Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

"Η Ήπειρος θα γίνει Κούγκι" για τη Δωδώνη!

"H Ήπειρος θα γίνει Κούγκι" για τη Δωδωνη!

Χαρακτηριστικά κεντρικής μάχης κατά του Μνημονίου και της κυβέρνησης παίρνει η υπόθεση της Δωδώνης.
Το ενιαίο μέτωπο των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων στην επιχείρηση προχωρά, με την ενεργή συμπαράσταση πολλών φορέων της Ηπείρου, στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.
Ήδη, το κίνημα έχει καταφέρει σημαντικές νίκες. Εκτός από τη μαζικοποιησή του και την ενεργή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις από σωματεία και οργανώσεις, η ΑΤΕ υπό την πίεση των εξελίξεων έπαυσε τη διοίκηση της Δωδώνης, η οποία είχε εξελιχθεί σε μνημονιακότερη του Μνημονίου, κρατώντας παγωμένες τις τιμές του γάλακτος προς τους παραγωγούς. Πριν δυό βδομάδες οι κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι απέκλεισαν την ΑΤΕ στα Γιάννενα, συνέχισαν με τον ίδιο μαχητικό τρόπο στην Άρτα, και από εβδομάδα ακολουθούν η Πρέβεζα και η Ηγουμενίτσα με ανάλογες κινητοποιήσεις.
Κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την είσοδο στο εργοστάσιο του ειδικού συμβούλου - αξιολογητή που θα κοστολογήσει επί της ουσίας την εταιρεία, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση πώλησης "η Ήπειρος θα γίνει Κούγκι".
Η γαλακτοβιομηχανία και η συνεταιριστική της διάρθρωση ουσιαστικά κρατάει όρθιους χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφους στην Ήπειρο και λειτουργεί ως ανάχωμα στη συνεχή μείωση του αγροτικού πληθυσμού των τελευταίων ετών, παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (εδώ και 20 χρόνια) για πώληση η μετοχοποίηση και εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Το κίνημα της Δωδώνης έχει προκαλέσει σοβαρά ρήγματα στο ΠΑΣΟΚ, ακόμα και ενδοκυβερνητικά. Ωστόσο, την ειλημμένη απόφαση, η οποία προβλέπεται και από το πρώτο Μνημόνιο, υπερασπίζουν λυσσαλέα τα κυβερνητικά στελέχη που είναι δεμένα στο άρμα της τρόϊκας.
Ο κτηνοτρόφος και μέλος του συνεταιρισμού Ζίτσας, Ανδρέας Μπότσιος, τονίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν οι κτηνοτρόφοι βήμα πίσω στο θέμα της Δωδώνης. Καταγγέλλει επίσης την πρόταση που κυκλοφορεί τελευταία, να περάσει η επιχείρηση σε "γιαννιώτικα χέρια", δηλαδή σε "συνεταιρισμό", στον οποίο θα συμμετέχει η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, οι ΕΑΣ, διάφοροι επιχειρηματίες κ.λπ λέγοντας ότι το κεφάκαιο και οι βιομήχανοι στα Γιάννενα έχουν πάψει να πληρώνουν τους εργαζομενούς τους εδώ και μήνες. "Ξεκαθαρίζουμε ότι τα συμφέροντα παραγωγών και εργαζόμενων είναι εντελώς ξένα και διαφορετικά από τα δικά τους, ας είναι και Γιαννιώτες ας είναι κι απ΄ αλλού". Προσθέτει ότι δεν πρέπει να πουληθεί και η ίδια η ΑΤΕ.
εφημερίδα ΠΡΙΝ, ΚΥΡΙΑΚΉ 29 ΜΑΙΟΥ 2011