Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Για την αναστολή λειτουργίας λιμενικού σταθμού Σαγιάδας υπόμνημα του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας


ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΠΡΟΣ Γ.Γ.ΝΑΥΤΙΤΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
Αξιότιμε κ. Γενικέ,
Ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί στον τύπο δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, στο σχέδιο ανασυγκρότησης των υπηρεσιών του Υπουργείο Ναυτιλίας προβλέπεται η κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού Σαγιάδας.
Σας είναι γνωστό, πως στην περιοχή της Λωρίδας Σαγιάδας, σε απόσταση αναπνοής από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα έχει αναπτυχθεί εδώ και 25ετία, ο μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος του Νομού μας, αυτός της ιχθυοκαλλιέργειας.
Στη θαλάσσια περιοχή της Λωρίδα Σαγιάδας βρίσκονται εγκατεστημένες σήμερα 24 μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών, ενώ υπάρχουν ανάλογες χερσαίες εγκαταστάσεις καθώς και ένας ιχθυογεννητικός σταθμός.
Στις μονάδες αυτές απασχολούνται περί τους 300 μόνιμους υπαλλήλους και 140 εποχικοί. Η συνολική παραγωγή ανέρχεται στους 12.000 τόνους ψαριών, η οποία στο σύνολό της εξάγεται, συνεισφέροντας στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας περί τα 60 εκ. ευρώ.
Η ασφαλής λειτουργία όλων αυτών των μονάδων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ύπαρξη του Λιμενικού Σταθμού Σαγιάδας.
Σε μια ακριτική περιοχή όπως η δική μας, οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και καθημερινοί. Η εποπτεία της θαλάσσιας περιοχής από τα εντεταλμένα για το σκοπό αυτό όργανα της πολιτείας είναι επιβεβλημένη, ώστε να μην υπάρξουν περιστατικά που θα δημιουργήσουν προβλήματα είτε στην ασφάλεια του προσωπικού, είτε των μονάδων και του ζωικού τους κεφαλαίου.
Ταυτόχρονα, από τη φύση της δραστηριότητας μας είναι απαραίτητη η καθημερινή μας επαφή με την Υπηρεσία του Λιμενικού Σταθμού Σαγιάδας για την επίλυση πρακτικών, γραφειοκρατικών αλλά και λειτουργικών ζητημάτων.
Αντιλαμβάνεστε, ότι η όποια απομάκρυνση του λιμενικού σταθμού θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα τόσο στην καθημερινότητα μας, όσο και στην ασφάλεια των μονάδων μας. Θεωρούμε, πως γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, το Υπουργείο Ναυτιλίας, όχι μόνο δε θα εξετάσει την όποια κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού Σαγιάδας, αλλά αντιθέτως θα προβεί στην ενίσχυσή του, με προσωπικό και μέσα, ώστε να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και εργαζομένων στην ακριτική μας περιοχή.
Με εκτίμηση,
Για το Σύλλογο Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Μεντής Γεράσιμος Ιωάννης Χεκίμογλου
-
Ο Αλιευτικός Σύλλογος Σαγιάδας για την αναστολή λειτουργίας του λιμενικού σταθμού Σαγιάδας
Σχετικά με το μείζον θέμα που δημιουργήθηκε της αναστολής λειτουργίας του λιμενικού σταθμού Σαγιάδας έχουμε να αναφέρουμε τα κάτωθι. Η ύπαρξη του συνέβαλλε στη λειτουργία ομαλού και ήρεμου κλίματος στην περιοχή καθώς είχε εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες ,προσωπικά αλλά και στην περιουσία τους. Η κατάργηση του σημαίνει την αποσταθεροποίηση των πιο άνω συναισθημάτων και του κλίματος που υπήρχε και την πρόσθεση και επιβάρυνση επιπλέον προβλημάτων στους κατοίκους και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη περιοχή της Σαγιάδας.