Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

e-mail που λάβαμε

30/8/2011



http://www.avrioepirus.gr/
Αποχώρηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο
Η παράταξη «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» αποχώρησε από τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου. Εκτιμήσαμε ότι η παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως εκπροσώπου της κυβέρνησης εκ των πραγμάτων μετατόπισε το κέντρο βάρους της συνεδρίασης από το, ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενο και επικοινωνιακού χαρακτήρα «καλάθι αγροτικών προϊόντων», στο φλέγον ζήτημα της κυβερνητικής πολιτικής ιδιωτικοποίησης της «Δωδώνης». Γι’ αυτό εξάλλου και η παρουσία του Γ.Γ. προκάλεσε τις αντιδράσεις κτηνοτρόφων της περιοχής και περιφερειακών παρατάξεων αλλά και μεγάλες δυσχέρειες στη διεξαγωγή της συζήτησης. Με τα δεδομένα αυτά ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης Γιάννης Παπαδημητρίου υπέβαλε διαδικαστική πρόταση διακοπής της συνεδρίασης, η οποία και απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Κατόπιν αυτού αποχώρησε από τη συνεδρίαση, τονίζοντας την υποστήριξη του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και υπέρ του συνεταιριστικού χαρακτήρα και του κοινωνικού ρόλου της Δωδώνης.
29-8-2011







31/8/2011







Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Δευτέρας, με θέμα « το καλάθι των αγροτικών προϊόντων» η προκλητική παρουσία του εκπροσώπου της κυβέρνησης πυροδότησε δικαιολογημένα την οργή των παρευρισκομένων δυνάμεων της ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ ( Αγροτικοί Σύλλογοι , Εργατικά Κέντρα, Εργατικά Σωματεία, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ,…)και άλλων δυνάμεων. Για το λόγο αυτό η « ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» πρότεινε την αποχώρηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για την ομαλή διεξαγωγή της συζήτησης. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή
και οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»- Kωτσαντής Κώστας και Ζιώβας Βασίλης κατέθεσαν την εισήγησή τους και αποχώρησαν με τις Ταξικές Δυνάμεις .
Περιφέρεια Ηπείρου
Εδώ οι αγρότες χάνονται, “καλάθια” διαφημίζουν!!!
Αλήθεια υπάρχει έστω και ένας μικρομεσαίος αγρότης, κτηνοτρόφος, πτηνοτρόφος και όσοι από τους άλλους κλάδους αναφέρει η εισήγηση, που ελπίζει ότι τα πολυδιαφημιζόμενα …καλάθια θα τον σώσουν από τον αφανισμό που τον έχουν οδηγήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ ;
Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι στις σημερινές, συγκεκριμένες πολιτικο-οικονομικές συνθήκες , όπου ΤΑ ΠΑΝΤΑ ξεπουλιούνται και όλα τα μέτρα παίρνονται για την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου ότι τα … «καλάθια» θα αποτελέσουν εξαίρεση και φιλολαϊκή νησίδα, μέσα στην καθολική αντιλαϊκή λαίλαπα;
Αλήθεια τρέφει κάποιος σήμερα αυταπάτες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει οδηγήσει σε Μεσαιωνικές συνθήκες πείνας, εξαθλίωσης , ανεργίας, εκατομμύρια εργαζομένων και έχει σπρώξει στον αφανισμό τους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους κλπ., θα χρηματοδοτήσει τα… «καλάθια» για να …αναστηθούν τα θύματά της; Αλήθεια ας απαντήσει κάποιος στον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, πτηνοτρόφο τον ψαρά…το πορτοκάλι, το ακτινίδιο, το γάλα το τυρί , το κοτόπουλο το ψάρι, τα προϊόντα της Ηπείρου δεν έχουν ταυτότητα και ποιότητα και δεν πάνε καλά ή φταίει η αντιαγροτική πολιτική που χρόνια τώρα εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
Εύλογα λοιπόν πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα: Ποιους εξυπηρετούν και για ποιους σχεδιάστηκαν ;
Είναι ξεκάθαρο ότι τα «καλάθια», σε συνδυασμό με άλλα μέτρα που ήδη έχουν παρθεί ή προγραμματίζονται να παρθούν στοχεύουν στην κυριαρχία της μεγάλης ιδιοκτησίας και της λειτουργίας της με τους καπιταλιστικούς όρους αγοράς, που θα εξυπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα. Δηλαδή, τον στρατηγικό στόχο της ΕΥΡΩΠΗΣ 2020, την οικονομική μεγέθυνση σε κάθε τομέα της οικονομίας και στον αγροτικό. Στην προοπτική αυτή δεν χωρούν οι μικρομεσαίοι αγρότες, η καταστροφή τους είναι βέβαιη και θα γίνει άμεσα, γρήγορα, βίαια.
Ο καθένας μας πρέπει να αναρωτηθεί: Γιατί η Ελλάδα αν και έχει τη δυνατότητα να παράγει τα περισσότερα φυτικά και ζωοκομικά προϊόντα, υψηλής ποιότητας για τις διατροφικές και άλλες ανάγκες του λαού μας, ωστόσο ξοδεύονται περίπου 5-6 δις Ευρώ ,κάθε χρόνο, για εισαγωγές; Απλά Γιατί αυτό εξυπηρετεί την κερδοφορία των ευρωμονοπωλίων και ντόπιων εμποροβιομηχανικών ομίλων, που στηρίζονται από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Την κερδοφορία τους εξασφαλίζει η πολιτική της ΕΕ τόσο με την ενιαία εσωτερική αγορά και ειδικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, όσο και με κανονισμούς και οδηγίες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που βάζουν περιορισμούς μέσα από ποσοστώσεις και απαγορεύσεις στην ντόπια παραγωγή (βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, γάλα και άλλα). Ακόμη και για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών του λαού μας, όπως χαρακτηριστικά γίνεται με τη ζάχαρη, που κάναμε στο παρελθόν και εξαγωγές. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφώνησαν στην ΕΕ να περιοριστεί η παραγωγή μας στο 50% των εγχώριων αναγκών, με αποτέλεσμα να κλείσουν δύο από τα πέντε σύγχρονα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), στην Ξάνθη και τη Λάρισα και ένα τρίτο να υπολειτουργεί στις Σέρρες, επιβάλλοντας έτσι τις εισαγωγές.
Αλήθεια! Το ίδιο δεν συμβαίνει και στην Ελληνική Αγελαδοτροφία Γάλακτος, όπου η κατάσταση που επικρατεί είναι δραματική; Συγκεκριμένα: Οι κυβερνήσεις της χώρας μας συμφώνησαν στην ΕΕ να παράγουμε μόνο το 50% των αναγκών μας, ωστόσο οι χαμηλές τιμές και εκβιασμοί του καρτέλ γάλακτος, η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση που προωθείτε, έχει οδηγήσει στη μείωση κατά 63,5% του αριθμού των Ελλήνων αγελαδοτρόφων παρα–γωγών αγελαδινού γάλακτος τη δεκαετία 2000-2010 (από τους 12.042 αγελαδοτρόφους παραγωγής Γάλακτος το 2000-01, έπεσε στους 4.523 το 2009-10), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε ο ΕΛΟΓΑΚ στη δημοσιότητα. Ταυτόχρονα η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος μειώθηκε και επανήλθε στα επίπεδα προ μιας δεκαετίας (το 2000-01 ήταν 700.000 τόνοι και το 2009-10 έφτασε σε 695.816 τόνους Αγελαδινού Γάλακτος), δηλ. κάτω και από την ποσόστωση που δίνει η ΕΕ των 810.000 τόνων!!!
Αυτός είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, καταστροφή ακόμη και παραγωγικών δυνάμεων σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και αναγκών, προκειμένου να εξασφαλίζονται κέρδη στο κεφάλαιο.
Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ του κεφαλαίου, της Κοινής Αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) που έχει επιφέρει τις πιο τραγικές συνέπειες στη μικρομεσαία αγροτιά, που σήμερα βιώνει την καταστροφή της.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες γεωργοί και κτηνοτρόφοι, είναι καταχρεωμένοι, δεν μπορούν να πουλήσουν την παραγωγή τους και την ίδια στιγμή γίνονται εισαγωγές ομοειδών προϊόντων. Στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα σαπίζει η παραγωγή στην αποθήκη ή στο χωράφι όπως συμβαίνει με τα πορτοκάλια και το λάδι, ή αναγκάζονται να πωλούν στους εμποροβιομήχανους σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής, όπως γίνεται με τα αρνιά, το γάλα, το λάδι, κ.ά.
Το κόστος παραγωγής έχει ανέβει υπέρμετρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εφέτος μετά από χρόνια, που «ανέβηκε» λίγο η τιμή στο βαμβάκι και τα δημητριακά, οι επιχειρηματίες αγροτικών εφοδίων αύξησαν αυθαίρετα τις τιμές στα λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.ά, χωρίς να υπάρχει καμιά κρατική προστασία των αγροτών από τη ληστρική αυτή επιδρομή. Το παρατηρητήριο των τιμών στα αγροτικά εφόδια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι απλά και μόνο για να βλέπει την ανηφόρα στις τιμές, χωρίς να παρεμβαίνει για τη μείωσή τους, αφού στην ελεύθερη αγορά που πρεσβεύει κυριαρχούν οι νόμοι του κέρδους και των μονοπωλίων. Ουσιαστικά αποτελεί ένα όργανο αναποτελεσματικό, διακοσμητικό, που εμπαίζει προκλητικά τους αγρότες. Αφού και η κυβέρνηση έχει συμβάλει στην αύξηση του κόστους παραγωγής με τις μεγάλες αυξήσεις του ειδικού φόρου στα καύσιμα, καθώς και του ΦΠΑ στα εφόδια. Η εξίσωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) και στους αγρότες που προωθεί η κυβέρνηση και η πλήρης απελευθέρωση στο αγροτικό ρεύμα που ζητά η Κομισιόν θα έχουν νέες σημαντικές αυξήσεις στο κόστος παραγωγής.
Ακόμη υπάρχουν περιπτώσεις όπου αγρότες αν και πούλησαν σε χαμηλές τιμές την παραγωγή τους, δεν έχουν πληρωθεί περισσότερο από ένα χρόνο, όπως συμβαίνει στους ροδακινοπαραγωγούς Λάρισας και Πέλλας, στους καλλιεργητές βιομηχανικής ντομάτας κ.ά.
Τα βάσανα της αγροτιάς δεν έχουν τέλος, αφού αρκετοί ούτε και για τις καταστροφές της παραγωγής τους δεν έχουν αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ.. Ακόμη με το νέο νόμο θα πληρώνουν οι αγρότες ασφάλιστρα ένα μεγάλο «χαράτσι», αφαιμάζοντας το πενιχρό αγροτικό εισόδημα τους, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχεται εγγύηση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ζημιάς. Καταργείται ουσιαστικά η κρατική στήριξη που υπήρχε στον ΕΛΓΑ, λειτουργεί με κριτήρια επιχείρησης που εισπράττει υποχρεωτικά και εάν τα έσοδά, δεν επαρκούν για την καταβολή των αποζημιώσεων, θα προβαίνει σε αναλογική μείωση των αποζημιώσεων. τρόπος παραγωγής, καταστροφή ακόμη και παραγωγικών δυνάμεων σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και αναγκών, π Τραγική είναι επίσης η κατάσταση στον τομέα της κτηνοτροφίας. Χιλιάδες καταχρεωμένοι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι είναι στην κυριολεξία στον αέρα. σφαλίζονται Οι τιμές στις ζωοτροφές, έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50%, αφού η εμπορία τους μονοπωλείται από μια "χούφτα" εμπόρων, που μάλιστα εμφανίζουν τεχνητή έλλειψη για να αυξήσουν ακόμα πιο πολύ τις τιμές και να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των κτηνοτρόφων. Δεδομένου ότι οι ζωοτροφές συμμετέχουν στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής κατά 60%-70%, το πρόβλημα είναι οξυμένο και οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι οδηγούνται σε χρεοκοπία.
Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών ότι η Αγροτική Τράπεζα οδεύει στην πώληση σε ιδιώτες των κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, τη Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ελλάδας (ΣΕΚΑΠ. ΑΕ), την Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ) κ.ά. Αυτό θα έχει δραματικές επιπτώσεις στους μικρούς και μεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, που έστω και με αυτή τη μορφή αποτελούσαν κάποιο στήριγμα για τη διάθεση της παραγωγής τους σε ανεχτές τιμές. Αλλά και η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ θάχει τραγικές συνέπειες στους αγρότες. Αφού η πλειοψηφία έχει υποθηκευμένο το βιός τους στην ΑΤΕ, συνδέεται άμεσα με το μέλλον της αγροτοκτηνοτροφικής εγχώριας παραγωγής, αλλά και της αύξησης της ανεργίας και ερήμωσης ολόκληρων περιοχών.
Όμως και οι συντάξεις του ΟΓΑ είναι άθλιες, επιδόματα φτώχειας. Το ποσό των 340 ευρώ/μήνα μειώνεται σύμφωνα με το Νόμο 2458/1997, και κόβει από το 2002 σταδιακά κάθε χρόνο 4%, μέχρι να μηδενιστεί η βασική προνοιακή σύνταξη και να μείνει αποκλειστικά η ανταποδοτική. Πρόσφατα, το Φλεβάρη του 2011, η κυβέρνηση αύξησε κατά 3% τις εισφορές της ανταποδοτικής ενώ οι συντάξεις είναι καθηλωμένες, ουσιαστικά μειούμενες από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια και βέβαια το αγροτικό εισόδημα συρρικνωμένο. Ενώ πολύ μεγάλη ήταν και η αύξηση για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΟΓΑ. Η κυβέρνηση στραγγίζει τη φτώχεια με κάθε τρόπο.
Αυτά είναι μερικά από τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΚΑΠ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Οι προοπτικές φαίνονται ακόμη πιο μαύρες για τους μικρομεσαίους αγρότες με την ΚΑΠ 2014-2020. Αφού ο στόχος είναι η πλήρης κυριαρχία της μεγάλης ιδιοκτησίας και της λειτουργίας της με τους καπιταλιστικούς όρους αγοράς, που θα εξυπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα. Δηλαδή, τον στρατηγικό στόχο της ΕΥΡΩΠΗΣ 2020, την οικονομική μεγέθυνση σε κάθε τομέα της οικονομίας και στον αγροτικό. Στην προοπτική αυτή δεν χωρούν οι μικρομεσαίοι αγρότες, η καταστροφή τους είναι βέβαιη και θα γίνει άμεσα, γρήγορα, βίαια.φάλαιο.
Η « ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» πιστεύει ότι αφού η ίδια η πραγματικότητα επιβεβαιώνει τον παρασιτισμό του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, είναι αναγκαίο, απαραίτητο και ρεαλιστικό να αγωνιστούμε για την ανατροπή του. Για άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων και επιχειρηματικών ομίλων και της κερδοφορίας τους. Αυτό σημαίνει σύγκρουση και ρήξη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που εκφράζεται και στο μνημόνιο διαρκείας, που επιβάλει σε μικρομεσαίους αγρότες, εργατοϋπαλλήλους, μικροεπαγγελματίες, συνταξιούχους, νεολαία να πληρώσουν τα βάρη της κρίσης που δημιούργησαν τα μονοπώλια και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Η « ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» θεωρεί ότι η ανάπτυξη της λαϊκής συμμαχίας, ο κοινός αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών με τους εργατοϋπαλλήλους, μικροεπαγγελματίες, τα ριζοσπαστικά μέτωπα και οργανώσεις της νεολαίας και των γυναικών, για την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου για την λαϊκή εξουσία, είναι η μόνη λύση και διέξοδος.
Ο δρόμος αυτός προετοιμάζεται με τους σημερινούς και αυριανούς αγώνες, με τη διεκδίκηση μέτρων άμεσης ανακούφισης, που εμπνέουν μαχητική αισιοδοξία και δίνουν προοπτική. Γι αυτό στηρίζουμε τους αγώνες και τα αιτήματα άμεσης ανακούφισης, αλλά και προοπτικής, για ανατροπή του μνημονίου και κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών
Κωτσαντής Κώστας Ζιώβας Βασίλης








Εκδήλωση Ηπειρωτικής Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού, από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Λαυρεωτικής,, το Σάββατο 3 του Σεπτέμβρη
Ο Σύλλογος μας σας καλεί στις 3 Σεπτέμβρη στις 20.30 το βράδυ στο χώρο ΑΚΕΛ στο Λαύριο στην εκδήλωση παραδοσιακής μουσικής
Σύλλογος Ηπειρωτών Δήμου Λαυρεωτικής "Ο Πύρρος"








Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε - Κριτική για βιβλίο - από Ελευθερία Πανοπούλου
«Είναι ο Καπιταλισμός, ηλίθιε»
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ (Ελευθεροτυπία, 16/7/2011)
«Το βιβλίο τιμά, εκτός από το μεγαλείο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης, τη δημοσιογραφία την ίδια».
«Η βαθύτερη αιτία των καπιταλιστικών κρίσεων βρίσκεται στη βασική και ανίατη αντίθεση του καπιταλιστικού συστήματος: στην αντίθεση ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής, από τη μια μεριά, και στον ατομικό τρόπο ιδιοποίησης των αποτελεσμάτων της, από την άλλη».
Συγγραφέας των ως άνω, ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος. Περιέχονται στο πρώτο κεφάλαιο του άρτι εκδοθέντος βιβλίου του με τίτλο «Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε» και υπότιτλο «Οι υπαίτιοι της Κρίσης και το "χρέος" της ανατροπής τους - Μια ευγενική απάντηση στους πραιτωριανούς των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ» (εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη).
Ο Νίκος Μπογιόπουλος συμμετέχει χρόνια στο δημόσιο διάλογο· με παρρησία και τόλμη παραθέτει τις απόψεις του και υπερασπίζεται με επιχειρήματα τη σοσιαλιστική του ιδεολογία είτε ως συντάκτης του «Ριζοσπάστη» είτε ως ενεργό μέλος του ΚΚΕ. Η εμπειρία του αυτή τον βοηθά να δει πίσω από τα φαινόμενα και να φέρει στο φως τα ψεύδη, αλλά και τη σήψη του καπιταλιστικού συστήματος. Ενα άλλο όπλο που διαθέτει στον «πόλεμο» της ιδεολογικής αντιπαράθεσης είναι η ευρεία μαρξική του παιδεία, η «αποκάθαρση» που επιχειρεί στο μαρξικό λόγο από τη διαστροφή που έχουν επιφέρει αστοί, αλλά και «αριστεροί» αναλυτές του.
Ο συγγραφέας είναι ξεκάθαρος. Η διεθνής οικονομική κρίση δεν είναι προϊόν της κακής διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος, όπως ανοήτως (σκοπίμως, όμως) ισχυρίζονται οι θιασώτες του· ούτε οφείλεται στα ανεπαρκή μέτρα διαφάνειας και ελέγχου στη διακίνηση των κεφαλαίων· ούτε, επίσης, στους αστρονομικούς μισθούς των golden boys και στελεχών των τραπεζών· ούτε στα φαινόμενα σκανδάλων και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος· ούτε, τέλος, σ' εκείνους που βρήκαν ένοχο της κρίσης τον «καζινοκαπιταλισμό».
Η κρίση οφείλεται στη διακοπή του κύκλου αναπαραγωγής του κεφαλαίου, όταν δηλαδή τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια αδυνατούν να διαγράψουν τον κύκλο της διευρυμένης παραγωγής. «Η κρίση υπερπαραγωγής είναι το αναπόφευκτο φαινόμενο του καπιταλιστικού κύκλου παραγωγής και η δυσαναλογία μεταξύ παραγωγής - κατανάλωσης (υπό οποιαδήποτε διαχείριση, κεϊνσιανή ή φιλελεύθερη, περιοριστική ή επεκτατική κ.λπ.) το αναγκαστικό παρακολούθημά της. Και τούτο διότι ποτέ η κατανάλωση δεν μπορεί να υπερκεράσει την παραγωγή...».
Με περισσή άνεση ο Ν. Μπογιόπουλος διαλύει τους μύθους των υπερασπιστών του καπιταλιστικού συστήματος, περί επικράτειας τάχα της αγοράς, ανάγκης να ιδιωτικοποιηθεί η δημόσια περιουσία και όλα όσα επιτάσσει το Μνημόνιο.
Ξεσκεπάζει το ρεσιτάλ ανηθικότητας («όλοι μαζί τα φάγαμε», «κοπρίτες»...) αναλύοντας διεξοδικά τα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, την απληστία, ασυδοσία, αυθαιρεσία του πολιτικού προσωπικού. Με ατράνταχτα στοιχεία αποδεικνύει ποιος, πού, πότε, πώς άρπαξε τον πλούτο της χώρας, βυθίζοντας στην ανέχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση μεσαία, λαϊκά και μειονοτικά στρώματα.
Διπλά εξαιρετικό, με πολυεπίπεδη ανάγνωση. Από τη μια είναι ένα θαυμάσιο αρχειακό corpus και από την άλλη μια διεισδυτική ανάλυση των νόμων της αγοράς που οδηγούν στο καπιταλιστικό αδιέξοδο και τη συνεπακόλουθη φρίκη του συστήματος.
Και, βεβαίως, έχει τη δική του οικονομική πρόταση, τον πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας της χώρας, που «κλειδί» της είναι «η αλλαγή των ξεπερασμένων ιστορικά κοινωνικών σχέσεων ιδιοκτησίας, που καθορίζουν το οικονομικό και πολιτικό σύστημα· προϋπόθεση είναι η απαλλοτρίωση της ατομικής ιδιοκτησίας και η μετατροπή της σε κοινωνική».
Ο μόνος δρόμος, υποστηρίζει, είναι ο σοσιαλισμός. Αλλως θα επικρατεί η (καπιταλιστική) βαρβαρότητα. Το βιβλίο τιμά, εκτός από το μεγαλείο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης, τη δημοσιογραφία την ίδια.







Μαχητικά – Αγωνιστικά, στο πλευρό των παιδιών μας
Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΝΑ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ
Η υπουργός Παιδείας, η υπουργός της Λέσχης Μπίντελμπερκ συγκινήθηκε (!) και…δάκρυσε (!), στη Βουλή, μετά την ευρεία συναίνεση που είχε ο νόμος πλαίσιο, που κατέθεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στήριξαν η Ν.Δ , το ΛΑΟΣ και η …ΝΤΟΡΑ!!! Τόλμησε μάλιστα να μιλήσει και για… « ιστορικές στιγμές», η Ανιστόρητη!!!
Αλήθεια σε πια χώρα ζει; Δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι χρόνια τώρα υπάρχει πλήρης συμπόρευση ΟΛΩΝ των δυνάμεων που προσκυνάνε τις «αγορές», που υπηρετούν δουλικά το μεγάλο κεφάλαιο;
Αλήθεια δεν άκουσε τίποτε για την πρόταση του «Γιωργάκη» προς τον « Αντωνάκη» να … “παίξουν” μαζί, ισότιμα, ως γνήσια συνεταιράκια στην κυβέρνηση, προτείνοντας μάλιστα για πρωθυπουργό τον πρόεδρο της Ν.Δ, δηλαδή της πάλαι ποτέ «επάρατης δεξιάς»;
Αλήθεια δεν κατάλαβε ότι την πλειοψηφία των άρθρων του μεσοπρόθεσμου , δηλαδή τις βασικές κατευθύνσεις τις ψήφισαν συναινετικά;
Αλήθεια λέτε κοτζάμ υπουργός και δεκαετίες στον πυρήνα χάραξης της αντιλαϊκής πολιτικής να μη θυμάται τίιιιποτε για την ΚΑΘΟΛΙΚΗ –πλην ΚΚΕ- ψήφιση του Μάαστριχτ;
Ασφαλώς και τα γνωρίζει .Ασφαλώς και γνωρίζει ότι φοιτητές, σπουδαστές, καθηγητές, γονείς, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη με το νέο νόμο έκτρωμα. Ασφαλώς και γνωρίζει ότι ήδη ετοιμάζεται ΓΕΝΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ, ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην πράξη. Τρέφει την αυταπάτη, ότι η κοινοβουλευτική συναίνεση θα βάλει εμπόδια στην παλλαϊκή αντίθεση. Το περιεχόμενο όμως του νόμου είναι τόσο αντιδραστικό που από μόνο του έχει ανοίξει τους ασκούς της λαϊκής αγανάκτησης. Μια αγανάκτηση που πρέπει ΤΩΡΑ να αποκτήσει οργανωμένη μαχητική κινητοποίηση για ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Μιας πολιτικής που έφτασε στο εκατομμύριο τους ανέργους, στα πρόθυρα της πείνας τους εργαζόμενους, στην εξαθλίωση τους συνταξιούχους-«τα περήφανα γηρατειά»-στον αφανισμό τους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους, επαγγελματίες – βιοτέχνες. Που δεν άφησε τίποτα όρθιο από τις εργασιακές σχέσεις, που χάρισε στο κεφάλαιο την ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ που ξεπούλησε και προγραμματίζει να ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
Έφτασε λοιπόν η ώρα, ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.
Πρέπει όλοι να σταθούμε μαχητικά, αγωνιστικά , στο πλευρό των παιδιών μας. Να αρχίσει γενικευμένη-οργανωμένη και ταξικά προσανατολισμένη ΑΝΥΠΑΚΟΗ – ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ.
Να μην επιτρέψουμε να περάσει η επιχειρούμενη κατάργηση ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ο Δημόσιος χαρακτήρας της παιδείας, να μην προχωρήσει η επιχειρούμενη παραπέρα οικονομική επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας, προκειμένου να σπουδάσει τα παιδιά της.
Καμία κοινωνική συναίνεση ! Κανένας εφησυχασμός !
Ο συγκεκριμένος νόμος, αυτή η επίθεση στοχεύει τα παιδιά μας. Στοχεύει τα παιδιά της κάθε λαϊκής οικογένειας, που ενώ σήμερα αναγκάζονται να παρατείνουν τις σπουδές τους, αύριο – με το ολοκληρωμένο πέρασμα των ΑΕΙ στις επιχειρήσεις – θα αναγκάζονται να τις εγκαταλείπουν πρόωρα ή να αγοράζουν πακέτα φτηνών γνώσεων.
Πρέπει να τους σταματήσουμε! ΤΩΡΑ
Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας ότι οι προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια , στην Παιδεία γενικότερα ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ. Είναι στενά δεμένες με όλα υπόλοιπα βάρβαρα μέτρα στο εργασιακό, στο ασφαλιστικό, στην Υγεία, την Πρόνοια και την ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΛΗΣΤΕΙΑ των λαϊκών εισοδημάτων. Υπηρετούν την ιδεολογική χειραγώγηση της νέας γενιάς και του λαού.
Εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο το μεγάλο κεφάλαιο. Γι’ αυτό ΔΕΝ πρέπει να πείσει κανέναν η προπαγάνδα κυβέρνησης - αστικού τύπου ότι πρόκειται για μέτρα που διορθώνουν την κατάσταση!
Γι’ αυτό ΔΕΝ συναινούμε!
Γι’ αυτό δίνουμε ΟΛΟΙ ραντεβού στο δρόμο του αγώνα μαζί με τα παιδιά μας.
Ζιώβας Βασίλης Περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Μέλος Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αρταίων





2/9/2011







http://www.avrioepirus.gr/
Αντιδημοκρατική η συγκρότηση της Ένωσης Περιφερειών
Η παράταξη «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» καταγγέλλει το απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό πλαίσιο, με το οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να συγκροτήσει την «Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.)». Με το Προεδρικό Διάταγμα 74/2011, που θεσμοθέτησε, αποκλείει όλες τις δυνάμεις πέραν των δύο μεγάλων παρατάξεων του δικομματισμού όχι μόνο από το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και από τη Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ. Πρόκειται για πλήρη αλλοίωση της λαϊκής βούλησης, η οποία ξεκίνησε από το εκλογικό σύστημα του Καλλικράτη και ολοκληρώνεται σήμερα με την εκλογή του συλλογικού οργάνου των Περιφερειών.
Βασικός στόχος είναι ασφαλώς η «ενοχλητική» παρουσία των παρατάξεων της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Οικολογίας. Για να πετύχει τον εξοβελισμό τους, το Π.Δ. περιέχει οφθαλμοφανείς αντιδημοκρατικές διατάξεις, όπως η υιοθέτηση διαφορετικών εκλογικών μέτρων κατά Περιφέρεια αλλά και η αυτοδίκαιη συμμετοχή των διορισμένων Αντιπεριφερειαρχών στη Γενική Συνέλευση, που αλλοιώνει τον συσχετισμό των δυνάμεων.
Το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» υποστηρίζει τη συγκρότηση της Γενικής Συνέλευσης από όσους και όσες περιφερειακούς συμβούλους έχουν εκλεγεί και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στις μεθοδεύσεις του συγκεκριμένου Π.Δ., όπως και σε όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και της Τρόικας στο χώρο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
1-9-2011






6/9/2011





H Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ,διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων στην Ήπειρο, τιμώντας την συμπλήρωση των 400 χρόνων από την Επανάσταση του Διονυσίου του Φιλοσόφου.
ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15 105 52 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.:210-3243822 – Fax: 2103243281
www.panepirotiki.com - email: info@panepirotiki.com
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΑ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ
Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, 8 μ.μ., Ίτς Καλέ
Αθήνα 5-9-2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 400 χρόνια από την επανάσταση του Διονυσίου του Φιλοσόφου. Ήταν 10 Σεπτεμβρίου του 1611 όταν χίλιοι, περίπου, εξεγερμένοι αγρότες και βοσκοί με επικεφαλής τον εμπνευσμένο ιεράρχη Διονύσιο τον αποκαλούμενο Φιλόσοφο, κυρίως από την περιοχή της Παραμυθιάς, οπλισμένοι με γεωργικά εργαλεία, κατέλαβαν για μια νύχτα τα Ιωάννινα, πυρπολώντας το διοικητήριο του Οσμάν Πασά στην Καλούτσανη, στην πρώτη εξέγερση τέτοιας έκτασης και έντασης στον ελλαδικό χώρο την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Το κίνημα της εξέγερσης είχε έντονα εθνικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Αφορμές του στάθηκαν οι νέοι, εξαντλητικοί φόροι που μόλις είχαν επιβληθεί. Αφετηρία του η περιοχή της Μονής του Αγίου Δημητρίου Διχουνίου – το ορμητήριο του Διονυσίου.
Ο Διονύσιος, με καταγωγή από την Παραμυθιά, είχε μονάσει για πρώτη φορά σε αυτό το Μοναστήρι, κατόπιν σπούδασε φιλοσοφία στην Ιταλία, υπηρέτησε ως Μέγας Αρχιδιάκονος στο Πατριαρχείο, Πρωτοσύγγελος στο Γαλατά και Έξαρχος του Πατριάρχη στις εκκλησίες Θεσσαλίας, Ηπείρου και Πελοποννήσου. Το 1591 εκλέγεται Μητροπολίτης Λάρισας και λίγο αργότερα μεταφέρει την έδρα του στα Τρίκαλα όπου προετοιμάζει το επαναστατικό κίνημα. Το 1601 κηρύσσεται έκπτωτος από το Πατριαρχείο, μετά την αποτυχία του πρώτου κινήματος που επιχείρησε στην περιοχή της Θεσσαλίας, μαζί με τον θυσιασθέντα τότε και κατοπινά Νεομάρτυρα της Εκκλησίας μας Σεραφείμ.
Πρώτοι σταθμοί της εξέγερσης του 1611 στάθηκαν οι επιθέσεις ενάντια στους Τούρκους στη Τουρκογρανίζη (Γρανίτσα) και τη Ζαραβούσα (Άγιος Νικόλαος). Στις 11 Σεπτεμβρίου 1611 η επανάσταση του Διονυσίου, προδομένη και από τους Προεστούς των Ιωαννίνων, καταπνίγεται στο αίμα, ο ίδιος συλλαμβάνεται με προδοσία και γδέρνεται ζωντανός σε σπηλιά του Κάστρου, δίπλα στις όχθες της Παμβώτιδας. Δύο μέρες μετά καίγονται ζωντανοί δύο άλλοι πρωτεργάτες του κινήματος, ο Ντελή Γιώργος και ο Λάμπρος και τα κεφάλια τους, μαζί με άλλα 83 κεφάλια επαναστατών και το δέρμα του Διονυσίου στέλνονται ως τρόπαια στην Κωνσταντινούπολη.
Η κατάπνιξη του κινήματος επιφέρει μεγάλες και βίαιες αλλαγές στον ευρύτερο Ηπειρωτικό χώρο. Καταργούνται προνόμια που είχαν παραχωρηθεί από τα 1430 στους κατοίκους των Ιωαννίνων, εκδιώχνονται σε δύο φάσεις (1613, 1618) όλοι οι Χριστιανοί από το Κάστρο των Ιωαννίνων και, κυρίως, εξαπλώνεται η τρομοκρατία σε βάρος των Χριστιανών και ο μαζικός, βίαιος εξισλαμισμός των πληθυσμών της Ηπείρου. Ο Διονύσιος παραδίδεται από τους εχθρούς του στη χλεύη της Ιστορίας ως Σκυλόσοφος. Στο μεταξύ, όμως, ο σπόρος που πότισε με το ίδιο του το αίμα, δίπλα στο αίμα των εξεγερμένων χωρικών, ρίζωσε βαθιά στις καρδιές των υπόδουλων Ηπειρωτών για να καρπίσει αργότερα στην Ήπειρο αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος τιμά την επέτειο των 400 χρόνων από το επαναστατικό κίνημα του Διονυσίου του Φιλοσόφου, αντλώντας πολύτιμα διδάγματα και προβάλλοντας την ξεχωριστή αξία και την προσφορά της στην ιστορική διαδρομή του τόπου και του λαού μας. Η Π.Σ.Ε. ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση τριήμερου κύκλου εκδηλώσεων ακριβώς τις ημέρες που συμπληρώνονται 400 χρόνια, στους τόπους που περιγράφουν την ηρωική διαδρομή του επαναστατικού κινήματος του 1611.
Έτσι προσκάλεσε σε συνδιοργάνωση, θέτοντας υπό την αιγίδα της τις εκδηλώσεις των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ιερά Μονή Διχουνίου και τη Θεσπρωτία ενώ διοργανώνει την καταληκτική και κορυφαία εκδήλωση του τριημέρου στα Γιάννενα.
Η Π.Σ.Ε. διοργανώνει την κεντρική εκδήλωση για τα 400 χρόνια από το επαναστατικό κίνημα του Διονυσίου του Φιλοσόφου τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. στο Κάστρο Ιωαννίνων, στο Ιτς Καλέ. Η εκδήλωση μνήμης και πολιτισμού, αναδεικνύοντας τα επίκαιρα εθνικά και κοινωνικά μηνύματα της επετείου, έχει χαρακτήρα πολυθεάματος, συνταιριάζοντας ιστορικό και ποιητικό αναλόγιο με μουσική, χορό και προβολές οπτικοακουστικού υλικού.
Το μουσικό πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στα ηπειρώτικα τραγούδια της Ιστορίας με την κομπανία του πρωτομάστορα της παράδοσής μας Γρηγόρη Καψάλη και τον Γιάννη Παπακώστα στο τραγούδι. Στην εκδήλωση συμμετέχουν, επίσης, οι κυράδες της Άνω Δερόπολης και τα πολυφωνικά σύνολα “Ήνορο” και “Χαονία». Η εκδήλωση παρουσιάζεται από διακεκριμένους Ηπειρώτες ηθοποιούς σε σενάριο και σκηνοθεσία του Εφόρου Πολιτισμού της Π.Σ.Ε Αλέξανδρου Λαμπρίδη.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος με τη στήριξη και τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου, των Δήμου Ιωαννίνων, Ζίτσας και Σουλίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική χορηγία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των Κρατικών Λαχείων, τους οποίους και ευχαριστούμε δημόσια, που με τη στήριξή τους αναδεικνύεται ένα κορυφαίο γεγονός της ιστορίας μας και το επίκαιρο και πολύτιμο αξιακά περιεχόμενο της επετείου του.






Η Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου διοργανώνει το 9ο Ηπειρωτικό Σεργιάνι στο πάρκο ''Αντώνης Τρίτσης'', το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011 ώρα 8.30 είσοδος ελεύθερη. Με παραδοσιακή ηπειρώτικη κομπανία