Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Έφυγε από τη ζωή ο ποιητής και στιχουργός Άλκης Αλκαίος


Έφυγε από τη ζωή ο ποιητής και στιχουργός Άλκης Αλκαίος
Σε ηλικία 63 ετών, χάνοντας τη μάχη με τον Καρκίνο, έφυγε εχθές από τη ζωή (Κυριακή 9 Δεκεμβρίου) ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ποιητές και στιχουργούς, ο Άλκης Αλκαίος.
Γεννημένος κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα και πολιτογραφημένος κάτοικος Πάργας ο Α. Αλκαίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα Ελληνικά Γράμματα το 1967, με την έκδοση μικρού δοκιμίου για τον Κώστα Καρυωτάκη.
Το 1983 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της Εταιρίας Νέας Μουσικής - ιδρυτής της οποίας ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος - το βιβλίο του, «Εμπάργκο – Ποιήματα». Από αυτή τη συλλογή προέρχεται και το ποίημα «Πρωινό τσιγάρο», αφιερωμένο στη μνήμη του τότε πρόωρα χαμένου Μάνου Λοΐζου.
Η γνωριμία του ποιητή με το συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας 1970. Δίσκοι όπως το «Εμπάργκο» (1982) και «Στου Αιώνα την Παράγκα» (1996) αποτελούν δείγματα σπουδαίων συνεργασιών του Α. Αλκαίου με επίσης καταξιωμένους καλλιτέχνες από το χώρο της μουσικής. Η Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη, οΜανώλης Μητσιάς, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Θάνος Μικρούτσικός, ο Γιώργος Νταλάρας, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Δημήτρης Μητροπάνος είναι μόνο μερικοί από τους ερμηνευτές που συνεργάστηκαν με τον στιχουργό.
Η Κηδεία του Άλκη Αλκαίου θα τελεστεί την Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου στην Πάργα.