Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ!

Η Ήπειρος ακουμπά σε «μαξιλάρι» θανάτου
ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ!
Το «Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο» καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση νʼ αντιδράσει αναλαμβάνοντας επιτέλους πολιτικές πρωτοβουλίες
Ενώ πρόκειται να λειτουργήσει πυρηνικό εργοστάσιο στην περιοχή της Νότιας Αλβανίας, με τη σύμπραξη Αλβανών και Ιταλών, η Ελληνική κυβέρνηση παραμένει αδιάφορη μπροστά σʼ αυτό το τραγικό για την περιοχή μας κυρίως, γεγονός.
Και αυτό συμβαίνει την ώρα που η Ελλάδα είναι ο φορέας της ατζέντας 2014 για την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, (της Αλβανίας συμπεριλαμβανομένης), σε όλους τους δυτικούς θεσμούς. Και που την ίδια στιγμή ματαιώνεται ουσιαστικά η Ελληνο-Αλβανική συμφωνία για τη θαλάσσια μεθοριακή διευθέτηση, με ευθύνη των γειτόνων μας.
ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, η Ελλάδα, στα σύνορα της οποίας πρόκειται να λειτουργήσει ο πυρηνικός σταθμός, δεν έχει εκδηλώσει καμία πρόθεση παρέμβασης. Μάλιστα το «Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου», την εγκαλεί που δεν λαμβάνει θέση και επισημαίνει τον αδιέξοδο και επικίνδυνο δρόμο στον οποίο οδηγείται ολόκληρη η περιοχή από «άφρονες αποφάσεις»! Επισημαίνει ότι «η πυρηνική ενέργεια με άλυτα τα προβλήματα ασφαλούς λειτουργίας και διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων, με τον πρόσθετο κίνδυνο μιας ολοκληρωτικής καταστροφής από ένα ατύχημα ή ένα «τυφλό» χτύπημα, παραμένει μια τεράστια απειλή για τη Ζωή, το Περιβάλλον, την Ειρήνη, ειδικότερα στη ρευστή και ασαφή περίοδο που διέρχεται ο Κόσμος σήμερα από γεωπολιτική σκοπιά». Και προστίθεται: «Για άλλη μια φορά καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους πολιτικές πρωτοβουλίες για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην περιοχή. Με την ακολουθούμενη μέχρι τώρα παθητική στάση της στο θέμα της πυρηνικής απειλής αναλαμβάνει και η ίδια τεράστιες ευθύνες».
ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
Πρόγραμμα για ανάπτυξη πυρηνικού σταθμού στο έδαφος της Αλβανίας θα υλοποιήσει η κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αλβανικής κυβέρνησης, εγκρίθηκε η ιδέα δημιουργίας πυρηνικού σταθμού, που το κόστος του θα φθάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ! Για το σκοπό της κατασκευής του Σταθμού, δημιουργήθηκε ο «Οργανισμός Εθνικής Επιτροπής Πυρηνικών», ο οποίος έχει Διοικητικό Συμβούλιο και Πρόεδρο που θα διορίζεται από την κυβέρνηση, θα ενσωματωθεί στους φορείς του προϋπολογισμού και θα ελέγχεται άμεσα από τον Πρωθυπουργό της χώρας.
Η ΙΤΑΛΙΑ
Ο Αλβανός πρόεδρος Σάλι Μπερίσα δήλωσε ότι η Αλβανία είναι έτοιμη να κατασκευάσει τον πυρηνικό σταθμό για λογαριασμό της Ιταλίας, η οποία αποφάσισε να στραφεί και πάλι προς την πυρηνική ενέργεια, για να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές στον ενεργειακό τομέα. «Θα χρηματοδοτήσουμε με την Ιταλική κυβέρνηση την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στην Αλβανία. Η χώρα μας είναι ανοικτή στην πυρηνική ενέργεια».
Η Ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της για την κατασκευή πολλών πυρηνικών σταθμών εντός των προσεχών 5 ετών, μόλις πριν από τη λήξη της θητείας της.
Ο Σάλι Μπερίσα δήλωσε ότι «Ιταλική ομάδα επισκέφθηκε την Αλβανία για να συζητήσει την πιθανότητα κατασκευής ενός πυρηνικού σταθμού εκεί».
Σύμφωνα με τον Αλβανό πρόεδρο, η Αλβανία συνεργάζεται με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας επί ενός κανονιστικού πλαισίου που θα επιτρέψει την κατασκευή πυρηνικών σταθμών στο αλβανικό έδαφος.
proinoslogos