Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Μνήμη εκτελεσθέντων στο Σταυράκι


Μνήμη εκτελεσθέντων στο Σταυράκι
Τη μνήμη των εκτελεσθέντων Γιαννιωτών και στελεχών του ΚΚΕ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας το 1948, τίμησε ο Δήμος Ιωαννιτών με την καθιερωμένη πλέον εκδήλωση στο μνημείο στο Σταυράκι, τόπο εκτέλεσης 16 από τους 48 συνολικά που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τα έκτακτα στρατοδικεία που στήθηκαν στα Γιάννενα.
Ανάμεσά τους η φιλόλογος Ευτυχία Πρίντζου, γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΚΕ τότε, η οποία έδωσε και το όνομά της στην υπόθεση καθώς, εκτός από το γεγονός ότι άνηκε σε επιφανή αστική οικογένεια της πόλης, χαρακτήρισε με τη στάση της τις δίκες στο κτίριο της Ζωσιμαίας Ακαδημίας, οι οποίες καταγγέλθηκαν ως στημένες και με σκοπό να κυριαρχήσει κλίμα φόβου στην πόλη.
Η κατηγορία ήταν αυτό που έλεγε το περιβόητο Γ΄ Ψήφισμα, δηλαδή προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος. Το κατηγορητήριο βασίστηκε στις προκηρύξεις που ρίχτηκαν από την παράνομη οργάνωση της ΕΠΟΝ στις 23 Μάρτη 1948. Κατά τη δίκη καμία από τις κατηγορίες δεν αποδείχτηκε, παρ' όλα αυτά καταδικάστηκαν σε θάνατο και οι 48. Οι 16 εκτελέστηκαν στο Σταυράκι σε τρεις ομάδες, στις 27 Ιουλίου, στις 9 και 10 Αυγούστου του 1948, ύστερα από φρικτά βασανιστήρια.
Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση παρουσία του βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου, των πρώην Δημάρχων Νίκου Γκόντα και Αναστάσιου Παπασταύρου, του Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Κολόκα, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, στελεχών της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης, εκπροσώπων κομμάτων, φορέων καθώς και συγγενών των θυμάτων.
Στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ο οποίος επισήμανε επίσης τη σημασία συγκέντρωσης όλου του υλικού που υπάρχει για τη «δίκη Πρίντζου», τις εκτελέσεις και το κλίμα της εποχής.
Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.
http://thesprotia-news.blogspot.com/2011/08/blog-post_4834.html