Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 1 Μαΐου 2015

Προτεραιότητα η ανάδειξη του αρχαίου θέατρου Γιτάνων


Προτεραιότητα η ανάδειξη του σπουδαίου μνημείου
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΤΑΝΩΝ
Προτεραιότητα η ανάδειξη του σπουδαίου μνημείου
Παρεμβάσεις για τον Αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων δρομολογεί η Περιφέρεια Ηπείρου
Ένας ακόμη σπουδαίος και ιδιαίτερα σημαντικός αρχαιολογικός χώρος για την Ήπειρο, αναδεικνύεται με σταθερά και γοργά βήματα, χάρη στις προσπάθειες της Περιφέρειας Ηπείρου.

Όπως αποδεικνύεται και στην πράξη για την Περιφέρεια είναι πλέον στις άμεσες προτεραιότητές της, η βελτίωση της οδικής σύνδεσης και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία του Αρχαιολογικού χώρου Γιτάνων Φιλιατών, εν όψει των εργασιών που πρόκειται να γίνουν στο πλαίσιο υλοποίησης του καινοτόμου πιλοτικού προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου».

Για την προώθηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θωμά Πιτούλη, του Δημάρχου Φιλιατών κ. Σπύρου Παππά, του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου κ. Άλκη Λάμπρου, του Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας κ. Ιωάννη Χουλιαρά, της Αρχαιολόγου κ. Γεωργίας Πλιάκου και του Προϊσταμένου Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Παύλου Αλεξίου.
Ακολούθησε επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο και αυτοψία στα σημεία που απαιτούνται παρεμβάσεις για τη βελτίωση και εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου πρόσβασης, του καθαρισμού της περιοχής και της προστασίας του από πλημμυρικά φαινόμενα και ιδιαίτερα της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πνεύμα συναντίληψης που υπάρχει, συνεχάρη τους αρχαιολόγους για το έργο που επιτελούν, παρέχοντας τη διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια θα κάνει από την πλευρά της ό, τι απαιτείται προκειμένου να συνδράμει το έργο των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών, προκειμένου αναδειχθεί ο Αρχαιολογικός χώρος και ιδιαίτερα το Θέατρο, με στόχο σε εύλογο χρονικό διάστημα να αποτελεί σημείο αναφοράς και επισκέψεων, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής των Φιλιατών.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στον Αρχαιολογικό χώρο ο Περιφερειάρχης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας και το Δήμαρχο Φιλιατών, εξέτασαν προβλήματα που έχουν προκύψει από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή Βρυσέλλας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Γιτάνης είναι ένα από τα δύο πρώτα έργα του προγράμματος «Πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου» που πήραν το πράσινο φως ως «υποψήφια έργα για ένταξη στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2014-2020». Εκ των πραγμάτων τα δύο πρώτα έργα φέρνουν τον χαρακτηρισμό «υποψήφια», καθώς το νέο ΕΣΠΑ δεν έχει ανοίξει ακόμα. Όταν «ανοίξει η πόρτα», θα είναι τα πρώτα που θα μπουν.