e-mail που λάβαμε
ΑΥΡΙΟ
Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Ορμητήριο
επικοινωνία : Γιάννης Παπαδημητρίου
Μιχ. Αγγέλου 18, 453 32 ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ioapap@tellas.gr - τηλ. 26510 38035
Καταψήφισε τον αγωγό φυσικού αερίου η παράταξη «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο»
Στην τελευταία της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον Ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου υψηλής πίεσης (IGI) και ειδικότερα για το υποθαλάσσιο τμήμα, που περιλαμβάνει και το εργοστάσιο συμπίεσης στα όρια των νομών Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.
Η Περιφερειακή Παράταξη «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» καταψήφισε τη ΜΠΕ για τους εξής λόγους :
α) Είναι εσφαλμένη και αποπροσανατολιστική η εκτίμηση ότι η υλοποίηση του έργου εξασφαλίζει τη μελλοντική τροφοδοσία της Ηπείρου με φυσικό αέριο. Αντίθετα πρόκειται για αγωγό τράνζιτ ο οποίος θα διοχετεύσει το σύνολο των διερχόμενων ποσοτήτων στην Ιταλική αγορά, όπως προσδιορίζεται με σαφήνεια και στη σχετική Ελληνο-ιταλική διακρατική σύμβαση. Ας μη λησμονούμε ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή έντονου διεθνούς ανταγωνισμού για τις διαθέσιμες ποσότητες και είναι αφελές να θεωρεί κανείς ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τις ανάγκες της Ηπείρου. Η ίδρυση εταιρίας παροχής αερίου για την Ήπειρο αποτελεί κυβερνητικό ελιγμό ύστερα από την καθολική αντίδραση των κατοίκων της Πέρδικας, που μάλιστα πιστοποιήθηκε με δημοψήφισμα, και την αναταραχή σε ολόκληρη τη Θεσπρωτία και την Ήπειρο, πρακτικά δε στερείται κάθε σημασίας ιδίως ενόψει της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ
β) Τα προβλεπόμενα από τον αγωγό πλεονεκτήματα και βασικά τα τέλη διέλευσης δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν το κόστος της υποβάθμισης της τουριστικής αξίας της ζώνης Πάργας – Πέρδικας - Συβότων, η οποία δέχεται χιλιάδες επισκέπτες, συντηρεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας και είναι χαρακτηρισμένη ως ζώνη τουριστικής ανάπτυξης και παραθεριστικής κατοικίας από το ισχύον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο της Ηπείρου. Γενικότερα η φρενίτιδα της συμμετοχής στο καπιταλιστικό «μεγάλο παιγνίδι» των αγωγών και της γιγαντιαίας μεταφοράς ενεργειακών πόρων αγνοεί ή υποβαθμίζει τα περιβαλλοντικά προβλήματα, την έκθεση σε κινδύνους και έρχεται σε αντίθεση με ένα ενεργειακό μοντέλο μικρής κλίμακας, αποκεντρωμένης παραγωγής και κοινωνικού ελέγχου στην παραγωγή, τη μεταφορά και την κατανομή της ενέργειας.
γ) Η ΜΠΕ εξαντλεί την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων (ουσιαστικά εναλλακτικών χαράξεων) σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων και πάντοτε μέσα στα όρια της τουριστικής ζώνης Πάργας – Πέρδικας – Συβότων. Με τον τρόπο αυτό καταστρατηγείται η πρόβλεψη του νόμου για την εξέταση ουσιαστικών εναλλακτικών λύσεων, όπως αυτή που υποδείχθηκε από τους παρευρισκόμενους στη συζήτηση εκπροσώπους φορέων για την βόρεια διαδρομή του αγωγού, την παράκαμψη δηλ. του εμποδίου της Κέρκυρας από τα βόρεια, η οποία μάλιστα μειώνει κατά δεκάδες χιλιόμετρα το μήκος του αγωγού και επομένως εξασφαλίζει μεγάλη οικονομία κλίμακας για τους όποιους ενδιαφερόμενους
δ) Τέλος είναι σημαντικές οι ασάφειες και οι παραλείψεις της ΜΠΕ, και ιδιαίτερα στα ζητήματα εκπομπών αερίων, θορύβων και σεισμικότητας, οι προς τα πάνω αποκλίσεις από τις Προμελέτες και την Προέγκριση Χωροθέτησης και ακόμη η πρωτοφανής ευρεσιτεχνία ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός «θα προσελκύσει επισκέπτες και θα δημιουργήσει τουριστικό ρεύμα». Αντιθέτως η διεθνής εμπειρία από τους αγωγούς (π.χ. από την πόλη Γελεντζίκ στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, όπου βρίσκεται η αφετηρία του υποθαλάσσιου αγωγού Ρωσίας-Τουρκίας) τεκμηριώνει και περιβαλλοντικούς κινδύνους και υποβάθμιση της τουριστικής αξίας μιάς περιοχής.
Γιάννενα, 10-12-2012
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ