

1. Πολύ δύσκολες μέρες περνάει ο λαός μας αυτή την περίοδο. Μέρα με τη μέρα καταστρέφονται οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Πετιούνται στον Καιάδα της ανεργίας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης, χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι, τσακίζεται η αγροτική παραγωγή και οι φτωχομεσαίοι αγρότες, κλείνουν εκατοντάδες επιχειρήσεις, καταστρέφεται ή καταληστεύεται το περιβάλλον, την ίδια στιγμή που πλουτίζουν λίγοι τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές, καναλάρχες, γκόλντεν μπόϋς και άλλα τρωκτικά του καπιταλισμού.
• Μέσα σε αυτό το εφιαλτικό τοπίο γίνονται οι προσεχείς εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 για την τοπική αυτοδιοίκηση, σε ένα περιβάλλον, οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων, λόγω της σκληρής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, που επέβαλε η τρόϊκα (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ), μέσω του κακόφημου Μνημόνιου, που συνεχώς επικαιροποιείται προς το χειρότερο και το εφαρμόζει με υποτέλεια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση ΝΔ-ΛΑΟΣ.
• Σε μια περίοδο μιας παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, που έχει οδηγήσει τις κυρίαρχες τάξεις των διαφόρων καπιταλιστικών χωρών στην επιβολή σκληρών εξοντωτικών αντιλαϊκών μέτρων και σε έναν άγριο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό (ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία-Κίνα), που πέρα από τους τοπικούς πολέμους (Ιράκ, Αφγανιστάν, Σομαλία, Μέση Ανατολή κλπ.), εκφράζεται και με οικονομικούς πολέμους, για έλεγχο των αγορών, για την μεταφορά της κρίσης από τους οικονομικά ισχυρότερους στους οικονομικά ασθενέστερους, που εκτός των άλλων, δημιουργεί νέες τεράστιες στρατιές ανέργων και μεταναστών.
• Γίνονται επίσης μέσα από την βίαιη επιβολή στη χώρα μας, μιας νέας αντιδραστικής διοικητικής μεταρρύθμισης, που ακούει στο όνομα «Καλλικράτης».
• Από αυτή την πολιτική πλήττεται ανεπανόρθωτα το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων του ελληνικού πληθυσμού. Οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο το εισόδημα, αλλά και το σύνολο των κοινωνικών παροχών και δημόσιων αγαθών. Επιδόματα ανεργίας, ενοικίου, δάνεια ΟΕΚ, ΕΚΑΣ, δαπάνες για την υγεία, την παιδεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, την κοινωνική ασφάλιση, τις δημόσιες επενδύσεις, το περιβάλλον, πλήττονται ή περικόπτονται άγρια.
2. Το νέο σχέδιο «Καλλικράτης», οδοστρωτήρας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κακόφημου «Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Ένα πρωτόγνωρο αντιλαϊκό πρόγραμμα που συνδιαμορφώθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ και πέρα από την διοικητική μεταρρύθμιση περιλαμβάνει την μείωση των μισθών, την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος και την φορολογική μεταρρύθμιση. Έρχεται για να πάρει και όχι για να δώσει, να συγκεντροποιήσει και όχι να αποκεντρώσει, να ποδηγετήσει την ήδη ψευδεπίγραφη Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι να την διευρύνει. Είναι σίγουρο ότι η μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων στις πιο απόμακρες Περιφέρειες και στους απρόσωπους Δήμους, θα αυξήσει την ταλαιπωρία του πολίτη. Προωθείται μέχρι τα άκρα ο αυταρχικός εκσυγχρονισμός της κρατικής διοίκησης, που είχε ξεκινήσει είδη από τον Καποδίστρια, εξασφαλίζεται η ταχύτερη είσοδος του κεφαλαίου σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, η νέα φορομπηξία και η πλήρης εμπορευματοποίηση-διάλυση του ενιαίου χαρακτήρα κοινωνικών υπηρεσιών.
3. Την επομένη των εκλογών τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια θα βρεθούν σε μια πραγματικότητα αρνητική. Χωρίς οικονομικούς πόρους με αυξημένες αρμοδιότητες θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν πολιτικές, που έχουν προαποφασιστεί και προβλέπονται στο Μνημόνιο που επέβαλαν οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, (ΔΝΤ, Ε.Ε. ΕΚΤ). Δηλαδή μείωση των δαπανών για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, δραστική μείωση των δαπανών διοίκησης, όπου οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ-ΝΑ, με κάθε μορφή εργασιακής σχέσης θα πληρώσουν πρώτοι το μάρμαρο, με μειώσεις μισθών και εκτεταμένες απολύσεις. Αύξηση όλων των δημοτικών φόρων και τελών, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών ζωής των δημοτών.

4. Ο ρόλος του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου παραμένει κυρίαρχος, ο συγκεντρωτισμός μεταφέρεται στο επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας, που θα λειτουργεί ως θερμοκήπιο τοπικών κυρίαρχων οικονομικών συμφερόντων και όχι μόνο. Στην ουσία ενσωματώνει τους Δήμους και τις Περιφέρειες στην λειτουργία του καπιταλιστικού κράτους, τα δε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, στο πολιτικό κατεστημένο και την νεοσύστατη πολιτική τάξη της χώρας, που ουδόλως την επηρέασε η σκληρή πολιτική του Μνημονίου. Με την ανασύσταση των Βυζαντινών Δεσποτάτων-τοπικών κρατών, που πραγματοποιεί ο «Καλλικράτης», στην ουσία επισημοποιεί τον καταπιεστικό ρόλο σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών, τόσο των κομμάτων, όσο και των αυτοδιοικητικών κομματικών συνδυασμών. Δεν θεσμοθετεί την απλή αναλογική ως σύστημα εκλογής και τα δημοψηφίσματα στη λήψη των αποφάσεων για σοβαρά και μεγάλα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.
5. Η πράσινη ανάπτυξη που προβάλει η Κυβέρνηση ως λύση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, καλώντας τους Δήμους σε ενεργή συμμετοχή, δεν είναι τίποτα άλλο από την πράσινη επιχειρηματικότητα, με εκχώρηση Δημόσιου πλούτου σε επίπεδο ενέργειας όλων των μορφών (αιολική, ηλιακή, λιγνιτική, υδροηλεκτρική) στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Στο όνομα αυτής της ανάπτυξης προετοιμάζεται το έδαφος για την τέλεση περιβαλλοντικών εγκλημάτων σε μεγάλη έκταση. Δείγματα μιας τέτοιας παρέμβασης είναι και οι αγωγοί φυσικού αερίου, με τις εγκαταστάσεις τους, που προετοιμάζει η Κυβέρνηση στα όρια του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου Ηγουμενίτσας, η τεράστια ρύπανση του Καλαμά, η ιδιωτικοποίηση των ΧΥΤΑ σε Κορύτιανη, Καρβουνάρι, που κατασκευάστηκε με την βία των ΜΑΤ.
6. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι πανελλαδικά αλλά και ειδικότερα στον Δήμο Ηγουμενίτσας, είναι κομματικές υποψηφιότητες, επομένως και οι συνδυασμοί που θα ηγηθούν θα έχουν τα χαρακτηριστικά των κομματικών συνδυασμών. Πήραν το χρίσμα από εκείνα τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Ν. Δ., ΛΑΟΣ) που χρεοκόπησαν τη χώρα, που υποτάχθηκαν στους διεθνείς οργανισμούς και εκχώρησαν την εθνική κυριαρχία στα γεράκια των διάφορων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Μετά τις εκλογές θα κληθούν να εφαρμόσουν και να υπηρετήσουν τις πολιτικές του Μνημονίου σε Δημοτικό και Περιφερειακό επίπεδο.
7. Η «Μεγάλη Ιδέα» του Λιμανιού και της Εγνατίας, που θα έφερναν δήθεν την ανάπτυξη, η φθίνουσα γεωργία και κτηνοτροφία του Νομού μας, λόγω και της εφαρμογής της ΚΑΠ της ΕΕ, η απουσία-μετά το κλείσιμο του Εργοστασίου Φιλιατών-της όποιας μονάδας μεταποίησης, η συνεχής υποβάθμιση του Καλαμά, οι αγωγοί φυσικού αερίου, το πρόβλημα των ΧΥΤΑ, τα απαιτούμενα έργα αποχέτευσης και ύδρευσης, τα αντιπλημμυρικά, το κυκλοφοριακό και η παράκαμψη της Ηγουμενίτσας, η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΗΓ, η υποβάθμιση του ΤΕΙ, τα έργα υποδομών σε νέους οικισμούς ή στις υπό επέκταση περιοχές των Σχεδίων Πόλης, οι δρόμοι «καρμανιόλες», η ανάγκη νέων Σχολείων και Παιδικών Σταθμών (η κατάργηση των τροφείων), η υπεράσπιση της Δημοτικής περιουσίας, μαζί με την δημιουργία και την αναβάθμιση κοινοχρήστων χώρων, η αναβάθμιση του μονάδων Υγείας του Νομού, οι μεθοδεύσεις για το σχέδιο «ΝΑΤΟΥΡΑ», η άναρχη τουριστική ανάπτυξη, το μεγάλο έλλειμμα πολιτισμού, οι χωρίς ανασκαφή αρχαιολογικοί θησαυροί του Νομού μας, τα αδιέξοδα της νεολαίας μας κλπ, προστίθενται στα άλλα προβλήματα της ανεργίας, της ακρίβειας, των πολέμων, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι νέοι του τόπου μας, γεννήματα της ίδιας πολιτικής. Διαχειριστές αυτής της πολιτικής υπήρξαν οι μέχρι τώρα Δημοτικές και Νομαρχιακές Αρχές της περιοχής μας.
8. Σε αυτή την πραγματικότητα υπάρχει η ανάγκη παρέμβασης στους Δήμους, με συνδυασμούς που θα ενώνουν τους πολίτες απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές, όχι μόνο ως διαμαρτυρία, αλλά και ως απάντηση μιας άλλης πολιτικής αντίληψης και λειτουργίας, που θα επαναφέρει τους δημοτικούς συνδυασμούς στο ρόλο του κοινωνικού και λαϊκού συμμάχου και όχι του δυνάστη, του φορομπήχτη, της διαπλοκής και του ρουσφετιού των τοπικών κοινωνιών. Που θα διεκδικούν κονδύλια και υπηρεσίες για τους πολίτες, που θα προάγουν θεσμούς λαϊκών συνελεύσεων και άμεσης δημοκρατίας, που θα αναδεικνύουν τον κινηματικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση, που θα συμβάλλουν στον γενικότερο αγώνα του λαού μας για την ανατροπή της κοινωνίας του καταναγκασμού, των ανισοτήτων και της αδικίας και το πέρασμα σε μια κοινωνία της κοινωνικής χειραφέτησης και της λαϊκής αυτοδιοίκησης. Που θα μεριμνά για τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, νέων, ηλικιωμένων, εργαζόμενων, ανέργων. Που θα αποφασίζει ο ίδιος για τις λύσεις των προβλημάτων και την προοπτική της ζωής του.
9. Έτσι κι αλλιώς οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όπως κι όλες γενικά οι εκλογές στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, δεν μπορούν να δώσουν λύση στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν το λαό και τη χώρα. Μπορεί όμως να αποτελέσουν και μια ευκαιρία για δραστήρια κινητοποίηση των πολιτών ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα και την προώθηση των λαϊκών και τοπικών διεκδικήσεων, όχι με ένα τοπικιστικό πνεύμα, αλλά σε συνδυασμό με τη γενικότερη πολιτική πάλη του λαού μας.
10. Εμείς δεν έχουμε τις συνδιαχειριστικές αυταπάτες για Δήμους ή κοινότητες «σοσιαλιστικές νησίδες», «κύτταρα λαϊκής εξουσίας» ή «φορείς ανάπτυξης». Δεν είναι στη λογική μας οι συμμαχίες κορυφής και τα κομματικά παζάρια, για το μοίρασμα των Δήμων, για δεύτερους γύρους κ.λ.π. Δεν έχουμε την αντίληψη των χαρισματικών ηγετών και μας βρίσκει αντίθετους να δίνεται το «χρίσμα» από τα κομματικά γραφεία, έξω από διαδικασίες βάσης. Η ανακλητότητα των εκπροσώπων μας και η εκ περιτροπής εκπροσώπηση είναι βασικές αρχές στη λειτουργία μας. Δεν θέλουμε να γίνουμε το δεκανίκι κανενός και διαχωριζόμαστε κάθετα από λογικές στήριξης, με τον οποιοδήποτε τρόπο, της ΠΑΣΟΚικής «κεντροαριστεράς», σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο. Δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους η διασπαστική γραμμή του «μοναχικού δρόμου», των συγκεντρώσεων σε χωριστή «καθαρή πλατεία», της κομματικής περιχαράκωσης και καταγραφής.
11. Η «Θεσπρωτία της αντίστασης και του αγώνα» στα τέσσερα αυτά χρόνια, στα πλαίσια των δυνάμεων της, βρέθηκε, μέσα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες του Θεσπρωτικού λαού και παρά τις ελλείψεις και τις αδυναμίες ανέδειξε ζητήματα, πραγματοποίησε εκδηλώσεις, έκανε εξορμήσεις, κράτησε ζωντανή την ελπίδα σε ένα κομμάτι του Θεσπρωτικού λαού, πως μόνον με την αντίσταση και τον αγώνα μπορεί να υπάρξει διέξοδος στα λαϊκά προβλήματα.
12. Στη βάση των παραπάνω, πλαισιωμένοι σήμερα και από άλλους αγωνιστές, καλούμε κάθε πολίτη να συμμετάσχει ενεργά και αποφασιστικά σε αυτή την προσπάθεια παρέμβασης στις επερχόμενες εκλογές, αλλά πολύ περισσότερο μετά απ΄ αυτές. Τον καλούμε να συμβάλλει στην συγκρότηση του άλλου συνδυασμού, που καθίσταται δύσκολη για τις μικρές δυνάμεις, λόγω των εμποδίων που, πέραν όλων των άλλων, θέτει ο νέος νόμος. Του συνδυασμού των πολιτών που θα υπηρετεί τις αποφάσεις τους. Που θα απαντά δυναμικά σε αυτούς που θεωρούν αυτές τις εκλογές δημοψήφισμα επικύρωσης των αντιλαϊκών μέτρων, που έχουν πάρει και έχουν οδηγήσει τους πολίτες στην φτώχεια τους νέους στην ανεργία και την Ελλάδα στο μαρασμό και την υποτέλεια στους δανειστές. Που θα κλείνει το δρόμο και σε εκείνους που στα λόγια εναντιώνονται στο Μνημόνιο, αλλά θα το εφαρμόσουν «για να τιμήσουν την υπογραφή της χώρας».
• Να ανατρέψουμε, μέσα από τον ενωτικό, δυναμικό και παρατεταμένο αγώνα μας, το Μνημόνιο υποδούλωσης της χώρας και τα ¨Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης», ενάντια στις εντολές της τρόϊκα και στην κυβερνητική πολιτική
• Να υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας-Υγείας-Πρόνοιας, τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, το μισθό, τη σύνταξη, το εισόδημα, το περιβάλλον, το δικαίωμα για μια καλύτερη ζωή. Να υπερασπιστούμε όλους τους δημόσιους χώρους
• Να αντισταθούμε στη νέα δημοτική φορομπηξία. Να καταργηθούν τα τροφεία και τα άλλα δημοτικά χαράτσια. Όχι άλλα βάρη στη λαϊκή οικογένεια.
• Έξω το ΔΝΤ από τη χώρα- Έξω η Ελλάδα από ΕΕ-ΝΑΤΟ.
• Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη των λαών και την αντίσταση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, στον ιμπεριαλισμό, στον πόλεμο, στον φασισμό, στο ρατσισμό, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των ελλήνων εργαζομένων και των μεταναστών.
• Να προβάλλουμε την ανάγκη του ενεργού και συνειδητοποιημένου πολίτη, τη αναγκαιότητα της συλλογικής δράσης. Να ξαναβγεί ο Λαός στο προσκήνιο
• Να παρέμβουμε και να παλέψουμε και μέσα από αυτό το μετερίζι, για την ανάδειξη των λαϊκών προβλημάτων και την ανάπτυξη κοινωνικών κινημάτων
http://perdika-thesprotias.blogspot.com/2010/10/blog-post_6471.html