Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων συλλέγει είδη προσωπικής υγιεινής για τις φυλακές Σταυρακίου - Ευρωπαϊκή καταδίκη για τις άθλιες συνθήκες


Η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων συλλέγει είδη προσωπικής υγιεινής για τους κρατούμενους στις φυλακές Σταυρακίου
Λίγες εβδομάδες πριν από τα φετινά Χριστούγεννα και μεσούσης της πρωτοφανούς κρίσης που μαστίζει τον τόπο, η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων σε συνεργασία με την τοπική Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,αναδεικνύει την κοινωνική της ευαισθησία και πρωτοστατεί σε ένα ξεχωριστό μάθημα ανθρωπιάς και σε μια έμπρακτη προσφορά αλληλεγγύης και αγάπης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.Με στόχο τις φετινές γιορτές να προσφέρουμε μια ανάσα ανακούφισης στην ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των κρατουμένων στις Δικαστικές Φυλακές Σταυρακίου, διοργανώνουμε σειρά δράσεων και στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε τη συνεργασία όλων των φορέων της τοπικής εκπαίδευσης, ώστε να καλύψουμε-δίνοντας από το υστέρημά μας ότι ο καθένας μπορεί- τις σημαντικές ελλείψεις σε είδη προσωπικής υγιεινής,τις οποίες δυστυχώς η Πολιτεία αδυνατεί να εξασφαλίσει.Όπως ενημερωθήκαμε από τη διεύθυνση των τοπικών Φυλακών, λόγω της μεγάλης ανάγκης που υπάρχει στους τροφίμους σε είδη καθημερινής χρήσης, σας παρακαλούμε όπως ο Διευθυντής του Σχολείου σας, αφού πρώτα ενημερώσει σχετικά το Σύλλογο Διδασκόντων, τους μαθητές αλλά και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων,στη συνέχεια να μεριμνήσει για τη συγκέντρωση της εθελοντικής προσφοράς στα παρακάτω είδη : Σαπούνια, Αφρόλουτρα, Σαμπουάν, Οδοντόβουρτσες, Οδοντόκρεμες, Ξυριστικές μηχανές μιας χρήσης (τύπου BIC), Αφρούς Ξυρίσματος,Χαρτιά Υγείας και Τηλεκάρτες.
Θεωρώντας δεδομένη την ενεργοποίησή σας στο ξεχωριστό αυτό μάθημα κοινωνικής αλληλεγγύης, σας ενημερώνουμε ότι οι προσφορές ειδών θα συγκεντρώνονται εντός του Σχολείου σας, μέχρι και την Παρασκευή 14Δεκεμβρίου, ώστε στη συνέχεια να παραληφθούν από το Δ.Σ. της τοπικής ΕΛΜΕ,προκειμένου να παραδοθούν στη Διεύθυνση των Φυλακών.Για κάθε σχετική πληροφορία και διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη συντονίστρια της δράσης,αντιπρόεδρο της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων και Διευθύντρια του Γυμνασίου Μηλιωτάδων, κα Μαίρη Κασσαγιάννη στο τηλέφωνο: 26560-31368 (ώρες λειτουργίας Σχολείου) και6945.59.59.01.
-
-
-
Ευρωπαϊκή καταδίκη της Ελλάδας για τις φυλακές Ιωαννίνων
Καταδικαστικές ήταν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις δύο υποθέσεις που εκδικάστηκαν κατά της Ελλάδας και αφορούσαν καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού και Ιωαννίνων. Το ΕΔΑΔ εξέδωσε δύο καταδικαστικές αποφάσεις για παραβίαση των σχετικών διατάξεων και υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει αποζημιώσεις στους παθόντες και να πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα.Συγκεκριμένα,σε ότι αφορά τις φυλακές Σταυρακίουματά της Ελλάδος είχαν προσφύγει ομαδικά έντεκα Έλληνες υπήκοοι, ένας Ιρακινός, ένας Αλβανός και ένας από το Μπαγκλαντές, οι οποίοι εξέτιαν ποινές φυλάκισης από έξι μήνες μέχρι και δέκα χρόνια στις φυλακές των Ιωαννίνων, για διάφορα ποινικά αδικήματα.Με τη προσφυγή τους διαμαρτύρονταν ότι κατά την διάρκεια της κράτησής τους δεν είχαν τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, δεν έλαβαν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που ορισμένοι απ' αυτούς χρειάζονταν, ενώ ήταν υποχρεωμένοι να διαβιούν με σωρεία άλλων κρατουμένων.Το Δικαστήριο έκανε δεκτές τις προσφυγές τους,καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και την υποχρέωσε να καταβάλλει αποζημιώσεις για ηθική βλάβη στον καθένα από τους 14 ενάγοντες που κυμαίνονται από 5.000 έως και 15.000 ευρώ. Έφταναν για ανακαίνιση!.. Γίνεται αντιληπτό, ότι το σύνολο των χρημάτων που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα, είναι «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στο τεράστιο οικονομικό της πρόβλημα. Όμως, με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν γίνει οι απαραίτητες εργασίες, είτε για ανακαίνιση, είτε ακόμη και για την έναρξη κατασκευής νέας φυλακής στα Γιάννινα! «Αντ’ αυτού, καλούμαστε τώρα να πληρώσουμε πρόστιμα, χωρίς παράλληλα να γίνονται και οι απαραίτητες ενέργειες για τη βελτίωση των συνθηκών. Πρέπει να δοθεί μια λύση, η κατάσταση δεν πάει άλλο…» σημειώνουν πηγές. Όπως έγινε γνωστό, οι 14 κρατούμενοι διαμαρτύρονταν, γιατί κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, δεν είχαν τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, δεν έλαβαν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρειάζονταν και ήταν υποχρεωμένοι να διαβιούν μαζί με εκατοντάδες άλλους κρατούμενους. Το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση των διατάξεων της σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (για τον ίδιο λόγο δικαίωσε και έναν ακόμη πρώην κρατούμενο στον Κορυδαλλό). Ως γνωστόν, οι φυλακές στο Σταυράκι μόλις και μετά βίας χωρούν 120 άτομα, αλλά σχεδόν μονίμως στοιβάζονται περί τους 200 (!) και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αρμοδίων και των υπαλλήλων τους, η κατάσταση είναι εξαιρετικά οριακή.
Πολλά τα προβλήματα…
Δυστυχώς όμως, δεν είναι η μοναδική περίπτωση στην Ήπειρο, όπου οι συνθήκες κράτησης είναι απάνθρωπες και αποτελούν ντροπή για την χώρα μας, αλλά και για τους ανθρώπους που κρατούνται σε αυτές. Πρόσφατα, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων είχε καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες στο Αστυνομικό Μέγαρο της πόλης. Οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι δεν λειτουργούσε η αποχέτευση με αποτέλεσμα, κατά διαστήματα, λύματα να εμφανίζονται εντός των κρατητηρίων, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για κρατούμενους και αστυνομικούς, ενώ λόγω υπερπληθώρας κρατουμένων και αδυναμίας εξεύρεσης χώρου σε κρατητήρια, κάποιοι αστυνομικοί υποχρεώθηκαν να έχουν δεμένους κρατουμένους με χειροπέδες από σταθερά σημεία εντός της υπηρεσίας, παραβιάζοντας βασικούς κανόνες ασφαλείας!
Στην Ηγουμενίτσα…
Υπενθυμίζεται, ότι πολλά είναι και τα προβλήματα στα κρατητήρια του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας, όπου είχαν γίνει και εξεγέρσεις κρατουμένων (είχαν βάλει και φωτιές σε αυτά) οι οποίοι μπορεί να μεταφέρονται εκεί για λίγο χρονικό διάστημα (εξάλλου, πρόκειται συνήθως για λαθρομετανάστες, που συλλαμβάνονται στο Λιμάνι), αλλά είναι τόσοι πολλοί και εναλλάσσονται τόσο συχνά, σχεδόν καθημερνά (η λαθρομετανάστευση, άλλωστε, «οργιάζει» στην Ήπειρο), που τα κελιά μονίμως είναι ασφυκτικά γεμάτα.
Οι ασθένειες…
Είναι προφανές, ότι εξαιτίας όλων των παραπάνω δεν απειλείται μόνο η υγιεινή μέσα στα κρατητήρια και στα αστυνομικά τμήματα, αλλά και η δημόσια υγεία. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς, ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι από πιθανή μετάδοση μολυσματικών νόσων, όπως AIDS, ηπατίτιδα, ψώρα κ.λ.π. και στο προσωπικό των φυλακών. Οι περισσότεροι κρατούμενοι είναι λαθρομετανάστες και κυρίως Ασιατικής καταγωγής, από υπανάπτυκτες χώρες και «κουβαλούν» μαζί τους πολλές και …ξεχασμένες ασθένειες, ενώ λόγω της συνεχούς «ροής» κρατουμένων, αυτά δεν αδειάζουν σχεδόν ποτέ και ως εκ τούτου δεν μπορούν να απολυμανθούν!
Δεν πάει άλλο…
Δυστυχώς όμως, οι εκκλήσεις των αρμοδίων είναι «φωνές βοώντος εν τη ερήμω», αφού η Πολιτεία εξακολουθεί να τις «αγνοεί» και να… κοιτάζει αλλού. Σαφώς και η λύση που πρέπει να δοθεί είναι πολιτική, γι’ αυτό καλό είναι να επισκεφθεί την περιοχή μας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας για να δει από κοντά την τραγική κατάσταση, η οποία έφθασε πλέον στο «μη παρέκει».