Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Στον δήμο Ηγουμενίτσας θέλει να ενταχθεί ο δήμος Παραπόταμου

Στον δήμο Ηγουμενίτσα θέλει να ενταχθεί ο δήμος Παραπόταμου
Ιωάννης Τζάνης: Με τους Φιλιάτες, δεν είχαμε ως Παραποταμίτες ποτέ δεσμούς και επαφές

Σε έκτατη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες, το Δημοτικό Συμβούλιο Παραποτάμου αποφάσισε κατά πλειοψηφία την ένταξη του δήμου Παραποτάμου στο δήμο Ηγουμενίτσας.
Ο Δήμαρχος Ιωάννης Τζάνης, στην εισήγησή του μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
Ύστερα από την κοινοποίηση της πρότασης για το χωροταξικό του Καλλικράτη, διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι ο Δήμος Παραποτάμου εντάσσεται στο Δήμο Φιλιατών και όχι στο Δήμο Ηγουμενίτσας όπως προέβλεπε η πρόταση του ΙΤΑ.
Η πρόταση αυτή μας βρίσκει εντελώς αντίθετους για τους εξής λόγους:
•Ο Παραπόταμος αποτελεί συνέχεια της Ηγουμενίτσας και σχεδόν οι δύο Δήμοι ανήκουν στο ίδιο πολεοδομικό συγκρότημα.
• Οι κάτοικοι του Δήμου Παραποτάμου δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ανέκαθεν στην πόλη της Ηγουμενίτσας.
• Τα μαγαζιά της Ηγουμενίτσας ήταν πάντα ο προορισμός των Παραποταμιτών για τις αγορές τους.
• Όλες οι κοινωνικές δραστηριότητες των Παραποταμιτών κινούνταν στο χώρο της Ηγουμενίτσας και γύρω από αυτή.
• Πολλοί από τους Παραποταμίτες διαμένουν στην πόλη της Ηγουμενίτσας.
• Οι κάτοικοι του Δήμου μας ανέκαθεν φοιτούσαν και εξακολουθούν να φοιτούν σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ηγουμενίτσας και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που οι Παραποταμίτες διατηρούν πολλούς δεσμούς με τους Ηγουμενιτσιώτες.
Με τους Φιλιάτες, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως προκατάληψη, δεν είχαμε ως Παραποταμίτες ποτέ δεσμούς και επαφές για δύο κυρίως λόγους:
• Γεωγραφικά οι Φιλιάτες βρίσκονται ΒΔ του Παραποτάμου και η πρόσβαση σ’ αυτούς θεωρείται από τους Παραποταμίτες εντελώς ανάποδη.
• Ο ποταμός Καλαμάς που είναι το φυσικό όριο ανάμεσα στους Δήμους Παραποτάμου και Φιλιατών ήταν ανέκαθεν το κύριο εμπόδιο για την επικοινωνία των Παραποταμιτών με τους Φιλιάτες.
Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και για πολλούς άλλους που δεν κρίνεται επί του παρόντος απαραίτητο να αναφερθούμε, το σύνολο των κατοίκων του Δήμου μας είναι εντελώς αντίθετο με αυτή την πρόταση και η καθολική απαίτηση είναι η ένταξη του Δήμου Παραποτάμου στο Δήμο Ηγουμενίτσας.
Σε αντίθετη περίπτωση, οι κάτοικοι του Δήμου μας θα αντιδράσουν καθολικά και θα αγωνιστούν με κάθε τρόπο, έτσι ώστε να αποτραπεί η δυσμενής γι’ αυτούς εξέλιξη, που είναι η ένταξη του Δήμου Παραποτάμου στο Δήμο Φιλιατών.
Ήδη το Δημοτικό κατάστημα κατακλύζεται από Δημότες οι οποίοι διαμαρτύρονται γι’ αυτή την πρόταση, και πολλοί από αυτούς ζητούν να μεταδημοτεύσουν άμεσα στο Δήμο Ηγουμενίτσας.
Είμαστε από εκείνους που πιστεύουμε ότι ο Καλλικράτης αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για την πατρίδα μας προκειμένου αυτή να γίνει επιτέλους ένα σύγχρονο και ευνομούμενο Ευρωπαϊκό Κράτος γι’ αυτό και μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Όμως θεωρούμε ότι, όσον αφορά το χωροταξικό σχεδιασμό, πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και να ληφθεί υπόψη η γνώμη των τοπικών κοινωνιών για να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν με τον Καποδίστρια, αλλά και για να είναι οι νέοι Δήμοι λειτουργικοί, να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους Δημότες τους, και να συμβάλλουν στην ορθολογικότερη ανάπτυξη της περιοχής τους.
thesprotia-news.blogspot