Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Την Δευτέρα στο Πανθεον η Θεσπρωτία της Αντίστασης

«Θεσπρωτία της αντίστασης και του αγώνα» Ανακοίνωση - πρόσκληση

Σας καλούμε την Δευτέρα 4-10-2010 και ώρα 7.30 μμ
στην Ηγουμενίτσα, «ΠΑΝΘΕΟΝ», σε συγκέντρωση-συζήτηση, με στόχο την παρέμβαση στις δημοτικές εκλογές
Nα στείλουμε ένα μήνυμα αντίστασης
και αγώνα και μέσα από αυτές τις εκλογές


Πολύ δύσκολες μέρες περνάει ο λαός μας αυτή την περίοδο. Μέρα με τη μέρα καταστρέφονται οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Πετιούνται στον Καιάδα της ανεργίας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης, χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νεολαίοι, τσακίζεται η αγροτική παραγωγή και οι φτωχομεσαίοι αγρότες, κλείνουν εκατοντάδες επιχειρήσεις, καταστρέφεται ή καταληστεύεται το περιβάλλον, την ίδια στιγμή που πλουτίζουν λίγοι τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές, καναλάρχες, και άλλα τρωκτικά του καπιταλισμού.
«Μέρες Μνημονίου» ζει η χώρα μας, που επικαιροποιείται συνεχώς προς το χειρότερο για το λαό μας, από τους εγκάθετους επιτρόπους της τρόϊκα (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ) και που το εφαρμόζει με υποτέλεια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συναίνεση ΝΔ-ΛΑΟΣ.
Το σχέδιο «Καλλικράτης», οδοστρωτήρας για ην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την μετατρέπει σε ένα ανεξέλεγκτο Βυζαντινό Δεσποτάτο, σε ένα απρόσωπο τοπικό κράτος. Προωθεί μέχρι τα άκρα τον αυταρχικό εκσυγχρονισμό της κρατικής διοίκησης, που είχε ξεκινήσει ήδη από τον Καποδίστρια, εξασφαλίζει την ταχύτερη είσοδο του κεφαλαίου σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, επιβάλλει νέα φορομπηξία και πλήρη εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση-διάλυση του ενιαίου χαρακτήρα κοινωνικών υπηρεσιών. Δεν θεσμοθετεί την απλή αναλογική ως σύστημα εκλογής και τα δημοψηφίσματα στη λήψη των αποφάσεων για σοβαρά και μεγάλα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Ο ρόλος του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου παραμένει κυρίαρχος, ο συγκεντρωτισμός μεταφέρεται στο επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας, που θα λειτουργεί ως θερμοκήπιο τοπικών κυρίαρχων οικονομικών συμφερόντων και όχι μόνο.
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και οι συνδυασμοί που θα ηγηθούν, πανελλαδικά αλλά και ειδικότερα στον Δήμο Ηγουμενίτσας, είναι κομματικές υποψηφιότητες. Πήραν το χρίσμα από εκείνα τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Ν. Δ., ΛΑΟΣ) που χρεοκόπησαν τη χώρα, που υποτάχθηκαν στους διεθνείς οργανισμούς και εκχώρησαν την εθνική κυριαρχία στα γεράκια των διάφορων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Μετά τις εκλογές θα κληθούν να εφαρμόσουν και να υπηρετήσουν τις πολιτικές του Μνημονίου σε Δημοτικό και Περιφερειακό επίπεδο.
• Πέρα από τα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της υποτέλειας, πολλά είναι και τα τοπικά προβλήματα : Φθίνουσα γεωργία και κτηνοτροφία, λόγω και των Οδηγιών της ΕΕ, ανύπαρκτη μεταποίηση, συνεχής υποβάθμιση του Καλαμά, οι αγωγοί φυσικού αερίου, το πρόβλημα των ΧΥΤΑ, τα απαιτούμενα έργα αποχέτευσης και ύδρευσης, τα αντιπλημμυρικά, το κυκλοφοριακό και η παράκαμψη της Ηγουμενίτσας, η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΗΓ, η υποβάθμιση του ΤΕΙ, τα έργα υποδομών σε νέους οικισμούς ή στις υπό επέκταση περιοχές των Σχεδίων Πόλης, οι δρόμοι «καρμανιόλες», η ανάγκη νέων Σχολείων και Παιδικών Σταθμών, η υπεράσπιση της Δημοτικής περιουσίας, μαζί με την δημιουργία και την αναβάθμιση κοινοχρήστων χώρων, η αναβάθμιση του μονάδων Υγείας του Νομού, οι μεθοδεύσεις για το σχέδιο «ΝΑΤΟΥΡΑ», η άναρχη τουριστική ανάπτυξη, το μεγάλο έλλειμμα πολιτισμού, οι χωρίς ανασκαφή αρχαιολογικοί θησαυροί του Νομού μας, τα αδιέξοδα της νεολαίας μας.
Οι σημερινοί υποψήφιοι του δικομματισμού, μέσα από τις μέχρι τώρα Δημοτικές και Νομαρχιακές Αρχές από κοινού τις περισσότερες φορές, διαχειρίστηκαν τα προβλήματα αυτά στα πλαίσια της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεών τους, σε βάρος του Θεσπρωτικού λαού.
• Που διαφώνησαν με τις επιλογές των κυβερνήσεών τους; Σε ποιόν λογοδοτούν και ποιόν θα υπακούσουν, αύριο τον Θεσπρωτικό λαό ή την «Χαριλάου Τρικούπη» και την «Ρηγίλλης», που τους έδωσαν το χρίσμα;
Η «Θεσπρωτία της αντίστασης και του αγώνα» στα τέσσερα αυτά χρόνια, στα πλαίσια των δυνάμεων της, βρέθηκε, μέσα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες του Θεσπρωτικού λαού (Καρβουνάρι, Ασφαλτικά Σαγιάδας, Πέρδικα, «ΔΩΔΩΝΗ», Καλαμάς, απεργίες και κινητοποιήσεις της νεολαίας κλπ.) και παρά τις ελλείψεις και τις αδυναμίες, ανέδειξε ζητήματα, πραγματοποίησε εκδηλώσεις, έκανε εξορμήσεις, κράτησε ζωντανή την ελπίδα σε ένα κομμάτι του Θεσπρωτικού λαού, πως μόνον με την αντίσταση και τον αγώνα μπορεί να υπάρξει διέξοδος στα λαϊκά προβλήματα.
Στη βάση των παραπάνω, πλαισιωμένοι σήμερα και από άλλους αγωνιστές, καλούμε κάθε πολίτη να συμμετάσχει ενεργά και αποφασιστικά σε αυτή την προσπάθεια παρέμβασης στις επερχόμενες εκλογές, αλλά πολύ περισσότερο μετά απ΄ αυτές.
Τον καλούμε να συμβάλλει στην συγκρότηση του άλλου συνδυασμού, που καθίσταται δύσκολη για τις μικρές δυνάμεις, λόγω των εμποδίων που, πέραν όλων των άλλων, θέτει ο νέος νόμος. Του συνδυασμού των πολιτών που θα υπηρετεί τις αποφάσεις τους. Που θα απαντά δυναμικά σε αυτούς που θεωρούν αυτές τις εκλογές δημοψήφισμα επικύρωσης των αντιλαϊκών μέτρων, έχουν οδηγήσει τους πολίτες στη φτώχεια, τους νέους στην ανεργία και την Ελλάδα στο μαρασμό και στην υποτέλεια στους δανειστές. Που θα κλείνει το δρόμο και σε εκείνους που στα λόγια εναντιώνονται στο Μνημόνιο, αλλά θα το εφαρμόσουν, για να «τιμήσουν την υπογραφή της χώρας».
• Να ανατρέψουμε, μέσα από τον ενωτικό, δυναμικό και παρατεταμένο αγώνα μας, το Μνημόνιο υποδούλωσης της χώρας, ενάντια στις εντολές της τρόϊκα και στην κυβερνητική πολιτική.
• Να αντισταθούμε στον οδοστρωτήρα του «Καλλικράτη», στη νέα φορομπηξία. Να καταργηθούν όλα τα δημοτικά χαράτσια (τροφεία κλπ.). Όχι άλλα βάρη στ λαϊκή οικογένεια.
• Να υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας-Υγείας-Πρόνοιας, τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, το μισθό, τη σύνταξη, το εισόδημα, το περιβάλλον, το δικαίωμα για μια καλύτερη ζωή. Να υπερασπιστούμε όλους τους δημόσιους χώρους.
• Έξω το ΔΝΤ από τη χώρα-Έξω η Ελλάδα από ΕΕ-ΝΑΤΟ.
• Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη των λαών και την αντίσταση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, στον ιμπεριαλισμό, στον πόλεμο, στον φασισμό, στο ρατσισμό, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των ελλήνων εργαζομένων και των μεταναστών.
• Να προβάλλουμε την ανάγκη του ενεργού και συνειδητοποιημένου πολίτη, τη αναγκαιότητα της συλλογικής δράσης. Να ξαναβγεί ο Λαός στο προσκήνιο.
• Να παρέμβουμε και να παλέψουμε και μέσα από αυτό το μετερίζι, για την ανάδειξη των λαϊκών προβλημάτων και την ανάπτυξη κοινωνικών κινημάτων
• Να μη στηρίξουμε αυτούς που θα τους βρούμε αύριο απέναντί μας
http://e-igoumenitsa.gr/news/thesprotia/5327.html