Πριν ακόμη οι πολίτες συνέλθουν από τα «χαράτσια» του 2011 έρχεται…
ΝΕΑ ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΟ 2012!
Τα άδεια κρατικά ταμεία… ζητούν επειγόντως χρήματα
Αναλυτικά οι φόροι που θα επιβληθούν από το νέο έτος
Αντιμέτωποι με μια νέα «φοροκαταιγίδα» θα έρθουν σε λίγες μόλις ημέρες όλοι οι φορολογούμενοι. Πριν προλάβουν να συνέλθουν από τα «χαράτσια» του 2011, που κατά γενική ομολογία τους «γονάτισαν», οι πολίτες από το 2012 θα δουν τη σκληρή όψη της νέας Κυβέρνησης. Και αυτά, με απώτερο στόχο, όχι μόνο να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει η Τρόικα, αλλά κυρίως να ενισχυθούν τα εντελώς άδεια τώρα κρατικά ταμεία!
Στην Ήπειρο, μια περιοχή παροχής υπηρεσιών, όπου η ανεργία συνεχώς αυξάνεται, οι πολίτες νιώθουν ότι τα χειρότερα ακόμη δεν έχουν έρθει. Όπως λένε σε μεταξύ τους συζητήσεις, όσα έγιναν το 2011 ήταν μόνο το… ορεκτικό, απ΄ όσα θα γίνουν το νέο έτος. «Το ερώτημα είναι, πόσοι θα απομείνουν με λίγα έστω χρήματα στην τσέπη, για να πληρώνουν τα «χαράτσια» σχολιάζουν και απορούν «πώς είναι δυνατόν να μην βλέπουν οι Κυβερνώντες το απελπιστικό σημείο στο οποίο έχουν φθάσει οι πολίτες. Προκαλούν την οργή του κόσμου με τη στάση και τις αποφάσεις τους και το ποτήρι δεν αργεί να ξεχειλίσει».
Φόροι και πάλι φόροι…
Από τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2012 το Κράτος θα ριχτεί στη μάχη για να εισπράξει περίπου 7 δισ. ευρώ από φόρους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο στον… αέρα που αναπνέουμε δεν θα μπει «χαράτσι», με τους φορολογούμενους ήδη να προετοιμάζονται ψυχολογικά για την… φοροκαταιγίδα.
Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής (μιας και οι αποφάσεις αλλάζουν από μέρα σε μέρα) θα μειωθεί το βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος στα 5000 ευρώ (!), από τα 12.000 που ήταν (πτώση 58,3%). Βέβαια, μέγα ερωτηματικό παραμένει, πώς θα μπορέσουν να πληρώσουν, όσοι έχουν εισόδημα λίγο πάνω από τα 5000 ευρώ, δηλαδή οι μηνιαίες αποδοχές τους δεν ξεπερνούν περίπου τα 500 ευρώ!
Παράλληλα, υπενθυμίζεται, ότι μειώνεται από τα 12.000 στα 9.000 ευρώ, το αφορολόγητο για τους φορολογούμενους μέχρι 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν φέτος ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ.
Επίσης, μειώνεται ο αριθμός των φορολογικών κλιμακίων, ενώ αυξάνονται οι συντελεστές φόρου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Μειώνονται τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια που ισχύουν για τους φορολογούμενους με 3 ή περισσότερα προστατευόμενα παιδιά. Τα όρια αυτά μειώνονται από τα 11.500 στα 7.000 ευρώ για τα 3 τέκνα και από τα 13.500 στα 10.000 ευρώ για τα 4 τέκνα.
Οι αυξήσεις…
Συν τοις άλλοις, αυξάνονται κατά 10% (έως 71%) τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες, ενώ αυξάνεται η μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος από τους μισθούς και τις συντάξεις. Παράλληλα, αυξάνεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Η προκαταβολή υπολογίζεται με συντελεστή 55% επί του κύριου φόρου εισοδήματος, που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα.
Ακόμη, αυξάνεται το έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (το γνωστό μας «χαράτσι ακινήτων), ενώ παρακρατείται από τις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων, μαζί με τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών (ΦΜΥ) η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης», που επιβάλλεται με συντελεστές 1%-4%, σε ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Επιβολές παντού…
Το «μαρτύριο» για 5,5 εκ. φορολογούμενους, δυστυχώς όμως, δεν τελειώνει εδώ. Από το 2012 θα γίνει η είσπραξη δόσεων από το άθροισμα τριών φόρων: α) της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης» 1%-4% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ του έτους 2010, β) του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση του έτους 2010 και γ) της έκτακτης εισφοράς επί των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης του έτους 2010 για μεγάλου κυβισμού Ι.Χ., μεγάλα σκάφη και πισίνες.
Επίσης, αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος που πρέπει να πληρώσουν για τη χρήση του 2011 οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιβάλλεται ειδικός φόρος 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και αυξάνονται οι φόροι για δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές ακινήτων.
Το μετάνιωσαν!..
Παράλληλα, από το 2012 «στοχοποιείται» η ακίνητη περιουσία! Σαν να μην έφθανε το «χαράτσι» στα ακίνητα, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν μια σειρά από φόρους που θα τους κάνουν «να… μετανιώσουν την ώρα και τη στιγμή που αγόραζαν το ακίνητό τους!», όπως σημειώνουν αναλυτές.
Αναλυτικότερα: Αυξάνεται ο ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νέων οικοδομών. Ο ΦΠΑ 23% που επιβαρύνει τις αγοραπωλησίες νεόδμητων οικοδομών -πλην πρώτης κατοικίας- θα αυξηθεί σημαντικά, λόγω της μεγάλης ανόδου των φορολογητέων αξιών των ακινήτων. Αυτή η αύξηση θα προκαλέσει, είτε ανατίμηση των αντικειμενικών τιμών, είτε εφαρμογή ενός νέου συστήματος υπολογισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων, που θα προβλέπει την αντικατάσταση των αντικειμενικών τιμών με ενδεικτικές αγοραίες τιμές, προερχόμενες από τη βάση δεδομένων της Τράπεζας Ελλάδος.
Επίσης, μειώνεται το ατομικό αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από τα 400.000 στα 200.000 ευρώ και επιβάλλεται συντελεστής ΦΑΠ 0,2% στο τμήμα της αξίας της ακίνητης περιουσίας από 200.000 μέχρι 400.000 ευρώ. Οι μεταβολές αυτές θα ισχύσουν για τον ΦΑΠ του έτους 2011 που θα εισπραχθεί εντός του 2012. Τέλος, επιβάλλονται και άλλοι 6 διάφοροι φόροι στην κατοχή της ακίνητης περιουσίας, ενώ αυξάνονται οι φόροι για μεταβιβάσεις παλαιών οικοδομών, οικοπέδων και αγροκτημάτων.
Πώς θα πληρώσουν;..
Την ίδια ώρα, το Κράτος πασχίζει για να γεμίσει τα άδεια ταμεία του, αφού η 6η δόση των 8 δισ. ευρώ έχει ήδη ξοδευτεί στις τρέχουσες ανάγκες! Μάλιστα, η Κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μέρος των 3 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ μέχρι η Ελλάδα να πάρει την επόμενη δόση -μαμούθ των 89 δισ. ευρώ οι ανάγκες θα καλύπτονται και με τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
Πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών τονίζουν, ότι στόχος των παραπάνω φόρο-μπηχτικών μέτρων είναι να μπουν χρήματα στον κρατικό κορβανά, αλήθεια όμως, πώς θα γίνει αυτό, όταν οι πολίτες δεν έχουν άλλα χρήματα; Ποιοι και πώς θα πληρώσουν;
Αυτό είναι κάτι, που δυστυχώς, έως τώρα φαίνεται να μην ενδιαφέρει καθόλου την Πολιτεία και ειδικότερα το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επιμένει σε μια εντελώς λανθασμένη πολιτική. Πέρα από όλα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί και θα παρθούν στο άμεσο μέλλον, οι μισθοί σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα μειώνονται σημαντικά, η ανεργία εκτοξεύεται στα ύψη κάθε μήνα, με αποτέλεσμα το βιοτικό επίπεδο των πολιτών να πέφτει δραματικά και η απαισιοδοξία για το μέλλον να βασιλεύει…
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/33/9255