Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

SOS για τη συνέχιση λειτουργίας του Πολυδύναμου Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ


ΚΕΘΕΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ


Δελτίο Τύπου:
SOSγια τη συνέχιση λειτουργίας του Πολυδύναμου Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ

Την επείγουσα ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας του Πολυδύναμου Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ  ανέδειξαν οι σημερινές εργασίες της ημερίδας  με θέμα: «Εξάρτηση και ψυχική νόσος, μια ολιστική θεραπευτική προσέγγιση» που διεξήχθη στα Ιωάννινα, με ομιλητές από τον πανεπιστημιακό χώρο και τον χώρο  των υπηρεσιών υγείας, κοινωνικής φροντίδας και απεξάρτησης.

Το Πολυδύναμο Ψυχοδιαγνωστικό Κέντρο του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ  στα Ιωάννινα είναι μια καινοτόμος μονάδα για τη θεραπευτική υποστήριξη ατόμων με διπλή διάγνωση (συνύπαρξη κάποιας μορφής εξάρτησης με ψυχιατρική διαταραχή), καθώς και των οικογενειών τους. Δημιουργήθηκε από το ΚΕΘΕΑ το 2013  στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, μαζί με 6 άλλες παρόμοιες μονάδες σε διαφορετικές πόλεις της χώρας, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί μια χρονίζουσα και σημαντική έλλειψη της χώρας μας στον τομέα αυτόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, στους 21 μήνες λειτουργίας του το Πολυδύναμο Ψυχοδιαγνωστικό Κέντρο Ιωαννίνων έχει προσφέρει περισσότερεςυπηρεσίες σε πάνω από 230άτομα, εξαρτημένους και οικογένειες.  Στελεχώνεται από εξαμελή  διεπιστημονική ομάδα και έχει αναπτύξει δίκτυο παραπομπών και συνεργασίες με δομές ψυχικής και σωματικής υγείας της ευρύτερης περιοχής.

Στις υπηρεσίες του περιλαμβάνονται:

Ψυχιατρική διάγνωση και παρακολούθηση
Σχεδιασμό και παρακολούθηση φαρμακευτικής αγωγής
Ατομικές και ομαδικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες
Οικογενειακές θεραπευτικές παρεμβάσεις
Ψυχοκοινωνική υποστήριξη
Στοχευμένη δημιουργική απασχόληση
Κινητοποίηση για ένταξη στην εκπαίδευση και διασύνδεση με εκπαιδευτικές δομές
Διασύνδεση με δομές ψυχικής υγείας, κοινοτικές υπηρεσίες και δομές αλληλεγγύης
Παραπομπές σε δομές ψυχικής υγείας ή προγράμματα απεξάρτησης, όπου αυτό ενδείκνυται
Υποστήριξη για ένταξη ή παραμονή στην αγορά εργασίας, όπου είναι ενδεδειγμένο

Παρά τη σημαντική συμβολή των Κέντρων στην υποστήριξη μιας εξαιρετικά επιβαρυμένης ομάδας του πληθυσμού, η λειτουργία τους τερματίζεται τον Ιούλιο του 2015, καθώς λήγει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ από το οποίο χρηματοδοτούνται. Η ανάγκη να βρεθεί ένα σχήμα, που θα επιτρέψει στο ΚΕΘΕΑ να κρατήσει τις δομές αυτές ανοικτές  έχει πλέον προσλάβει επείγοντα χαρακτήρα. Ο πληθυσμός στον οποίον απευθύνονται τα Κέντρα δεν μπορεί να υποστηριχθεί αποτελεσματικά από άλλες μη ειδικευμένες δομές, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν συνολικά το πρόβλημα της διπλής διάγνωσης.


Η παύση λειτουργίας των Κέντρων αφήνει «στον αέρα» τους εξυπηρετούμενους και τις οικογένειές τους, στερώντας τις τοπικές κοινωνίες από αναγκαίες υπηρεσίες,  σε μια περίοδο έξαρση τόσο των προβλημάτων ψυχικής υγείας όσο και των διαφόρων μορφών εξάρτησης.