Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Για την ανωνυμία των μπλογκ

Για την ανωνυμία των μπλογκ

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να καταργηθεί η ανωνυμία των μπλογκ. Κάτι ανάλογο είχε προσπαθήσει και ο υπουργός της δεξιάς Ν. Δένδιας αλλά αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί, πιθανόν καταλαβαίνοντας ότι κάτι τέτοιο ήταν πρακτικά ανέφικτο.
Το ίδιο ζήτημα επανέρχεται και σήμερα με αφορμή την κατάληξη που είχε ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας.
Και τώρα το μέτωπο που απαιτεί την κατάργηση της ανωνυμίας των μπλογκ έχει διευρυνθεί. Από το πρωί σήμερα παρακολουθήσαμε στις τηλεοράσεις ένα ετερόκλητο συνονθύλευμα πολιτικάντηδων –από τον Βελόπουλο του ΛΑΟΣ μέχρι την Γιανακά του ΠΑΣΟΚ- να συστρατεύεται στην ίδια κατεύθυνση.
Πριν καιρό υπήρχε μόνο ο Μάκης Κουρής και το συγκρότημα Αλαφούζου που είχαν ξεσαλώσει ενάντια στα μπλογκ - «κίτρινους, ανώνυμους λασπολόγους», «εκβιαστές», μέχρι «πουτάνες του Ιντερνέτ» είχε χαρακτηρίσει τους bloggers αρθρογράφος της «Καθημερινής», ενώ χτες ο Πορτοσάλτε πάλι έριξε τα βέλη του από την τηλεόραση του Σκάι ενάντια στα μπλογκ. Ο βασικός λόγος είναι ότι πέρασε ανεπιστρεπτί ο καιρός που μεγαλοκατασκευαστές, βιομήχανοι και λοιποί καπιταλιστές έπαιζαν μόνοι τους στο γήπεδο της πληροφόρησης.
Τώρα η αναγνωσιμότητα πολλών ενημερωτικών blogs (παρ’ όλο τα προβλήματα που υπάρχουν στην μπλοκόσφαιρα) είναι πολλαπλάσια απ’ την αναγνωσιμότητα ημερήσιων εφημερίδων με πολυετή παρουσία.
Ερχεται η εποχή που η αμεσολάβητη πληροφόρηση των blogs θα στείλει για απόσυρση τα οχήματα-εφημερίδες των καπιταλιστών που τα χρησιμοποιούν για να υλοποιούν τις δικές τους επιχειρηματικές-πολιτικές σκοπιμότητες.
Πάμε παρακάτω. Μας λένε ότι μπορεί να επιβάλλουν νομοθετικά την επιβολή της επωνυμίας των blogs. Πρακτικά πως διάολο μπορεί να γίνει αυτό;
Και να υποθέσουμε –πράγμα που δεν το πιστεύουμε- αυτό που ακούσαμε από δημοσιοκάφρο , δηλαδή ότι ο χρήστης μπορεί να εντοπιστεί ακόμα και αν χρησιμοποιεί ξένο server δεν τους έχουν πει ότι υπάρχουν δεκάδες προγράμματα που επιτρέπουν την ανώνυμη πλοήγηση στο διαδίκτυο; Χωρίς να είναι δηλαδή ορατή η IP του χρήστη.

Και στην τελική, όταν σε όλο τον κόσμο είναι κατοχυρωμένη, και συνταγματικά σε κάποιες χώρες, η ανωνυμία των blogs, εδώ η «σοσιαλιστική» μας κυβέρνηση είναι από άλλου παπά ευαγγέλιο;
Για να πούμε την αλήθεια όλη αυτή η φάση πιο πολύ σαν ανέκδοτο μας φαίνεται.
Μας θυμίζει την ιστορία με τον αλήστου μνήμης υπουργό Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Μαρούδα. Πρέπει να ήταν αρχές της δεκαετίας του ’80 ‘όταν είχε αρχίσει η συζήτηση για την δημιουργία ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα.
Ο υπουργός προπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ ήταν κάθετος τότε. Δεν συζητούσε καν την ιδέα ότι μπορεί να έσπαγε το μονοπώλιο της ΕΡΤ.
Όταν οι δημοσιογράφοι του έθεσαν το ενδεχόμενο ότι κάποιος που ήθελε μπορούσε να δημιουργήσει τηλεόραση και να εκπέμπει δορυφορικά απ’ το εξωτερικό ο Μαρούδας έδωσε μια απάντηση που έμεινε στην ιστορία: «Αν χρειαστεί θα καταρρίψουμε και τους δορυφόρους»!!
Επί του προκειμένου τώρα και όσο αφορά το μπλογκ μας. Εμείς αυτά που επικαλούμαστε στις αναρτήσεις μας τα ίδια ακριβώς υπερασπιζόμαστε και στην προσωπική μας ζωή, αλλά και στις κινηματικές διαδικασίες στις οποίες συμμετέχουμε. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να υπογράψουμε επώνυμα τα κείμενα μας. Υπερασπιζόμαστε όμως κάθε μπλόκερ που έχει επιλέξει την ανωνυμία για τους δικούς του λόγους, αρκεί να μην την χρησιμοποιεί για να συκοφαντεί, εκβιάζει, προβοκάρει

Πηγη. http://tsak-giorgis.blogspot.com/2010/07/blog-post_3551.html

http://perdika-thesprotias.blogspot.com/2010/07/blog-post_20.html