Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Όχι στην καταστροφή της Παμβώτιδας!


Το οικοσύστημα της Λίμνης αφανίζεται, πάρτε ΤΩΡΑ μέτρα

ΟΧΙ ΒΟΘΡΟΣ Η ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ!
 Από ρίψη αστικών λυμάτων η μόλυνση και ο θάνατος των ψαριών
 Επειγόντως περιπολίες φυλάκων, εντός κι εκτός Λίμνης
  Ένα διαχρονικό έγκλημα συντελείται στην πολύπαθη Λίμνη των Ιωαννίνων Παμβώτιδα τα τελευταία χρόνια, με την μόλυνση να έχει χτυπήσει «κόκκινο» και τους αρμόδιους φορείς εκ των πραγμάτων να αποδεικνύονται ανίκανοι (;) για να σταματήσουν την κατρακύλα της!
Το τελευταίο αποκρουστικό θέαμα, με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια που επέπλεαν πριν λίγες μέρες στην επιφάνεια και στις όχθες της λίμνης, ήταν απλά το… κερασάκι στην τούρτα! Έλλειψη οξυγόνου, βοθρολύματα, όποια κι αν είναι η αιτία, το σίγουρο είναι ένα: η Παμβώτιδα αργοπεθαίνει και εμείς ακόμη ψάχνουμε τις αιτίες, κωλυσιεργώντας επικίνδυνα!
Αναλύσεις χωρίς… εξηγήσεις!
Χθες η Περιφέρεια Ηπείρου έδωσε στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα των αναλύσεων σε δείγματα νερού, τόσο από το Γενικό Χημείο του Κράτους, όσο και από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τα οποία βέβαια δεν συνοδεύονται και από κάποια συμπεράσματα ή εξηγήσεις, προκειμένου να υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος της μόλυνσης που έχει υποστεί η Λίμνη. Μάλιστα υπάρχει και ρητή αναφορά για μη δημοσιοποίησή τους χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση των φορέων που τις πραγματοποίησαν!
Αυτό βέβαια δεν λέει τίποτα για τους πολίτες, χωρίς κάποιες υποσημειώσεις και εξηγήσεις,  παρά το γεγονός ότι όλοι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου επιτακτικά ζητούν να μάθουν την σημερινή κατάσταση της λίμνης, θέτοντας προ των ευθυνών τους όλους όσους εμπλέκονται με αυτή. Και είναι πράγματι ανεξήγητο όλοι να δηλώνουν αρμόδιοι και ταυτόχρονα… αναρμόδιοι, όταν πρόκειται να δώσουν εξηγήσεις για την άθλια εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Παμβώτιδα.
Από αστικά λύματα
Με χθεσινή ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Ηπείρου, με αφορμή τις αναλύσεις που τις κοινοποιήθηκαν, αναφέρει απλά ότι επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις -  όπως τις δημοσιοποίησε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης -  περί ρύπανσης της λίμνης με αστικά λύματα.  Τα ευρήματα αφορούν τόσο την τάφρο της Ανατολής, όσο και την περιοχή της Λιμνοπούλας.
Επισημαίνεται ότι από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, έχουν κινηθεί ήδη οι προβλεπόμενες διαδικασίες σε κάθε επίπεδο.
Δυσφήμιση για την πόλη!
Την ίδια ώρα τα παράπονα κατοίκων και επισκεπτών για την δυσοσμία που αναδύεται συχνά από την λίμνη, τον υπ’ αριθμόν ένα τουριστικό προορισμό της πόλης των Ιωαννίνων, είναι συχνά και αποτυπώνουν ανάγλυφα, με ποια εικόνα φεύγουν από την πόλη μας οι Έλληνες και ξένοι τουρίστες που την επισκέπτονται.
Και δυστυχώς δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά. Κατά την διάρκεια του χρόνου, εξαιτίας του προβληματικού δικτύου αποχέτευσης, πολλές φορές υπερχείλιζαν τα φρεάτια στην παραλίμνιο και όχι μόνο, πνίγοντας την περιοχή με βοθρολύματα και δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα σε κατοίκους και επαγγελματίες, καθώς και σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Κάτι πρέπει να γίνει!
Το ότι κάτι πρέπει να γίνει και μάλιστα σύντομα, έχουμε όλοι βαρεθεί να ακούμε κάθε τόσο, κυρίως όταν γιορτάζεται η «Ημέρα Περιβάλλοντος», ή  όταν προκύπτει κάποιο δυσάρεστο γεγονός, όπως η πρόσφατη θανάτωση χιλιάδων ψαριών!  Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν έχει γίνει τίποτα προκειμένου να θωρακιστεί η λίμνη μας και οι αρμόδιοι πετούν ο ένας το μπαλάκι στον άλλο!  Συνήθως όλοι επικαλούνται το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δηλώνοντας, όπως προαναφέραμε, αναρμόδιοι!
* * *
Κατά καιρούς έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορες προτάσεις, οι οποίες έμεναν στα χαρτιά, όπως αυτή που κάποτε ακούστηκε για δημιουργία ενός στεγανού υποδοχέα περιμετρικά της λίμνης ή τουλάχιστον από την πλευρά της πόλης των Ιωαννίνων, που ουσιαστικά θα συγκέντρωνε όλα τα νερά των δρόμων και θα τα οδηγούσε στο βιολογικό.
Για το εάν υπήρχαν δυσκολίες κατασκευής ή οι προτάσεις αυτές ήταν ασύμφορες οικονομικά για να υλοποιηθούν, ο πολύς ο κόσμος δεν το γνωρίζει, ούτε εξάλλου οι πολίτες είναι ειδικοί για να πουν τι πρέπει να γίνει και τι όχι.
Γι’ αυτό υπάρχουν οι ειδικοί, οι οποίοι μαζί με τους τοπικούς φορείς φέρουν τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, αφού η εικόνα της πολυθρύλητης Παμβώτιδας είναι απογοητευτική.
Πάντως, σίγουρα πολύ πιο οικονομικό θα ήταν εάν υπήρχαν φύλακες περιπολούντες πέριξ της λίμνης, ή και εντός με βάρκες, οι οποίοι θα απέτρεπαν ανεξέλεγκτες αποθέσεις βοθρολυμάτων από ασυνείδητους, όπως και το παράνομο κυνήγι ή το ψάρεμα. Αυτό βέβαια άμεσα θα μπορούσε να το υλοποιήσει η Περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών. Και ας μην μας πουν κάποιοι ότι τώρα δεν γίνονται διορισμοί. Στα πλαίσια της λεγόμενης κινητικότητας υπαλλήλων, ας τοποθετηθούν από υπάρχουσες υπηρεσίες οι πιο κατάλληλοι ως φύλακες. Θα προσφέρουν ουσιαστικό έργο, αλλά και λειτούργημα συνάμα. Τώρα, πριν είναι πολύ αργά!