Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012

Πέθανε ο στιχουργός Άλκης Άλκαίος (Βαγγέλης Λιάρος)


Πέθανε ο στιχουργός Άλκης Αλκαίος (Βαγγέλης Λιάρος)
Ένας από τους σημαντικότερους στιχουργός της νεότερης ελληνικής μουσικής ιστορίας έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών, μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Ο Άλκης Αλκαίος άφησε πίσω του σημαντικότατο έργο και ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις, συνεντεύξεις-τοποθετήσεις. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στην Πάργα. Το πραγματικό του όνομα ήταν Βαγγέλης Λιάρος.
Ο Άλκης Αλκαίος γεννήθηκε κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα και από μικρή ηλικία πολιτογραφήθηκε κάτοικος Πάργας. Στα Ελληνικά Γράμματα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1966, με την έκδοση ενός μικρού δοκιμίου πάνω στον ποιητή Κ.Γ. Καρυωτάκη. Το 1983 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΤ.ΝΕ.Μ., ιδρυτής της οποίας ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος, το βιβλίο του Εμπάργκο - Ποιήματα, απ' όπου και το εμβληματικό ποίημα "Πρωινό τσιγάρο", αφιερωμένο στη μνήμη του τότε πρόωρα χαμένου Μάνου Λοΐζου.
Από τα τέλη της δεκαετίας του '70 χρονολογείται η γνωριμία του με τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, η οποία και οδήγησε σε μία από τις μακροβιότερες και σπουδαιότερες συνεργασίες δημιουργών στο ελληνικό τραγούδι, με δίσκους ορόσημα όπως το Εμπάργκο (1982) και Στου Αιώνα Την Παράγκα (1996). Στο χώρο της δισκογραφίας, άλλες σημαντικές συνεργασίες του υπήρξαν εκείνες σε δίσκους του Νότη Μαυρουδή, του Σωκράτη Μάλαμα, του Μίλτου Πασχαλίδη, του Μάριου Τόκα, του Βασίλη Παπακωνσταντίνου του Μπάμπη Στόκα, με τον οποίο έκαναν και τον τελευταίο του δίσκο (H αυλή των τρελών) και πολλούς άλλους. To πρώτο τραγούδι που δισκογράφησε ήταν στο δίσκο Τα τραγούδια της Λευτεριάς με τίτλο Φλεβάρης 1848 σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου και ερμηνεία Μαρίας Δημητριάδη.
Αποτραβηγμένος από τα ΜΜΕ και τις δημόσιες εμφανίσεις, θεωρείται από τους σημαντικότερους ποιητές του ελληνικού τραγουδιού, εξαρχής αποδεικνύοντας ένα υψηλό επίπεδο γραφής, ωστόσο παραμένοντας σχετικά ολιγογράφος.
Οι στίχοι που έχει γράψει ο ίδιος για τον Μάνο Λοΐζο έρχονται να εκφράσουν καλύτερα από το κάθε τι την μεγάλη του απώλεια.
Χαράζει η μέρα και η πόλη έχει ρεπό
στη γειτονιά μας καπνίζει ένα φουγάρο
κι εγώ σε ζητάω σαν πρωινό τσιγάρο
και σαν καφέ πικρό και σαν καφέ πικρό
Άδειοι οι δρόμοι δε φάνηκε ψυχή
και το φεγγάρι μόλις χάθηκε στη Δύση
και γω σε γυρεύω σαν μοιραία λύση
και σαν Ανατολή και σαν Ανατολή
Βγήκε ο ήλιος το ράδιο διαπασών
μ' ένα χασάπικο που κλαίει για κάποιον Τάσο
κι εγώ σε ποντάρω κι ύστερα πάω πάσο
σ' ένα καρέ τυφλών σ' ένα καρέ τυφλών
Ενδεικτική δισκογραφία
1978 Τραγούδια Της Λευτεριάς
1980 Δελτίο Καιρού
1982 Εμπάργκο
1983 Αραπιά Για Λίγο Πάψε Να Χτυπάς Με Το Σπαθί
1983 Αυτά Τα Βράδια
1984 Στην Οχθη Της Καρδιάς Μου
1986 Η Αγάπη Είναι Ζάλη
1987 Σε Απρόβλεπτα Τραγούδια
1988 Στον Σείριο Υπάρχουνε Παιδιά
1989 Οσο Κρατάει Ενας Καφές
1989 Χορεύω
1991 Χρόνια Πολλά
1992 Σφεντόνα
1994 Δε Σηκώνει
1996 Στου Αιώνα Την Παράγκα
1996 Αύριο
1998 13000 Μέρες
1998 Ο Θάνος Μικρούτσικος Τραγουδά Θάνο Μικρούτσικο
1998 Κακές Συνήθειες
1999 Εντελβάις
2000 Ο Φύλακας Και Ο Βασιλιάς
2001 Υλικό Ονείρων
2001 Μελίνα Κανά
2001 Εκπομπή
2001 Βυθισμένες Αγκυρες
2001 Η Άσφαλτος Που Τρέχει
2002 Ένα
2003 Η Μόνη Μου Πατρίδα Είναι Ο Χρόνος
2006 Υπέροχα Μονάχοι
2007 Άξιος Λόγος: Οι Τροβαδούροι Της Καρδιάς Μου
2007 Μέχρι Να Πάρεις Παγωτό, Σε Βρίσκει Ο Χειμώνας
2008 Το Φίλτρο
2009 Ουράνια Τόξα Κυνηγώ