Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Η Περιβαλλοντική Εταιρία Πρέβεζας για τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και τη δίκη κατοίκων της Θεσπρωτίας

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
( Π . Ε . Π . )
Η Περιβαλλοντική Εταιρία Πρέβεζας για τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και τη δίκη κατοίκων της Θεσπρωτίας
Η πρεμούρα των διοικούντων να παρουσιάσουν έργο, να απορροφήσουν κονδύλια αλλά και να αποφύγουν ευρωπαϊκά πρόστιμα από περιβαλλοντικά εγκλήματα που οφείλονται στην αδιαφορία τους, την αδράνεια τους ή την μικροπολιτική τους απραξία – μη χάσουν ψήφους – οδηγεί σε λύσεις σαν αυτή του Καρβουναρίου ή της Λευκίμμης.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η αντίσταση και διαμαρτυρία των τοπικών κοινωνιών είναι αναμενόμενη, φυσική και επιβεβλημένη.
Σελίδα αυτής της αντίστασης είναι και η σημερινή δίκη πολιτών που αντιστάθηκαν σε μια παρανομία της διοίκησης η οποία με απόφαση της, χωρίς καμιά κοινωνική συναίνεση, εγκατέστησε τον παράνομο ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι. Ο ΧΥΤΑ είναι παράνομος γιατί ούτε η Ελληνική ούτε η Ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπουν πλέον εγκαταστάσεις ΧΥΤΑ.
Αντί ΧΥΤΑ προβλέπονται ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) όπου θα διαχειρίζονται τα υπολείμματα των απορριμμάτων μετά την διαλογή και ανακύκλωση τους.
Τέτοιες εγκαταστάσεις όμως, διαλογής και ανακύκλωσης, ούτε σχεδιάζουν ούτε έχουν πρόθεση να εγκαταστήσουν. Σύστημα διαλογής και ανακύκλωσης υλικών δεν υπάρχει ούτε σχεδιάζεται για την περιοχή μας.
Έτσι προωθούν τους παρωχημένους ΧΥΤΑ, που κατασκευάζουν όπως όπως και όπου τους βολεύει ή όπου κρίνουν ότι θα έχουν την λιγότερη αντίσταση ή την μικρότερη απώλεια σε ψήφους.
ΧΥΤΑ που επιπλέον τους δίνουν να τους διαχειριστούν ιδιώτες με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία τους.
ΧΥΤΑ πανάκριβους και αμφίβολης ποιότητας κατασκευής, οι οποίοι μένουν ξεκρέμαστοι χωρίς τους απαραίτητους σταθμούς μεταφόρτωσης.
Η Περιβαλλοντική Εταιρία Πρέβεζας εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση της στους διωκόμενους σήμερα πολίτες της Θεσπρωτίας και σε όλους αυτούς που αντιστάθηκαν και αντιστέκονται σε μια κατάφωρη περιβαλλοντική (και όχι μόνο) παρανομία.
Πρέβεζα 8 Μάρτη 2010

ΠΗΓΗ : Πρωτοβουλία Φοιτητών Θεσπρωτίας
protovouliaf.blogspot


Αλληλεγγύη στους κατηγορούμενους του αγώνα του Καρβουναρίου
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 10 Μάρτη έξω από τα δικαστήρια
Δικάζονται την Τετάρτη 10 Μάρτη 5 αγωνιστές, 3 κάτοικοι του χωριού-οι 2 γυναίκες-και 2 φοιτητές, μέλη του ΔΣ τότε του Συλλόγου Φοιτητών ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, που θέλησαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα ενάντια στην κρατική καταστολή, που κυριολεκτικά οργίασε το Γενάρη του 2008, στο χώρο που έμελλε να πραγματοποιηθεί μια από τις ακριβότερες χωματερές της χώρας.