Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ


AΣ  ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ  ΤΟΝ  ΤΟΠΟ  ΜΑΣ …
                      ΑΣ  ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ  ΤΗ  ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ …
Η Κίνηση «Διάλογος με τους Θεσπρωτούς Ομογενείς και Μετανάστες» δε θα ασχοληθεί με «φιλόδοξα σχέδια» του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)  με στόχο τις … επενδύσεις των Απόδημων Ηπειρωτών στο «νέο επενδυτικό περιβάλλον», που έχει διαμορφώσει η  Συγκυβέρνηση,oύτε θα εμπλακεί με «στείρες αντιπαραθέσεις». Θα περιοριστεί σε  πιο «ταπεινούς στόχους» …
Η Κίνηση «Διάλογος με τους Θεσπρωτούς Ομογενείς και Μετανάστες» θα οργανώσει εκδρομές με στόχο τη γνωριμία των θεσπρωτικής  καταγωγής  Ομογενών και  Μεταναστών  με  τον  τόπο  καταγωγής τους.
Για φέτος, σε συνεργασία με τον κ. Πέτρο Σκρέκο peiros Travel), προγραμματίζεται η πρώτη ημερήσια εκδρομή μας που θα γίνει την Κυριακή 17 Αυγούστου .
Αναχώρηση  Ηγουμενίτσα :   8:00                 Επιστροφή:   19:00 (περίπου)
Στόχος μας θα είναι φέτος να γνωρίσουμε την περιοχή της Μουργκάνας.                                                                           Επιδιώκουμε να ανακαλύψουμε «θησαυρούς  ανεκτίμητης  πολιτιστικής κληρονομιάς»  που  κρύβει  αυτός  ο  τόπος από  την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.                                                                             Θα  διασχίσουμε  την  περιοχή  της  Μουργκάνας,  πολύ κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα,  με  πρώτο σταθμό  επίσκεψης  το  πολύ  ενδιαφέρον, ιστορικό και  πανέμορφο  μοναστήρι  Γηρομέρι  του 11ου αιώνα.
Από  εκεί θα συνεχίσουμε διασχίζοντας  τα  χωριά  Άγιοι Πάντες, Άγιος Νικόλαος, Αμπελώνα, για να φτάσουμε  στον  Τσαμαντά,  το προπύργιο των ελληνικών συνόρων, όπου την εποχή του μεσοπολέμου  είχε  σινεμά, σχολεία, σχολές, πλούτο και  δραστηριότητες  που  μετά τον  εμφύλιο  χάθηκαν. Θα δούμε το   μουσείο  λαϊκής  τέχνης,  το  παλιό  σχολείο, που χτίστηκε με χρήματα Μεταναστών της Αμερικής, το εκπληκτικό μοναστήρι  της  Καμίτσανης (χωρίς μοναχούς), μέσα στην άγρια φύση. Το μοναστήρι είναι απερίγραπτης  ομορφιάς  με  πέτρινα  σπίτια, παλιά αρχοντικά, σε  δεκάδες  χωριά  όπου οι κάτοικοί  τους  μετανάστευσαν κυρίως  στην  Αμερική, αλλά και  στην  Αθήνα.
Θα συνεχίσουμε  για  το Λιά, με το περίφημο  Ξενώνα στη πλατεία του χωριού, τα πέτρινα σπίτια,  χτισμένα στα μέσα του βουνού της Μουργκάνας. Από το Λιά  θα συνεχίσουμε  στις  πηγές  της  Λαγκάβιστας.  Ένα  τοπίο μοναδικό  για την Ελλάδα, αλλά κι άγνωστο στο ευρύ κοινό. Τεράστιες ποσότητες νερών αναβλύζουν από τη γη  και  δημιουργούν μια πανδαισία ομορφιάς μέσα στη φύση  με  τα  πλατάνια  και το  πάρκο, που δημιουργήθηκε πρόσφατα για τους επισκέπτες.
Από  εκεί θα συνεχίσουμε για το χωριό Ραβενή  με την αρχαία ακρόπολη κτισμένη σε ύψωμα πάνω από τον ποταμό Καλαμά για να ελέγχει τα στενά. Όλα τα χωριά της διαδρομής είναι υπέροχα, με πολύ ωραία σπίτια πέτρινα  και κεντρικές πλατείες με το πλάτανο στη μέση να δίνει χρώμα κι ομορφιά σ΄ αυτά τα ιστορικά  και  πανέμορφα  μέρη.
Τελειώνοντας την φετινή εκδρομή μας θα συνεχίσουμε για τη Βροσίνα κι από εκεί θα περάσουμε την Πλακωτή και τη  Μενίνα για να φτάσουμε στην  Ηγουμενίτσα.
Η τιμή της μονοήμερης εκδρομής μας θα είναι:  20 €.                                                 Πληροφορίες  στον  κ.Πέτρο Σκρέκο (Αpeiros Travel 2665026944 - 6942248007)  ή στον  κ.Δημήτρη  Ζώη (6974026781).
Η  Κίνηση  «Διάλογος  με  τους  Θεσπρωτούς  Ομογενείς  και  Μετανάστες» επιδιώκει  τη  συνεργασία :
Ø  Μ΄ όλους που πιστεύουν πως μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο μας.   
Ø  Μ΄ όλους  που πιστεύουν, πως εμείς οι Έλληνες «δεν έχουμε πολλά» και πρέπει να στηριχτούμε στον πολιτισμό μας, στα ήθη κι έθιμα, στις παραδόσεις μας.
Η  Κίνησή μας,  στην  «πολιτιστικά φτωχή Θεσπρωτία»  κι αδιάφορη στα  θέματα που απασχολούν  τους  Θεσπρωτούς  Ομογενείς και Μετανάστες, δημιουργήθηκε  το 2012  με στόχο να τιμήσει όλους αυτούς τους Θεσπρωτούς, που έφυγαν πριν 50 και πλέον χρόνια για την Γερμανία. Η Κίνησή  μας  χωρίς να  ξεχνά  όλους τους Απόδημους, όλους τους θεσπρωτικής καταγωγής ξένους υπηκόους, έχει σαν σκοπό:
§  να γνωρίσουν οι Θεσπρωτοί τα προβλήματα της μετανάστευσης
§  να δώσουμε έμφαση στο γεγονός, ότι και σήμερα φεύγουν από την Ελλάδα και την Θεσπρωτία πολλοί νέοι με εξειδικευμένες γνώσεις
§  να δημιουργήσουμε «γέφυρες επικοινωνίας» με τους ομογενείς και τους θεσπρωτικής καταγωγής υπηκόους ξένων χωρών
§  να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για να μην χαθεί η επαφή μαζί  τους
Για  την  Κίνηση
«ΔΙΑΛΟΓΟΣ  ΜΕ  ΤΟΥΣ  ΘΕΣΠΡΩΤΟΥΣ  ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ  ΚΑΙ  ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ»
Δημήτρης  Ζώης  –  Χρήστος  Ευαγγέλου