Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Κοινό αγωνιστικό μέτωπο στην Ήπειρο μεταξύ των εργαζομένων της Δωδώνης και της Αγροτικής Τράπεζας

ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ...

Ο ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΜΑΗ, ΜΕΛΗ ΤΟΥΣ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΩΔΩΝΗ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


28-05-2011
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΩΔΩΝΗ.
Το Σάββατο 28 Μάη, στις 12:00, αντιπροσωπεία του εργατικού σχήματος της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα πραγματοποίησαν συνάντηση με τους αγωνιζόμενους κτηνοτρόφους και εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ στο χώρο του εργοστασίου στα Γιάννενα.
Παρακινημένοι από την αναγκαιότητα να αγωνιστούμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας και έχοντας πλήρη συνείδηση ότι αυτό σημαίνει ταυτόχρονα αντίσταση στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ (και των υπόλοιπων θυγατρικών της ΑΤΕ), πήραμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Οι συνάδελφοι εργαζόμενοι της ΔΩΔΩΝΗΣ και οι κτηνοτρόφοι έχουν καταλάβει δύο πολύ σημαντικά πράγματα:
Α) ότι αυτή τη στιγμή σε όλη σχεδόν την Ήπειρο όπου η απλήρωτη εργασία τείνει να επικρατήσει παντού και οι απολύσεις κάνουν θραύση (Πτηνοτροφικός συνεταιρισμός Άρτας, ΒΙΚΗ, ΕΑΣ, Καριπίδης, μπετόν ΚΡΟΝΟΣ, Γιαννέτας, Θεοδώρου, Καθαρίστριες του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ΠΙΝΔΟΣ, SPIDER, ΘΕΡΜΟΜΥΛ αλουμίνια, Συμβασιούχοι δήμων, ΔΙΑΝΕΤΑΙ (πρώην ξενία), και ξενοδοχοϋπαλληλοι σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, οικοδόμοι σε εργολάβους, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», δασεργάτες άνεργοι, ξυλάδικα και επιπλάδικα που κλείνουν, ΣΒΕΚΥ κλειστή, Εργοτάξια Ιόνιας οδού που παραμένουν κλειστά…), οι εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά (μολονότι και σε αυτούς έχει γίνει η μείωση του 10% στο μισθό, όπως και στους εργαζόμενους της ΑΤΕ) και ότι μια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση θα τους ρίξει στον καιάδα της απλήρωτης εργασίας και των απολύσεων! Ενώ αυτή τη στιγμή αποτελούν το «παράδειγμα προς μίμηση αγώνα» για όλο το εργατόκοσμο της περιοχής και «παράδειγμα προς αποφυγή» για το κεφάλαιο και την εργοδοσία!
Β) έχουν πετύχει στην πράξη κάτι πολύ δύσκολο. Εργαζόμενοι του εργοστασίου και παραγωγοί κτηνοτρόφοι έχουν δημιουργήσει κοινό μέτωπο, με κοινά αιτήματα, έχουν βάλει στις άκρη όλες τις «πλαστές» συντεχνιακές διαφορές του παρελθόντος και έχουν πετύχει έναν ιδιόμορφο εργατικό έλεγχο της γαλακτοβιομηχανίας, αφού τόσο καιρό λειτουργεί κανονικά χωρίς το Δ.Σ. αποδεικνύοντας και στην πράξη πως μπορούμε να δουλεύουμε «και χωρίς αφεντικά».
Πιστεύουμε πως πρόκειται για 2 πολύ σημαντικά ζητήματα ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους «από πάνω»: για τα σχέδια της κυβέρνησης του Μνημονίου, τις δυνάμεις της αγοράς και το κεφάλαιο που μονίμως προσπαθούν να τρομάξουν ιδεολογικά τους εργαζόμενους «ότι δεν μπορούν»! και παράλληλα «μάθημα αγώνα» για τους «από κάτω», ότι μπορούν να νικήσουν!
Οι συνάδελφοι στο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας μας υποδέχτηκαν με εκείνο τον γνήσιο φιλικό τρόπο που μόνο οι άνθρωποι που με αξιοπρέπεια αγωνίζονται για τα δικαιώματα στη ζωή και την εργασία ξέρουν να δείχνουν.
Ο κ. Μιχάλης Τζίμας (κτηνοτρόφος), και ο κ. Χρήστος Γεωργίου (πρόεδρος στο σωματείο των εργαζομένων της ΔΩΔΩΝΗΣ) και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και κτηνοτρόφοι που βρέθηκαν στο χώρο του κυλικείου:
- μας περιέγραψαν και ανέλυσαν με στοιχεία το τι σημαίνει οικονομικά η ΔΩΔΩΝΗ για το νομό: το πόσο κερδοφόρα είναι, τις εξαγωγές σε 27 χώρες, το δίκτυο συγκέντρωσης γάλακτος που είναι πηγή ζωής για πάρα πολλούς οι οποίοι έχουν την κτηνοτροφία ως συμπλήρωμα στο εισόδημά τους. Το πώς ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης όταν η διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ αμέσως μετά την ανακοίνωση των κερδών της δήλωσε πάγωμα και μειώσεις στην τιμή του γάλακτος.
- έκαναν ιστορική αναδρομή για τους νικηφόρους αγώνες που έχουν διεξαχθεί από το 1992 ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ,
- αναφέρθηκαν σε όλες τις ενέργειες και κινητοποιήσεις στις οποίες έχουν προβεί: κινητοποιήσεις σε αγροτική τράπεζα Ιωάννινα και Άρτα, την κατάληψη των γραφείων τις διοίκησης, τις αναίτιες συλλήψεις που δεν κατέληξαν σε δίωξη χάρις και μόνο στη δυναμική παρέμβαση συμπαράστασης που εκδηλώθηκε αμέσως, την κινητοποίηση έξω από την Αγροτική Τράπεζα Πρέβεζας την Τρίτη, 31 Μάη στις 11 το πρωί, ενδεχόμενη κατάληψη του λιμανιού Ηγουμενίτσας κ.α.
- εξέφρασαν την πλήρη συνείδηση που έχουν ότι αυτό που κάνουν τώρα είναι αγώνας ζωής. Ξέρουν ότι τα έχουν βάλει με κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης και δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία για το ότι το ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι του ζοφερού παζλ της πολιτικής του Μνημονίου, που με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση μας γυρίζει έναν αιώνα πίσω! Γι΄ αυτό και είναι αλληλέγγυοι με τους συναδέλφους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που αγωνίζονται και αυτοί ενάντια στο ξεπούλημα τους (και όλους όσους μάχονται αυτή τη στιγμή).
- υποστήριξαν τη σωστή άποψη ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ και των άλλων θυγατρικών πάει χέρι χέρι με το ξεπούλημα της ίδιας της Αγροτικής Τράπεζας και γι΄αυτό επιβάλλεται κοινό μέτωπο αγώνα με όλους τους συναδέλφους της ίδιας της Αγροτικής Τράπεζας.
- μας παρουσίασαν όλα τα «σενάρια- κοροϊδία» που εξυφαίνονται από κυβέρνηση, διοίκηση της ΑΤΕ, τοπικούς πολιτικούς, οικονομικούς και κομματικούς παράγοντες που κοινό παρανομαστή έχουν τη διάσπαση του μετώπου αγώνα που έχουν δημιουργήσει, το σταμάτημα των κινητοποιήσεων και τελικά την πώληση.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Στα πλαίσια όλων των παραπάνω πήραμε την κοινή απόφαση να συμμετάσχουμε ενεργά στη δημιουργία κοινού μετώπου κτηνοτρόφων- εργαζομένων ΔΩΔΩΝΗΣ- εργαζομένων Αγροτικής Τράπεζας.
Ο κ. Χρήστος Γεωργίου (πρόεδρος του σωματείου ΔΩΔΩΝΗ) μας ενημέρωσε πως έχει ήδη έρθει σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα (ΣΕΑΤΕ), κ. Κώστα Αμούντζια. Καλούμε τη διοίκηση του Σωματείου
Α) να συμβάλει έμπρακτα στη δημιουργία μετώπου αγώνα με τους συναδέλφους της ΔΩΔΩΝΗ, τους κτηνοτρόφους και τους συναδέλφους των άλλων εργαζομένων στις θυγατρικές που ξεπουλά η ΑΤΕ.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΤΕ!
Οι 2 περιφερειακοί σύμβουλοι του ΣΕΑΤΕ στην Περιφέρεια ΗΠΕΙΡΟΥ να συγκαλέσουν άμεσα ειδική περιφερειακή συνέλευση στα Γιάννενα με θέμα την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ.
Β) Να κηρύξει στάση εργασίας στο κατάστημα της Πρέβεζας την Τρίτη 31 Μάη που θα γίνει η κινητοποίηση των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων, ώστε να μπορέσουν οι συνάδελφοι να ενωθούν μαζί τους. Το ίδιο να γίνει με κήρυξη απεργίας στα καταστήματα όλης της Ηπείρου την ημέρα που θα γίνει ο αποκλεισμός του λιμανιού της Ηγουμενίτσας,
Γ) στο Δ.Σ. της ΑΤΕ, την Τετάρτη 1η Ιουνη, ο πρόεδρος του ΣΕΑΤΕ, που συμμετέχει και ο ίδιος ατομικά, να εκφράσει την αντίθεση του στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ και των άλλων θυγατρικών.
Δ) στους αγωνιζόμενους συναδέλφους στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που έχουν απεργία τη Δευτέρα και στην ΟΤΟΕ να γίνει ενημέρωση για το θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ και να επιδιωχθεί η έμπρακτη συμπαράστασή τους.
Ε) να διακινήσει στους συναδέλφους όλων των καταστημάτων και όλων των διευθύνσεων και να μαζέψει υπογραφές στο κείμενο που έχουν βγάλει οι εργαζόμενοι και οι κτηνοτρόφοι της ΔΩΔΩΝΗΣ (ακολουθεί παρακάτω).
Καλούμε τέλος όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να συμμετάσχουν σε αυτόν τον αγώνα ζωής και αξιοπρέπειας για όλους μας!
Θεωρώντας ότι μόνο το ενωτικό, μαζικό μέτωπο των εργαζομένων, των αγροτοκτηνοτρόφων, των ανέργων και της νεολαίας, ότι μόνο με κοινό συντονισμό, ανταλλαγή απόψεων και συνεργασία με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο, μπορούμε να βάλουμε φραγμό στην πολιτική κυβέρνησης-Ε.Ε.- ΔΝΤ που καταστρέφει εμάς, τις οικογένειές μας και τις μελλοντικές γενιές. Τασσόμαστε απόλυτα με τα λόγια εργαζόμενης που ακούσαμε στη γαλακτοβιομηχανία:
«…εδώ είναι μια ολόκληρη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε…
και να πάμε 3 μέρες φυλακή τι έγινε…!)
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

http://argird.blogspot.com/2011/05/blog-post_31.html