Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Καλλιέργεια του Ιπποφαούς στον Νομό Πρέβεζας


ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΦΑΟΥΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΦΑΟΥΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ.
ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΦΑΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΝΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΟΥΝ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΜΑΣ.
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ
Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ,ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ
ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ.
ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΦΑΟΥΣ.
ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ,ΘΑ ΤΥΧΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.
ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ .ΤΑ ΦΥΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.
ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ , ΟΧΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΣΕ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ , ΑΛΛΑ ΜΕΣΩ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΤΗΛ 6974111252 H www. egeoponoi.gr
Για την Ε.Ν.Α. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Ο Πρόεδρος
ΛΕΩΝΙΔΑΣ Ι ΡΑΒΑΝΟΣ
6974111252
ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΠΠΟΦΑΕΣ.
Ευεργετικές οι ιδιότητες
Το ιπποφαές συμπεριλαμ-βάνεται στην κατηγορία των «υπερτροφών» (super foods), μαζί με τη σπιρουλίνα, την αλόη, τη γύρη, το τζίνσενγκ κ.ά., ενώ Ρώσοι και Κινέζοι επιστήμονες το τοποθετούν στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών θεραπευτικών φυτών στον κόσμο.
Οπως αναφέρουν, περιέχει πολλαπλάσιες ποσότητες βιταμίνης C από τη φράουλα, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, την τομάτα και το καρότο. Εχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε από εκείνη του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, καθώς και όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ προσφέρει στον οργανισμό ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως ω3, ω6, ω7 και ω9.
Χρησιμοποιείται από τη φαρμακοβιομηχανία ως συμπλήρωμα διατροφής ή ως συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων.
Μπορεί να καταναλωθεί ως νωπός καρπός με υπόξινη γεύση, ή σε μορφή χυμού και μαρμελάδας. Από τον σπόρο του παρασκευάζονται έλαια, ενώ από αποξηραμένα νεαρά φύλλα του φυτού φτιάχνεται ρόφημα τσαγιού.
Εξαιρετικά ανθεκτικό και στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες
Ελάχιστες οι απαιτήσεις για τη φροντίδα του
Το ιπποφαές είναι ένας πολυετής, φυλλοβόλος και ακανθωτός θάμνος, το ύψος του οποίου ξεπερνά τα 3 μέτρα. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό, ακόμα και στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες ξηρασίας και παγετού, ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε άγονα εδάφη, με ελάχιστες απαιτήσεις καλλιεργητικής φροντίδας. Οι καρποί του, που ωριμάζουν στο τέλος καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου, μοιάζουν με ρώγες σταφυλιού, σε κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, και οι ευεργετικές τους δυνατότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα.
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, εξασφάλιζαν ενέργεια και αντοχή στα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ το φύλλωμα του θάμνου έδινε δύναμη, ταχύτητα και λαμπερό τρίχωμα στο ιππικό του Μακεδόνα στρατηλάτη. Λέγεται, μάλιστα, πως πήρε το όνομά του από τις λέξεις ίππος (άλογο) και φάος (φως, λάμψη), γι? αυτόν ακριβώς τον λόγο.
Εκτεταμένη καλλιέργειά του γίνεται σήμερα σε πολλές ασιατικές χώρες, και κυρίως στην Κίνα και την Ασία, καθώς και σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ έχει μια ευρεία γκάμα χρήσεων στη φαρμακευτική, στην παραγωγή καλλυντικών, τη ζαχαροπλαστική και την ποτοποιία.
http://vorioionio.blogspot.com/2011/08/blog-post_18.html