Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Επιμελητήριο Θεσπρωτίας - Mαμαλάκης - Λύκοι Παραμυθιάς και Οικολόγοι - Πάργα-Κ. Μαυρομιχάλης

Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Άνοδος της εξωστρέφειας των θεσπρωτικών επιχειρήσεων
Η εξωστρέφεια των Θεσπρωτικών επιχειρήσεων, όπως αυτή απεικονίζεται στην πρόσφατη μελέτη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών, και τίτλο «Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Περιφέρειας Ηπείρου», έχει ανέλθει σε ποσοστό 31,8% την τελευταία πενταετία.
Είναι μια εξαιρετικά ικανοποιητική επίδοση των επιχειρήσεών μας, αλλά και μια δικαίωση των προσπαθειών του Επιμελητηρίου μας, με τις ενέργειες προώθησης της εξωστρέφειάς μας όλα αυτά τα χρόνια.
Και μην λησμονούμε ότι αυτά τα εκπληκτικά αποτελέσματα, επιτεύχθηκαν σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική περίοδο, όπου υπήρξε έξαρση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης κρίσης.
Η υλοποίηση των διακρατικών προγραμμάτων Ελλάδας – Ιταλίας και Ελλάδας – Αλβανίας, μας έδωσαν την δυνατότητα να ανοίξουμε «πόρτες» και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του νομού μας.
Στην ήδη ισχυρή εξαγωγική παρουσία του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, ήρθε να προστεθεί και το εμπόριο νωπών γεωργικών προϊόντων αλλά και διαφόρων άλλων προϊόντων, όπως τυροκομικά, εκκλησιαστικά κλπ, όχι ως κλάδος αλλά ως μονάδες.
Να τονίσουμε ότι αναμένουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και περαιτέρω βελτίωση των δεικτών με την προσμέτρηση και των οικονομικών στοιχειών του έτους 2009.
Επίσης να μην παραμελούμε ότι στα ποσά που αναφέρονται στην έρευνα δεν συνυπολογίζονται και οι απευθείας πωλήσεις σε εμπόρους και ιδιώτες από την Αλβανία που γίνονται στην περιοχή μας χωρίς την έκδοση παραστατικών εξαγωγής αλλά απλές αποδείξεις πώλησης.
Ιδιαίτερα δε προς την Αλβανία, περιμένουμε περεταίρω βελτίωση των συνεργασιών με την αξιοποίηση του γραφείου διασύνδεσης που λειτουργούμε στους Αγ. Σαράντα από πέρυσι το καλοκαίρι.
Θεωρούμε ότι αυτή η εξαγωγική προσπάθεια των επιχειρήσεων μας, σε συνεργασία με τον τουρισμό μας, μπορούν να δώσουν λύσεις στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε, εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες που μας δίνονται, και τα εργαλεία που διαθέτουμε.
Συγχαρητήρια στις επιχειρήσεις μας, και ευχόμαστε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.
e-igoumenitsa.gr




Σήμερα Τετάρτη 5/5/10, η εκπομπη Μπουκιά και συχώριο με τον Ηλία Μαμαλάκη είχε σε επανάληψη την εκπομπη από την Θεσπρωτία, όπου παρουσίαζε την Μονή Γηρομερίου όπου έφτιαξε με τους μοναχούς μια υπέροχη χορτόσουπα, τη Σαγιάδα, τις εκβολές του ποταμού Καλαμά όπου έφτιαξε ένα χορταστικό μεγάλο κοκκινιστό χταπόδι, και έκλεισε με μια περιήγηση στην αρχαία Τιτάνη.
Την Πέμπτη 6/5/10, η εκπομπή μας ξεναγεί στην ελληνόφωνη Νότια Ιταλία. Φτιάχνει φαγητά στο Λέτσε, δίπλα στο Πρίντεζι, και μετά επισκέπτεται το χωριό Καλημέρα που κατοικείται από Γκρεκάνους.




Μπαίνουν ακόμη και μέσα στους στάβλους
Επιθέσεις λύκων σε κοπάδια αιγοπροβάτων και αγελάδων!
Μεγάλες οι απώλειες στην περιοχή Παραμυθιάς
Λύκοι κατασπαράζουν κοπάδια σε ολόκληρη τη Ήπειρο, με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να βρίσκονται σε απόγνωση.
Μόνο στη περιοχή της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας κατασπαράχθηκαν από αγέλες λύκων 70 αιγοπρόβατα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Μάλιστα οι λύκοι δεν δείχνουν σημάδια φόβου και επιτίθενται σε κοπάδια ακόμη και μέσα στους στάβλους, έστω και αν υπάρχουν άνθρωποι εκεί.
Έτσι, ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα οι όλο και αυξανόμενες επιθέσεις λύκων, σε κοπάδια αιγοπροβάτων και βοοειδών, στα βουνά της Ηπείρου.
Αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων, είναι η σημαντική καταστροφή ζωικού κεφαλαίου, ιδίως σε αιγοπρόβατα, που αγγίζει μέχρι και το 3% του συνολικού ζωικού κεφαλαίου στην περιοχή μας.
«ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟΙ» ΟΙ ΛΥΚΟΙ...
Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι των γειτονικών περιοχών της Βορείου Ηπείρου. Φαίνεται πως οι αγέλες λύκων πηγαινοέρχονται.
Οι κτηνοτρόφοι, αμόρφωτοι και επηρεασμένοι από διαδώσεις κυρίαρχων κύκλων καταγγέλλουν ως ηθικούς αυτουργούς για την καταστροφή των περιουσιών τους οικολογικές οργανώσεις, νομίζοντας ότι οι οικολόγοι αυτοί πηγαίνουν και αμολάνε λύκους, με ένα μαγικό τρόπο, χωρίς να τους φάνε και τους ίδιους.
Οι ίδιοι οι οικολόγοι έχουν καταγγείλει πολλές φορές αυτές τις ηλίθιες διαδώσεις, που βγαίνουν αυτές οι διαδώσεις από αμόρφωτους συντηρητικούς δεξιούς δημοσιογράφους, επειδή οι ίδιοι οι οικολόγοι αγαπάνε την άγρια φύση και προσπαθούν να την βοηθήσουν. Αντίθετα με ότι λένε οι αμόρφωτοι τσοπαναραίοι, εκείνο που ζητάνε οι ίδιοι οι οικολόγοι, είναι αποζημιόσεις για τους αγρότες που έχουν πληγεί. Toνίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα εκτροφείο άγριων λύκων στην Ελλάδα, και ούτε θα μπορούσε να υπάρξει.




Σχετικά με τις επιθέσεις λύκων στην Παραμυθιά
Συντάκτης: Μαρία Ριτζαλέου - ΕΘΝΟΣ
Αγέλη λύκων με... διακρατική δραστηριότητα κατασπαράσσει τα κοπάδια σε χωριά της Ηπείρου. Μέσα στον τελευταίο μήνα και μόνο στην περιοχή της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας 70 αιγοπρόβατα έγιναν λεία πεινασμένων λύκων, ενώ ανάλογες καταγγελίες έρχονται και από χωριά της βόρειας Ηπείρου. Οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι οικολόγοι απελευθέρωσαν λύκους στην ελληνοαλβανική μεθόριο, ωστόσο εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων χαρακτηρίζουν ανυπόστατες και απαράδεκτες τέτοιου είδους φήμες.
«Η απελευθέρωση άγριων ζώων δεν επιτρέπεται, επιπλέον δεν αποτελεί και πρακτική μας» διαβεβαιώνει εκ μέρους της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ ο βιολόγος Γιώργος Μερτζάνης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, που παρακολουθούν την άγρια ζωή στην Ελλάδα, αυτήν την περίοδο οι λύκοι έχουν αναπαραχθεί και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για να βρουν τροφή για τα μικρά τους. Παράλληλα, λόγω του ήπιου χειμώνα, οι κτηνοτρόφοι ανέβηκαν φέτος νωρίτερα στα ορεινά με τα κοπάδια τους, και έτσι οι λύκοι βρίσκουν άφθονη τροφή, σχετικά εύκολα. Η εμφάνιση λύκων σε αγέλες δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο και για τον ελληνικό χώρο. Συνήθως οι αγέλες έχουν 3-4 (το πολύ 5) λύκους η καθεμία, ενώ ο μέσος όρος στον υπόλοιπο κόσμο είναι από 2 έως 42 λύκους. Η συγκεκριμένη αγέλη, που κινείται στα ελληνοαλβανικά σύνορα, αποτελείται από το αναπαραγωγικό ζευγάρι της προηγούμενης χρονιάς και τους μικρούς απογόνους του, ενώ δεν αποκλείεται να συνοδεύεται κατά διαστήματα και από άλλα ζευγάρια. «Οι λύκοι θέλουν να εξασφαλίσουν τροφή για τα μικρά τους, αλλά και για τον εαυτό τους και έτσι στρέφονται στις κτηνοτροφικές μονάδες που έχουν γεμίσει από ζώα αυτές τις μέρες» μας είπε ο κ. Μερτζάνης. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι αγέλες των λύκων ζουν σε ακατοίκητες περιοχές, μέσα σε πυκνά δάση, μακριά από τον άνθρωπο, γιατί εκεί υπάρχει η τροφή τους. Στην Ελλάδα, ωστόσο, οι πληθυσμοί άγριων ζώων με τους οποίους τρέφεται ο λύκος, όπως ζαρκάδια και αγριογούρουνα, βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση. Επίσης τρέφεται με κτηνοτροφικά ζώα, πτώματα που προέρχονται από σφαγεία και, όχι σπάνια, κυνηγετικούς ή αδέσποτους σκύλους, γι’ αυτό και εμφανίζεται στα περίχωρα χωριών και μεγάλων πόλεων. Οι πιο πρόσφατες έρευνες λένε ότι η κατανομή του λύκου στην Ελλάδα καλύπτει σημαντικό μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί εντοπίζονται στη βόρεια Ελλάδα, και βρίσκονται σε επαφή με τους αντίστοιχους της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας, συνιστώντας έναν ενιαίο πληθυσμό λύκου που εκτείνεται έως και την ανατολική Ευρώπη, ενώ μειώνεται χρόνο με τον χρόνο ο αριθμός των λύκων της Πελοποννήσου. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο πληθυσμός των λύκων που υπάρχουν στη χώρα δεν υπερβαίνει τους 700
paramythia-online.gr





Εορτή Αγίου Δονάτου Παραμυθιάς
Την Παρασκευή 30 Απριλίου 2010, θά εορταστει η μνήμη του εν Αγίοις Πατρως ημων Δονάτου επισκόπου Ευροίας του Θαυματουργου, ο οποιος ειναι ο πολιουχος και προστάτης της ιερης Μητροπόλεως Παραμυθίας, Φιλιατων, Γηρομερίου και Πάργας. H εορτη τελειται επισήμως στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Μητροπολιτικο ιερο Ναο του Αγίου Δονάτου στην Παραμυθιά. Την παραμονή, 29 Απριλίου (καί ωρα 20:00), θά τελεσθει Μέγας Πανηγυρικος αρχιερατικος εσπερινος χοροστατουντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατων, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Τίτου, μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Το πρωί, 30 Απριλίου (καί ωρα 07:00), θά τελεσθει ο ορθρος και αρχιερατικη Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια θά ακολουθήση η λιτάνευση της Εικόνος και τον Ιερων Λειψάνων του Αγίου Δονάτου στους δρόμους της πόλεως Παραμυθιας.
e-igoumenitsa.gr
Όπως βλέπουμε, η Μητρόπολη της Θεσπρωτίας, λέγεται Παραμυθίας, Φιλιατών Γηρομερίου και Πάργας. (Φυσικά όχι Ηγουμενίτσας, γιατί δεν υπήρχε τότε Ηγουμενίτσα. Την Ηγουμενίτσα την έφτιαξε το ελληνικό κράτος όταν απελευθέρωσε την Ηπειρο, στη θεσι Ρεσηδιέ που είχαν φτιάξει οι Τούρκοι τα τελωνεία τους, και μέχρι το 1960 φυτοζωούσε με 2.000 άτομα, και μέχρι τότε ουσιαστικά Ηγουμενίτσα ήταν το Γκρεκοχώρι). Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στο θέμα μας. Από που και ως που, έχουν περάσει την Πάργα στο Νομό Πρεβέζης, δε μπορεί να το καταλάβει κανένας. Οι ίδιοι οι Παργινοί, θέλουν να ενωθούν με τη Θεσπρωτία, αφού σε αυτήν ανήκουν. Ολη η οικονομία της Πάργας είναι συνδεδεμένη με τη Θεσπρωτία, οι Θεσπρωτοί είναι αυτοί που γεμίζουν τις ακτές της κάθε καλοκαίρι, οι Πρεβεζάνοι δεν ξέρουν ούτε που πέφτει. Και να ήξεραν δηλαδή, σιγά μην κάναν ολόκληρο ταξίδι για να πάνε στην Πάργα! Οι Θεσπρωτοί, όλοι, τη θεωρούν δικό τους τόπο, και είναι δηλαδή!
(Και ιστορικά να το πάρουμε, τον Ιούνιο του 1822, ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, αδερφός του Πετρόμπεη, από τις ευγενέστερες μορφές του αγώνα της εθνικής ανεξαρτησίας, στην εκστρατεία για την απελευθέρωση της Ηπείρου, αποβιβάστηκε με τους άντρες του στο Μούρτο (Σύβοτα), αιχμαλωτίζοντας 150 Τούρκους στρατιώτες, έκαψε τις τουρκικές αποθήκες στη Πάργα, και τελικά, οχυρώθηκε στο Φανάρι (σύνορα Νομού Πρέβεζας και Νομού Θεσπρωτίας), όπως ήταν ο αρχικός σκοπός του, και η διαταγή που είχε από την κυβέρνηση της Επιδαύρου. Ήταν απόφαση δηλαδή της Επιδαύρου, έπειδη δεν είχαν άλλες δυνάμεις, τα σύνορα του ελληνικού κράτους που σκόπευαν να ιδρύσουν, να φτάνουν μέχρι το Φανάρι, στις εκβολές του ποταμού Αχέροντα. Την Πάργα και την Θεσπρωτία, τα άφησαν για άλλους, καλύτερους καιρούς. Στο Φανάρι έδωσε σκληρές μάχες με τα ισχυρά σώματα του Χασάν και Μεχμέτ πασά. Σε μια από τις εξόδους του, όπου έσφαξε έξι αγάδες, τραυματίστηκε βαριά και έπεσε. Τα παλικάρια του όμως κατάφεραν με αιματηρή συμπλοκή να τον τραβήξουν πάλι μέσα στα περιχαρακωμένα οχυρώματα. Μετά την ήττα των Ελλήνων στην Πλάκα και στο Πέτα του σημερινού Νομού Άρτας, και την υποχώρηση του Μάρκου Μπότσαρη, το οχυρό των Μανιατών στο Φανάρι, των σύγχρονων συνεχιστών και απογόνων των αρχαίων Σπαρτιατών, συγκέντρωσε ολόκληρο τον όγκο του τουρκικού στρατού. Κάθε παραπέρα αντίσταση κρίθηκε αδύνατη. Ο Κυριακούλης, συμβούλεψε τους συντρόφους του να φροντίσουν για τη σωτηρία και τη φυγή τους, και την ώρα που άρχισε να ψυχορραγεί σύρθηκε μέχρι τη μεγάλη τάπια, για να πεθάνει απέναντι του εχθρού. Έπεσε στις 4 Ιουλίου 1822).
Μόνο το πανέξυπνο το ελληνικό κράτος, που είναι δούλος πότε αρχικά των τριών μεγάλων δυνάμεων, πότε των άγγλων, πότε των αμερικάνων, και πότε των γερμανών, έχοντας τη βλαμένη σουλτανική παράδοση των Τούρκων, πέρνει αποφάσεις ηλίθιες και βλακώδεις, σαν αυτή που πέρασε την Πάργα στην Πρέβεζα
thesprotos-panta.blog