Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Όχι άλλα δάκρυα για τη λίμνη Παμβώτιδα στα Γιάννενα


ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΔΑΚΡΥΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το ψέμα, η υποκρισία και η υποταγή σ΄ ένα σύστημα που έχει ανάγει το κέρδος σε υπέρτατη αξία και τον άνθρωπο σε αντικείμενο και εμπόρευμα έχει κοντά ποδάρια. Αυτές τις μέρες παίζεται στην πόλη μας ένα θέατρο γελοιότητας και παραλόγου με τους εκπροσώπους της αστικής τάξης να ψάχνουν δήθεν την αιτία που η Λίμνη μας αργοπεθαίνει.

Ο ένας (Περιφερειάρχης) ψάχνει τους βοθρατζήδες σαν άλλος «πράκτορας Σαίνης», ενώ ο άλλος (Δήμαρχος) κομπάζει για τα έργα του που είναι τα μόνα που έχουν αξία κόντρα στις διαμαρτυρίες κάποιων «οικολογουντων» όπως λέει.


Ενώ ορισμένοι λαλίστατοι δημοσιογράφοι που όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν τα αφεντικά 
τους και την τρόικα γράφουν αναλύσεις επί αναλύσεων, μασάνε τώρα σπασμωδικά τα λόγια τους θέλοντας να συγκαλύψουν την πραγματική αιτία του προβλήματος.
Γνωρίζουν  βέβαια όλοι τους πολύ καλά που οφείλεται το κατάντημα και ο αργός θάνατος της Παμβώτιδας.

Άλλωστε  η μαχόμενη επιστημονική κοινότητα (και όχι οι υποταγμένοι υπαλληλίσκοι του συστήματος) έχει επισημάνει και προειδοποιήσει με σαφήνεια εδώ και δεκαετίες τι πραγματικά φταίει και μάλιστα είχε προδιαγράψει με απόλυτη ακρίβεια την καταστροφή της Παμβώτιδας που θα ερχόταν εάν δεν παίρνονταν τα απαραίτητα μέτρα.

Είχε προειδοποιήσει ότι ο αιγιαλός της λίμνης πρέπει να προστατεύεται τουλάχιστον στα 300 μέτρα για να μπορεί το οικοσύστημα να αυτοκαθαρίζεται, να ανασαίνει και να φιλτράρονται οι όποιες φερτές ύλες.

Όμως η αστική τάξη της πόλης και οι εκπρόσωποι  της έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Τυφλωμένοι από το κέρδος μετέτρεψαν ζωτικές εκτάσεις γύρω από την λίμνη σε οικιστική περιοχή άλλοτε νομότυπα αποχαρακτηρίζοντας σε μια νύκτα περιοχές (όπως ξενοδοχείο Νιτσιάκου) άλλοτε εντελώς παράνομα όπως στην περίπτωση του ΚΤΕΛ.

Ακόμα και τώρα που η Λίμνη μας δείχνει καθαρά την βαριά ασθένειά της, οικοδομούνται και ετοιμάζονται νέα ξενοδοχεία ενώ η κυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλά τεράστιες εκτάσεις γύρω από την λίμνη περιορίζοντας τον ζωτικό της χώρο στα 50 μέτρα. Την ίδια στιγμή χύνουν κροκοδείλια δάκρυα γιατί καθυστερεί το προεδρικό και ρυθμιστικο διάταγμα

Το αποχετευτικό σύστημα του λεκανοπεδίου από έργο πρώτης προτεραιότητας καρκινοβατεί εδώ και τριάντα χρόνια. Ακόμη και σήμερα δεκάδες οικισμοί είναι χωρίς αποχετευτικό ενώ ταυτόχρονα έχουν σπαταληθεί δισεκατομμύρια σε έργα βιτρίνας και βολέματα των ημετέρων.

Η μετατροπή του υπόγειου υδάτινου πλούτου σε εμπόρευμα και η παράδοση προς εκμετάλλευση στην αστική τάξη της περιοχής οδηγεί σε τεράστια υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα με αποτέλεσμα πέρα από τα προβλήματα που θα προκύψουν στην  ύδρευση του λεκανοπεδίου να αποκόβεται η Παμβώτιδα από ζωντανές υπόγειες πηγές ανανέωσής της

Τα αναχώματα στην περιοχή της Αμφιθέας και της Κατσικάς, τα μπαζώματα, οι τοίχοι περίφραξης και οι πεζόδρομοι με πίσσα είναι τα δείγματα γραφής μιας δραστηριότητας που έχει μετατρέψει την Λίμνη σε μια μεγάλη μπανιέρα που υποτάσσει το οικοσύστημα όχι στα συμφέροντα όλης της κοινωνίας αλλά στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων

Ακόμη όμως και τώρα που ακούγεται ο επιθανάτιος ρόγχος της Παμβώτιδας, η αστική τάξη δεν το βάζει κάτω. Σχεδιάζει κέρδη και κονόμα πάνω στην καταστροφή. Σχεδιάζει φαραωνικά έργα μεταφοράς νερού στο λεκανοπέδιο, ελπίζοντας έτσι να περισώσει τα συμφέροντά της. Δεν την ενδιαφέρει εάν καταστρέψει άλλα οικοσυστήματα, δεν την ενδιαφέρει η καταστροφή που θα προκαλέσει αλλά με «ένα σμπάρο δυο τρυγόνια».

Στο όνομα του να σωθεί η Λίμνη θα πληρώσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια για έργα που αποτελούν πηγή κέρδους για τις εταιρείες τους και ελπίζει να τροφοδοτεί με καθαρό νερό την μπανιέρα που έχει δημιουργηθεί για να αποφύγει την απαξίωση των επενδύσεων που έχει κάνει γύρω από την Παμβώτιδα.

Ίσως βέβαια να σκέφτονται και τις επιχειρήσεις εμπορίας του υδάτινου πλούτου και φροντίζει ταυτόχρονα να τους εξασφαλίζει συνέχιση των κερδών τους όταν θα έχουν στραγγίσει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.

Το τι πρέπει να γίνει για να αναστραφεί, εάν είναι δυνατόν, η καταστροφή της Παμβώτιδας είναι καθαρό εδώ και δεκαετίες. Σήμερα που η καταστροφή της Λίμνης είναι ορατή ένα ελάχιστο πρόγραμμα πάλης και δράσης αποτελεί:
- ζώνη προστασίας στα 300 μέτρα περιφερειακά της Λίμνης και να απαγορευθεί στη ζώνη αυτή οποιαδήποτε οικιστική ή επαγγελματική δραστηριότητα
-Να φύγουν τα αναχώματα Αμφιθέας-Κατσικά
αποκατάσταση της σύνδεσης της με τις πηγές του Μιτσικελίου
- οριοθέτηση του υδάτινου στοιχείου με βάση το υψόμετρο των 469,54 μέτρων και να σταματήσει η επίχωση και ασφαλτόστρωση
- έλεγχος σε πρώτη φάση της άντλησης των βιομηχανιών από τον υπόγειο υδάτινο πλούτο με σαφή προοπτική να αφαιρεθεί η εκμετάλλευση του δημόσιου υδάτινου πλούτου από τα ιδιωτικά συμφέροντα
-Να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να φύγει το ΚΤΕΛ από τον υδροβιότοπο της περιοχής Μάτσικα.

Γύρω από αυτό το ελάχιστο πρόγραμμα δράσης καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τους φορείς που ενδιαφέρονται πραγματικά για να σωθεί η Παμβώτιδα να φτιάξουμε ένα μέτωπο πάλης και διεκδίκησης

Ένα μέτωπο που μπορεί να ανατρέψει συσχετισμούς τόσο στο Δήμο όσο και στην περιφέρεια και να κοντραριστεί με τα συμφέροντα που καταστρέφουν τη ζωή μας και την πόλη μας
Η Αριστερή Παρέμβαση Ηπείρου και η Αριστερή Παρέμβαση στον Δήμο Ιωαννίνων για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή θα συμμετέχει σε αυτό το Μέτωπο με όλες τις δυνάμεις της.

Γιάννινα 1/8/2014

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στα ΓΙΑΝΝΕΝΑ για την Αντικαπιταλιστική ανατροπή