Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Εκδήλωση αντιφασιστικής μνήμης από την Π.Σ.Ε. την Τετάρτη 27 Μαϊου στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου



Εξαίρετη εκδήλωση αντιφασιστικής μνήμης κι αγώνα από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, τη Τετάρτη 27 Μαϊου 2015, στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου

29/5/2015


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εξαίρετη εκδήλωση αντιφασιστικής μνήμης κι αγώνα
από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, το Δήμο Χαϊδαρίου και τους Ηπειρώτες Χαϊδαρίου


Μια εξαίρετη εκδήλωση μνήμης, τιμής κι επαγρύπνησης, για τα 70 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών, τα μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου και το μαρτυρικό Χαϊδάρι, τον αντιφασιστικό αγώνα τότε και τώρα, παρακολούθησαν όλοι εκείνοι που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Χαϊδαρίου την Τετάρτη 27 Μαΐου, ανταποκρινόμενοι στο κοινό κάλεσμα των τριών συνδιοργανωτών - της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, του Συλλόγου Ηπειρωτών Χαϊδαρίου και του Δήμου Χαϊδαρίου.
            Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς του Δημάρχου Χαϊδαρίουση.﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽.Σ. της Π.Σ.Ε. κ. Γιιώαι του Δρί κ. Μιχάλη Σελέκου, του Προέδρου του Συλλόγου Ηπειρωτών Χαϊδαρίου κ. Δημήτρη Σούκη και του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ. Γιώργου Δόση. Κοινός τόπος τους η ανάδειξη της σημασίας της επετείου της 9ης Μαΐου για τα 70 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών, της έκτασης των πληγών από το πέρασμα των φασιστικών ορδών στην Ήπειρο με το πλήθος των μαρτυρικών χωριών, τους πάνω από 8.000 εκτελεσμένους και τα πάνω από 13.000 ολοσχερώς κατεστραμμένα σπίτια, των δεσμών που συνέχουν τα μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου με το μαρτυρικό Χαϊδάρι του «μεγαλύτερου στρατοπέδου συγκέντρωσης των Βαλκανίων», του περιβόητου «Μπλοκ 15», του τόπο όπου εκτελέστηκαν πλήθος συμπατριωτών, του μέρους από όπου ξεκίνησε η πομπή των 200 εκτελεσθέντων στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944.
Και οι τρεις χαιρετισμοί εστίασαν στην επικαιρότητα και την ιδιαίτερη σημασία του αντιφασιστικού αγώνα σήμερα που, σε συνθήκες εντεινόμενης κοινωνικής κρίσης, το τέρας του φασισμού επιχειρεί να σηκώσει ξανά κεφάλι, εγγράφοντας νέες μαύρες σελίδες στα εγκλήματά του. Ο Πρόεδρος της Π.Σ.Ε., πέρα από αυτά, επεσήμανε ιδιαίτερα το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων ενώ υπενθύμισε την ομόφωνη, ξεκάθαρη και αποφασιστική στάση της Πανηπειρωτικής απέναντι στη «Χρυσή Αυγή» που επιχείρησε τη σύληση των εορτών του Σουλίου το 2011 και το 2012.
            Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συμπεριλάμβανε προβολές, ζωντανές μαρτυρίες, μουσικό και ποιητικό αναλόγιο, αρθρωμένα σε μια εξαιρετική δομή και ροή. Οι προβολές αναφερόντουσαν ιδιαίτερα στο Κομμένο Άρτας, Παραμυθιά Θεσπρωτίας, Κρυοπηγή Πρέβεζας και Μουσιωτίτσα Ιωαννίνων και προέρχονταν από την παραγωγή της Π.Σ.Ε. «Μαρτυρικά Χωριά» (2007). Προβλήθηκε, επίσης, μαρτυρία ειδικά για την εκδήλωση του Παναγιώτη Μπαμπούσκα, του μόνου επιζώντα από την ολοσχερή καταστροφή των Λιγκιάδων ενώ ο Αργύρης Ντούσιας από την Κρυοπηγή παρουσίασε ζωντανά τη δική του μαρτυρία.
            Το μουσικό μέρος ήταν πλουσιότατο και με διαρκείς εναλλαγές. Συμμετείχαν, κατά σειρά εμφάνισης, η ηπειρώτικη κομπανία «Λαλητάδες», ο Κώστας Σταυρόπουλος από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, η Αλίκη Γκανά με την πιανίστρια Λίνα Τσεκούρα, ο Δημήτρης Δήμος, το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» και η Παραδοσιακή Χορωδία της Π.Σ.Ε. σε διεύθυνση του Βαγγέλη Κώτσου. Ερμηνεύθηκαν μοιρολόγια και τραγούδια για το Κομμένο, την Παραμυθιά, τη Μουσιωτίτσα, τραγούδια των Θάνου Μικρούτσικου/Μπέρτολτ Μπρεχτ, Μίκη Θεοδωράκη/Ιάκωβου Καμπανέλλη, Στέλιου Βαμβακάρη, Μάνου Λοΐζου, δημοτικά αντάρτικα και πολυφωνικά τραγούδια.
            Το ποιητικό αναλόγιο ήταν διανθισμένο από αντιφασιστικά αποσπάσματα των Μπέρτολτ Μπρεχτ, Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Ιάκωβου Καμπανέλλη και Φώτη Αγγουλέ τα οποία ανέγνωσαν οι Ηπειρώτες ηθοποιοί Βαγγέλης Βαζάκας και Λευτέρης Τσάτσης. Ιδιαίτερη στιγμή, όταν ο ποιητής Μητς Μήτσης απήγγειλε ζωντανά το ποίημά του «Αντάρτης στη χιονισμένη Πίνδο».
Στην εκδήλωση παρενέβηκε μιλώντας για το Μπλοκ 15 ο κ. Τάκης Κουβαράς, από μέρους του Παραρτήματος Χαϊδαρίου της Π.Ε.Α.Ε.Α. Δ.Σ.Ε.. Κορυφαία στιγμή όταν προβλήθηκαν φωτογραφίες των Σπύρου Μελετζή και του Κώστα Μπαλάφα από τα μαρτυρικά χωριά και από το αντάρτικο στην Ήπειρο ενώ παράλληλα οι μουσικοί ερμήνευσαν το «Επέσατε θύματα» και όλοι οι θεατές εγέρθηκαν αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα του φασισμού και τους ήρωες του αντιφασιστικού αγώνα.  
Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Μπαλάφα με θέμα τα μαρτυρικά χωριά και το αντάρτικο στην Ήπειρο ενώ, με το ίδιο θέμα, παρουσιάστηκε έκθεση βιβλίου και εντύπων ειδικά για την εκδήλωση.
Η εκδήλωση, σε σκηνοθετική επιμέλεια και παρουσίαση του Εφόρου Πολιτισμού της Π.Σ.Ε. Αλέξανδρου Λαμπρίδη, ολοκληρώθηκε με τραγούδια που αναφέρονται στη διαχρονική απειλή του φασισμού αλλά και στο διαχρονικό αγώνα και την απόφαση του λαού μας και των λαών του κόσμου, με το πολυτραγουδισμένο ρεφρέν του Μάνου Λοΐζου: «δεν θα περάσει ο φασισμός».
Έτσι ολοκληρώθηκε η εκδήλωση αλλά και το συνολικότερο πρόγραμμα αντιφασιστικής μνήμης κι αγώνα της διοργάνωσης που ξεκίνησε με προσκύνημα στο μαρτυρικό Μπλοκ 15 από πολυπληθές κλιμάκιο των τριών συνδιοργανωτών, αποδήμων Ηπειρωτών και κατοίκων του Χαϊδαρίου, που περιηγήθηκαν στο χώρο και απέτισαν φόρο τιμής με την κατάθεση στεφάνου. Στην περιήγηση και στην εκδήλωση παραβρέθηκαν σειρά εκπροσώπων φορέων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αποδημικές Οργανώσεις και σωματεία ενώ άλλοι απέστειλαν χαιρετισμό.    

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ