Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Περιφέρεια Ηπείρου. "Ναί" από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στον ελληνοϊταλικό αγωγό


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ «Ναι» από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στον ελληνοϊταλικό αγωγό
Η διέλευση του αγωγού και η κατασκευή μονάδας συμπίεσης φυσικού αερίου θα έχει αρνητικές συνέπειες στην τουριστική δραστηριότητα και στο περιβάλλον, λένε οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Τη συγκατάθεσή τους στην κατασκευή του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου στην Πέρδικα Θεσπρωτίας έδωσαν οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Ηπείρου που ενέκριναν κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Συμφώνησαν για την «αναγκαιότητα» και «χρησιμότητα» του αγωγού που υπηρετεί καθαρά και μόνο τα συμφέροντα ευρωπαϊκών μονοπωλίων στο φόντο της όξυνσης του καπιταλιστικού ανταγωνισμού για τον έλεγχο της ενεργειακής αγοράς, σε μια περίοδο όπου η κρίση βαθαίνει.
Για να στηρίξουν την απόφασή τους τα στελέχη των δύο κομμάτων ανακάλυψαν οφέλη για τις λαϊκές οικογένειες από τη διέλευση του αγωγού, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά πως πρόκειται για αγωγό που απλά θα διαπερνά και θα μεταφέρει transit φυσικό αέριο στην Ιταλία, χωρίς να σχετίζεται με την τροφοδοσία της Ηπείρου. Κάτι που επιβεβαίωσε τόσο ο εκπρόσωπος της ΔΕΠΑ όσο και η ίδια η κυβέρνηση με σχετική επιστολή της - μέσω του ΥΠΕΚΑ - όπου παραπέμπει στο μέλλον την όποια σύνδεση της Ηπείρου με το φυσικό αέριο. Μια μορφή ενέργειας που μαζί με το πετρέλαιο, ρεύμα κ.ά. η εργατική τάξη και ο λαός πρέπει να πληρώσουν πανάκριβα για να το έχουν, διότι η ενέργεια και όχι μόνο αποτελεί χρυσωρυχείο για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, οδηγείται και η ΔΕΠΑ στην ιδιωτικοποίηση.
Τα περί δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας που επανήλθαν για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο, με στόχο να αποσπάσουν τη λαϊκή συναίνεση, συνιστούν ευθεία πρόκληση και κοροϊδία για τους χιλιάδες ανέργους της Ηπείρου. Προβάλλουν και κομπάζουν για το μονοψήφιο αριθμό ατόμων που θα δουλέψει στο σταθμό αποσυμπίεσης φυσικού αερίου. Αριθμός ο οποίος δεν θα ξεπερνά τα 8 άτομα την ίδια ώρα που η ανεργία τσακίζει κόκαλα, η φτώχεια και εξαθλίωση απλώνονται.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε την αδειοδότηση κατασκευής, επισημαίνοντας πως η διέλευση του αγωγού και η κατασκευή μονάδας συμπίεσης φυσικού αερίου θα έχει συνέπειες στην τουριστική δραστηριότητα και στο περιβάλλον. Οτι ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους, αφού εμπλέκει τη χώρα στις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις για τον έλεγχο των σημείων παραγωγής και των κέντρων κατανάλωσης της ενέργειας. Κατά ψήφισαν επίσης οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥ. Όπως και οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από το νομό Θεσπρωτίας που γνωρίζοντας τις λαϊκές αντιδράσεις στην Πέρδικα επιχείρησαν να διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή στήριξης του αγωγού φυσικού αερίου προς όφελος του κεφαλαίου.