Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Να αναληφθούν άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες για την απεμπλοκή επενδύσεων

e-mail που λάβαμε

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Να αναληφθούν άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες για την απεμπλοκή των επενδύσεων
Την πρότασή της, μέσα από σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων να αναληφθούν άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες για την απεμπλοκή των επενδύσεων που καθυστερούν ακόμη και σήμερα να υλοποιηθούν, εξέφρασε σήμερα η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, στη Σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Αντιπροεδρία, παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Θεόδωρου Πάγκαλου.
Η Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή όλων των Γ.Γ. Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, καθώς και των Γ.Γ. Υπουργείων, στο πλαίσιο λειτουργίας των Ομάδων Εργασίας Απεμπλοκής Επενδύσεων, με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων, ώστε μέσα από την εποικοδομητική συνεργασία να δοθούν το προσεχές δίμηνο, όλες εκείνες οι απαιτούμενες λύσεις, που θα απεγκλωβίσουν από τη γραφειοκρατία, την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δράσεων.
«Με δεδομένη την πρωτοφανή οικονομική κρίση που δημιουργεί έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η υφιστάμενη γραφειοκρατία και οι συμπληγάδες πολλών συναρμόδιων υπηρεσιών, αποτελούν σημαντικούς ανασταλτικούς παράγοντες στην προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων και κατά συνέπεια και στην τόνωση της περιφερειακής οικονομίας», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.
Ειδικότερα για την περιοχή της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, εστίασε τα προβλήματα στην πολυπλοκότητα της δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, στη μεγάλη καθυστέρηση που εμφανίζεται στης περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, στο ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς μεταξύ δασικών και μη δασικών εκτάσεων, στην εμπλοκή πολλών όμορων υπηρεσιών στο στάδιο των γνωμοδοτήσεων (ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές), στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε νευραλγικές θέσεις του δημόσιου τομέα αλλά και στις μεγάλες καθυστερήσεις που εμφανίζονται στην παγίωση και εφαρμογή ενός σύγχρονου και λειτουργικού χωροταξικού σχεδιασμού χρήσεων γης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, σε περιπτώσεις επενδυτών που λόγω των δαιδαλωδών διαδρομών που θα έπρεπε να ακολουθήσουν εγκατέλειψαν την προσπάθεια αλλά και σε άλλους που ακόμη και μετά από την έγκριση των επενδύσεων, αποθαρρύνθηκαν από την απίστευτη και γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου.
Τέλος, υπογράμμισε με νόημα, πως: «Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία απαιτείται να συμβάλουμε στην προώθηση συντονισμένων πολιτικών, που θα συμβάλλουν στην απλοποίηση της γραφειοκρατικής διαδικασίας με στόχο να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στους επιχειρηματίες και τους επενδυτές προς την κατεύθυνση εξόδου από την κρίση, που δεν είναι άλλος από την πραγματική οικονομία, την πραγματική επένδυση και την πραγματική απασχόληση».