Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

ΚΚΕ. Νοσοκομείο Φιλιατών. Η συγχώνευση κλείνει το 51,2% των κλινών

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Η συγχώνευση κλείνει το 51,2% των κλινών!
Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους και Ν. Μωραΐτη προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο
Η συρρίκνωση του Γενικού Νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας (ΓΝ - ΚΥ) Φιλιατών θα επιφέρει πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία σ' ολόκληρο το Νομό της Θεσπρωτίας, τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους και Νίκος Μωραΐτης σε Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας.
Η Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ έχει ως εξής:
«Τα τελευταία μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την Υγεία - Πρόνοια (κλείσιμο και συμπτύξεις Νοσοκομείων και άλλων Μονάδων Υγείας) είναι ένα ακόμη βήμα - όπως άλλωστε και όλες οι άλλες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο της Υγείας - στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας. Μέτρα που θα υπονομεύσουν παραπέρα την υγεία του ελληνικού λαού, μέτρα που στοχεύουν στη δραστική περικοπή των δημόσιων κοινωνικών δαπανών, προκειμένου η κυβέρνηση να εξασφαλίσει χρήματα που θα χαρίσει στο μεγάλο κεφάλαιο, για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας του.
Ταυτόχρονα, θέλουν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την παραπέρα γιγάντωση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας. Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών ανακοινώθηκε και η διασύνδεση (στην πραγματικότητα, όμως, συρρίκνωση και συγχώνευση) του ΓΝ - ΚΥ Φιλιατών Θεσπρωτίας αρχικά με το Νοσοκομείο Ιωαννίνων "Χατζηκώστα" και αργότερα με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Σε πρόσφατη επίσκεψή μας στους Φιλιάτες είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τη μεγάλη αναστάτωση και αντίθεση των κατοίκων, αλλά και των εργαζομένων στο ΓΝ - ΚΥ Φιλιατών, που από την πρώτη στιγμή βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις (πορείες, ομόφωνα ψηφίσματα από τους γιατρούς και τους άλλους εργαζόμενους στο νοσοκομείο και φορείς των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, ψηφίσματα ενάντια στις σχεδιαζόμενες παραπέρα αρνητικές εξελίξεις για τη Δημόσια Υγεία στο Νομό της Θεσπρωτίας).
Η αντίδραση των κατοίκων, αλλά και των εργαζομένων στο ΓΝ - ΚΥ Φιλιατών είναι απόλυτα φυσιολογική και δίκαιη, αφού η επαπειλούμενη συρρίκνωσή του έρχεται σε μια στιγμή που οι πάντες θεωρούσαν βέβαιη την αναβάθμισή του και την αύξηση των νοσοκομειακών κλινών του σε 156, αφού η νέα πενταώροφη πτέρυγα του Νοσοκομείου παραδίδεται τον Ιανουάριο του 2012, ενώ το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) Ηγουμενίτσας είναι κτιριολογικά σχεδόν έτοιμο.
Αντ' αυτού, όμως, με την πρόταση του υπουργείου οι κλίνες του Νοσοκομείου μειώνονται σε 76! Αυτό θα έχει βέβαια και αλυσιδωτές αντιδράσεις μείωσης του ιατρικού, του νοσηλευτικού και του διοικητικού προσωπικού, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας στο θεσπρωτικό λαό. Την ίδια στιγμή ακυρώνεται κάθε προσπάθεια ανάπτυξης νέων άκρως απαραίτητων τμημάτων όπως είναι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Επιπλέον το ΓΝ - ΚΥ Φιλιατών είναι η μοναδική υγειονομική μονάδα προσφοράς Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης σ' ολόκληρο το Νομό της Θεσπρωτίας, μια αναπτυσσόμενη ακριτική περιοχή, που αποτελεί όμως τη βασική πύλη από και προς την Ευρώπη, αφού από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας διακινούνται περίπου 3 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο. Ακόμη εξυπηρετεί υγειονομικά μεγάλο αριθμό κατοίκων της Νότιας Αλβανίας».
Ερωτάται ο κ. υπουργός, με βάση τα παραπάνω, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:
1. Να ανακαλέσει τα σχέδιά του για τη συρρίκνωση του ΓΝ - ΚΥ Φιλιατών και να διατηρήσει τη διοικητική του αυτονομία.
2. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Νοσοκομείου Φιλιατών με τη λειτουργία νέων απαραίτητων τμημάτων, όπως είναι η ΜΕΘ, και να καλυφθούν οι ανάγκες αναβάθμισης των υπαρχόντων τμημάτων και των νέων τμημάτων και κρεβατιών που θα προστεθούν με τη λειτουργία της νέας πτέρυγας και του ΤΕΠ.
3. Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του κατά 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την ποιοτική λειτουργία των δομών του νοσοκομείου και να σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο προσερχόμενοι να εξεταστούν στα πρωινά ή απογευματινά ιατρεία και εργαστήρια και στα ΤΕΠ. Κανένας ασθενής, άνεργος, ανασφάλιστος ή μετανάστης να μην αφήνεται να φύγει χωρίς να εξεταστεί ή να νοσηλευτεί επειδή δεν έχει να πληρώσει.
4. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα χρηματοδότησης, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εκσυγχρονισμό υλικοτεχνικής υποδομής για να αναβαθμιστούν οι δομές δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε επίπεδο νομού.
5. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος ή επικουρικός γιατρός, επειδή λήγει η σύμβασή του ή εργαζόμενος από τα ιδιωτικά συνεργεία και να μονιμοποιηθούν όλοι».
http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=6/8/2011&id=13644&pageNo=14&direction=1