Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

"Βρωμάει" η Μελέτη Περιβαλοντικών Επιπτώσεων του Βιολογικού Παραμυθιάς

e-mail που λάβαμε


«ΒΡΩΜΑΕΙ» Η Μ.Π.Ε. ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

Την 30η Νοέμβρη συνεδρίασε η οικονομική επιτροπή του δήμου Σουλίου με θέμα την ανάθεση «Mελέτης διάθεσης επεξεργασμένων αποβλήτων Βιολογικού Καθαρισμού Παραμυθιάς» κατά τους θερινούς μήνες. Ξέχασε η δήμαρχος Σουλίου τι είχε συμφωνήσει 5 μέρες νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, ότι δηλαδή θα εξετάσει και για τη χειμερινή περίοδο εναλλακτικές λύσεις εκτός του Αχέροντα;
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 25 Νοέμβρη είχε συνεδριάσει η επιτροπή περιβάλλοντος σε τραγελαφικό κλίμα, ώστε να γνωμοδοτήσει αναφορικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του βιολογικού καθαρισμού Παραμυθιάς που ορίζει μεταξύ άλλων για τη χειμερινή περίοδο τον Κωκυτό ως ενδιάμεσο αποδέκτη με τελικό αποδέκτη τον Αχέροντα.
1) Οι εκλεγμένοι από το συνδυασμό του κ. Αργύρη απουσίαζαν (πλην του κ. Ζάκα). Προφανώς εκπροσωπούνταν κομματικά από την κ. Μπραΐμη.
2) Η συνεδρίαση ξεκίνησε χωρίς να δοθούν στα μέλη οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από πολίτες και φορείς επί της περιβαλλοντικής μελέτης όπως σημείωσε ο κ. Ζήκος. Τα βασικά επιχειρήματα των αντιδράσεων αναφέρουν:
Α) Απόψεις βασισμένες σε ειδικούς επιστήμονες, οι οποίες εξηγούν με τεχνικά επιχειρήματα για ποιό λόγο δε θα λειτουργήσει ποτέ ο συγκεκριμένος βιολογικός, που έχει συνταχθεί με μια απαρχαιωμένη μέθοδο ώστε καταλήγει να βλάπτει περισσότερο παρά να ωφελεί ενώ σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει για τον Αχέροντα νερά με ανωτέρας τάξης την κολύμβηση.
Β) Το γεγονός ότι στο Δ.Δ. Κυψέλης θα πίνουν από αυτό το νερό καθώς ο Κωκυτός υπερχειλίζει με αποτέλεσμα να καταλήγει στο αντλιοστάσιο ύδρευσης
Γ) Εσκεμμένα αγνοούνται οι επιπτώσεις στην ιχθυοπανίδα τη στιγμή που αναφέρεται σε μια προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000
Δ) Δε λαμβάνεται υπόψη το πλήγμα στην τουριστική οικονομία της Αμμουδιάς και της Γλυκής αλλά και της όμορης Πάργας που αποτελεί έναν σημαντικό προορισμό
3) Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης φάνηκε ότι ο ρόλος της επιτροπής αντιστοιχεί σε ρόλο γλάστρας, καθώς ξαφνικά αναφέρθηκε ότι η ημερομηνία κατά την οποία έπρεπε να συνεδριάσει εξέπνευσε την προηγούμενη μέρα με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ότι γνωμοδότησε θετικά. Επομένως ο όρος που τέθηκε από την επιτροπή (να εξεταστεί εναλλακτικός αποδέκτης από τον Αχέροντα και για τη χειμερινή περίοδο), τέθηκε για το θεαθήναι.
4) Αναφορικά με τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης:
Α) Η δήμαρχος Σουλίου εμφανίστηκε ως φωστήρας αντικρούοντας με ατυχή επιχειρήματα άλλες λύσεις όπως αυτή της άρδευσης (που προωθεί η Ε.Ε.)εμφανίζοντας τη δική της ως πιο ορθολογιστική.
Β) Ο κ.Δηλαβέρης ωσάν σύγχρονος Κόπερφιλντ «μάντεψε» ότι η κ. Μπραΐμη θα έχει αντιπρόταση την οποία έσπευσε να οριστικοποιήσει η κ. Καλογιάννη πρόεδρος της επιτροπής, αποδεικνύοντας ότι για αυτούς το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο.
Γ) Οι Θεσπρωτοί σε κατάσταση αμνησίας, πολύ εύκολα ξέχασαν τί έγινε στον Καλαμά και πλέον προσυπογράφουν την καταστροφή του Αχέροντα.
Η περιβαλλοντική συνείδηση θυσιάζεται στο βωμό του συμφέροντος. Πρέπει να ανασυνταχθεί το έργο ώστε να προστατεύει τη ζωή των πολιτών και το περιβάλλον και όχι τη φιλοδοξία και την τσέπη όσων βρίσκονται σε καίριες θέσεις. Σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης το κλίμα ήταν υπέρ της θετικής γνωμοδότησης ενώ ήταν διάχυτο το επιχείρημα «να μη χαθεί το έργο» αμφισβητώντας επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα. Με λίγα λόγια αρκεί να γίνει το έργο είτε θεμιτά είτε αθέμιτα.
Η κυρία Μπραΐμη χωρίς να έχει ίχνος οικολογικής συνείδησης προχωρά απτόητη εμμένοντας σε ένα έργο επικίνδυνο και εγκληματικό. Ο φορέας Διαχείρισης Αχέροντα και Καλαμά (στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου είναι μέλη οι δήμαρχοι Σουλίου και Πάργας) «πιάστηκε στον ύπνο», όπως και ο δήμαρχος Πάργας, ενώ εκείνη δρούσε ανενόχλητη.
Για λόγους δημόσιας υγείας, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και πολιτισμικούς, δε θα επιτρέψουμε να γίνει αποδέκτης ο Αχέροντας και οι παραπόταμοί του. Έχει γίνει ήδη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα αντιμετωπιστεί αναλόγως οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη απόφαση ληφθεί στο εξής. Οι ενέργειές μας πλέον θα είναι ακόμα πιο αποφασιστικές, χωρίς ενδοιασμούς μήπως χαθεί ένα έργο που στην ουσία προκαλεί περισσότερες ζημιές από όσες επιλύει.

Οι Άγρυπνοι του Αχέροντα