Το ιταλικό πολεμικό ναυτικό αιτία των εκβρασμών φαλαινών στην Κέρκυρα;
Ο Γιάννης Κουτελίδας, συντονιστής επικοινωνίας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ επισημαίνει, πως σύμφωνα με νέα δεδομένα, το ιταλικό πολεμικό ναυτικό προφανώς αποτελεί την αιτία των μαζικών εκβρασμών και τελικά θανάτων φαλαινών του είδους Ζιφιός στο νησί της Κέρκυρας.
Ο κ. Κουτελίδας τονίζει: «Επαληθεύονται καθημερινά οι ανησυχίες για αύξηση του αριθμού των εκβρασμένων φαλαινών - Ζιφιών (Ziphius cavirostris) σε περιοχές δυτικά της Κέρκυρας. Τα νεκρά ζώα αριθμούν επισήμως τα 13, καθώς επιβεβαιώθηκαν από το τοπικό λιμεναρχείο Παλαιοκαστρίτσας άλλοι τρεις εκβρασμοί (2 στις 11/12 και ένας 13/12). Τα ζώα εντοπίστηκαν σε προχωρημένη σήψη γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ανήκαν κατά πάσα βεβαιότητα στην ίδια ομάδα ζιφιών που εκβράστηκε ομαδικά στις 30 Νοέμβρη.
Παρά το γεγονός ότι αρχικά δεν προέκυψαν στοιχεία για στρατιωτική δραστηριότητα από νατοϊκές ή ελληνικές ναυτικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή (το συγκεκριμένο είδος φάλαινας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις εκπομπές SONAR, χαμηλών και μεσαίων συχνοτήτων που χρησιμοποιείται από το Πολεμικό Ναυτικό σαν μέθοδος εντοπισμού / ανίχνευσης), η πληροφορία για στρατιωτική δραστηριότητα του ιταλικού πολεμικού ναυτικού μεταξύ 27/11 – 2/12 στη νότια Αδριατική και το Ιόνιο προκαλεί βάσιμες υποψίες για τα αίτια των μαζικών εκβρασμών.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η επιστημονική κοινότητα και ο αρμόδιος περιφερειακός διεθνής οργανισμός ACCOBAMS – (Συμφωνία για την προστασία των κητωδών στην Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο και την Συγκείμενη Ζώνη του Ατλαντικού), οφείλουν να “ανοίξουν” το θέμα και να συνδράμουν στην άσκηση πιέσεων προς τις ηγεσίες των μεσογειακών κρατών για την υιοθέτηση δεσμευτικών μέτρων προστασίας των κητωδών στη Μεσόγειο.
Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, ΙΘΠ κινείται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση συλλέγοντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από το συμβάν στην Κέρκυρα και χρησιμοποιώντας τις επαφές του με φορείς που έχουν συμβάλλει καίρια στην αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών στην Αμερική (NRDC, Natural Resources Defense Council).
Παράλληλα, διατηρούμε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την Υδρογραφική Yπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού παρέχοντας πληροφορίες και στοιχεία για τις περιοχές όπου συναντώνται μόνιμοι ή περιστασιακοί πληθυσμοί θαλάσσιων θηλαστικών, ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα σε περιπτώσεις στρατιωτικών ασκήσεων».
http://thesprotia-news.blogspot.com/2011/12/blog-post_16.html