Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013

Για την ΔΩΔΩΝΗ. Παρέμβαση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας.


Χρειάστηκαν λιγότεροι από δέκα μήνες για να υπάρξει πλήρης αποκάλυψη των επενδυτών της Δωδώνης.Χρειάστηκαν λιγότεροι από δέκα μήνες για να γυρίσει η Ήπειρος εξήντα χρόνια πίσω και ο πρωτογενής τομέας,ο πιο δυναμικός της περιοχής,να απειλείται πλέον με ολοκληρωτική κατάρρευση.
Χρειάστηκαν μόλις δέκα μήνες για να καταρρεύσουν οι μεγαλόστομες υποσχέσεις των ιδιοκτητών που δεν ήταν fund, αλλά ένα σοβαρό επενδυτικό σχήμα Ρώσων, Γάλλων, Άγγλων και βέβαια Ελλήνων μέσω της SIMOS FOOD.Στις 9 Οκτωβρίου 2012, αμέσως μετά την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας, ο κ. Ιωάννης Βιτάλης, στην πρώτη του, τότε,τηλεοπτική συνέντευξη δήλωνε:
- Η πρόθεσή μας είναι να αναπτύξουμε την εταιρεία, να τριπλασιάσουμε το τζίρο στα άμεσα χρόνια,στοχεύουμε πολύ στις εξαγωγές γιατί εκεί πάσχει η Δωδώνη.
- Δεν μας ενδιαφέρουν τα κέρδη, επιλέξαμε τη Δωδώνη γιατί θεωρείται κορυφαία εταιρία και έχει μεγάλες προοπτικές.
- Η Δωδώνη θα είναι η πλατφόρμα όπου επάνω θα ενωθούν κι άλλες εταιρίες που σκοπεύουμε να εξαγοράσουμε.
- Θέλουμε οι κτηνοτρόφοι να είναι ικανοποιημένοι οικονομικά, να παίρνουν αυτά που δικαιούνται και στο χρόνο που δικαιούνται.
- Είναι γνωστό ότι η τιμή γάλακτος είναι η υψηλότερη στην Ελλάδα. Δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου να παίρνουν την μεγαλύτερη τιμή στη Δωδώνη.
- Δεν περιμένουμε δανεισμό για να προχωρήσουμε την ανάπτυξη της εταιρίας αλλά θα χρησιμοποιηθούν ίδια κεφάλαια για την επέκταση της Δωδώνης.
Τώρα σε 9 μήνες μετά,ο κ. Βιτάλης εμφανίστηκε ως ο «απόλυτος μονάρχης» και στην ουσία απέπεμψε τους παραγωγούς από τη ΔΩΔΩΝΗ, επειδή είχαν το «θράσος» να διεκδικήσουν αυτά που η εταιρεία τους οφείλει.
Ξεχνά ο κ. Βιτάλης, ότι τη ΔΩΔΩΝΗ δεν την κληρονόμησε από τον πατέρα του και τον παππού του.
Αντίθετα οι 6500 παραγωγοί, τους οποίους σήμερα με το χυδαίο αυτό τρόπο προσπάθησε να σπρώξει εκτός εταιρείας, είναι αυτοί που μαζί με τους πατεράδες τους και τους παππούδες τους έχτισαν κάθε λιθαράκι της ΔΩΔΩΝΗ, ώστε να τη βρουν οι δήθεν επενδυτές σαν το κ. Βιτάλη, τη μεγάλη εταιρεία που ήταν μέχρι προχθές.Το ερώτημα όμως δεν είναι ούτε τα ψέματα που ο κ. Βιτάλης έλεγε 9 μήνες πριν, ούτε ο ποταπός τρόπος με τον οποίο εκφράστηκε.
Το ερώτημα είναι που οδεύει η εταιρεία. Και δυστυχώς η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι τραγική για την Ήπειρο, τους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους.
Πολλάκις έχουμε κάνει σαφές ότι την εταιρεία δεν την αγόρασαν αλλά τους χαρίστηκε και μάλιστα με προίκα. Προίκα για τους επενδυτές, προίκα για τον συνεταίρο τους SIMOS FOOD που ακόμα και σήμερα τα χρέη του στη βιομηχανία είναι δεκαπλάσια αυτών των ενώσεων, προίκα για τον επενδυτικό σύμβουλο κ. Βιτάλη, ο οποίος απέκτησε και μία έμμισθη θέση στο ΔΣ(αλήθεια υπάρχει ρευστό για να του καταβάλλεται ο μισθός του;), προίκα για τον εκκαθαριστή και πολλούς άλλους. Οι μόνοι χαμένοι στη διαδικασία της αγοραπωλησίας είναι οι παραγωγοί.Στους οποίους παραγωγούς οφείλεται ακόμα μέρος του Μαρτίου, ο Απρίλιος, ο Μάιος και φυσικά ο Ιούνιος. Άρα δεν είναι ικανοποιημένοι οικονομικά καθώς δεν πληρώνονται στην ώρα τους. Και τα χρέη αυτά της εταιρείας είναι πολλαπλάσια της όποιας οφειλής των ενώσεων στην βιομηχανία και μάλλον υπερβαίνουν και τα χρέη της SIMOS FOODS.
Και δεν είναι αληθές ότι οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου παίρνουν τις υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα. Και για να είμαστε απολύτως συγκεκριμένοι: Για το πρόβειο γάλα οι υψηλότερες τιμές δίνονται στα Καλάβρυτα. Για το αγελαδινό οι τιμές που δίνονται από τη Δωδώνη είναι οι χαμηλότερες σε όλη την χώρα καθώς υπολείπονται τρία με τέσσερα λεπτά το κιλό άλλων περιοχών, με πλέον ευνοημένους τους παραγωγούς της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.
Είναι πλέον σε όλους σαφές ότι η Διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗ, οδηγεί τα πράγματα σε ρήξη. Μια ρήξη την οποία επιδιώκει και μεθοδεύει συστηματικά. Οι προθέσεις της Διοίκησης μάλλον είναι ορατές και στον πλέον καλόπιστο! Θέλουν να απομυζήσουν και την τελευταία ικμάδα της εταιρείας και να αναχωρήσουν για άλλες... επενδύσεις.
Άλλωστε, λεφτά δεν έβαλαν, έβγαλαν! Και μάλιστα πολλά,φεσώνοντας και όλο τον αγροτικό κόσμο της Ηπείρου.Και όλα αυτά θέλουν να τα κάνουν, χρεώνοντας την ευθύνη για τη δική τους ανήθικη τακτική στους παραγωγούς. Θέλουν να δημιουργήσουν εξιλαστήρια θύματα, ώστε φεύγοντας να πουν... «εμείς δε φταίμε, εσείς μας διώξατε».
Το ερώτημα πλέον είναι, έστω και αυτή την ύστατη ώρα, οι πολιτικοί μας ταγοί, που και τότε και τώρα θεωρούν ότι στο πτώμα της ΔΩΔΩΝΗ υπάρχει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης (που αφορά μόνο τους ίδιους και κανέναν άλλο), θα αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε η Ήπειρος να μη ζήσει την τραγωδία που διαφαίνεται;
-
-
-
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΠΣΕ.
Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος , αποτελούμενη από τον Πρόεδρο και επτά (7) μέλη , επισκέφθηκε σήμερα στις 11 το πρωϊ την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν να θέσει υπόψη του αρμόδιου Υπουργού το οξύτατο και καυστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου , αλλά και γενικότερα η τοπική οικονομία από το διαρκές έγκλημα, ότι οι νέοι ιδιοκτήτες της ιδιωτικοποιημένης πλέον γαλακτοβιομηχανίας ''ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.'' αρνούνται παράνομα να καταβάλουν το αντίτιμο του γάλακτος που έχουν εισκομίσει οι κτηνοτρόφοι από τον μήνα Μάρτιο μέχρι και σήμερα.
Ο Υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης επικαλέστηκε κώλυμα και παρέπεμψε λόγω αρμοδιότητας του θέματος στον αρμόδιο για θέματα κτηνοτροφίας Αναπληρωτή Υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος στη συνέχεια παρέπεμψε την αντιπροσωπεία στο σύμβουλο του, Γ. Αναγνώστου.
Ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Γιώργος Οικονόμου διαμαρτυρήθηκε έντονα γι΄ αυτή τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Γεωργίας και επεσήμανε εις τον σύμβουλο, τη συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Γαλακτοβιομηχανίας ''ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε'' και ότι με τις κυβερνητικές της επιλογές έχει οδηγήσει στην κυριολεξία τον κτηνοτροφικό κλάδο σε απόγνωση , λόγω της αδυναμίας αγοράς ζωοτροφών που ως επακόλουθο θα έχει τον αφανισμό του ζωϊκού κεφαλαίου αφού οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν τα απαραίτητα και χρειώδη, αλλά ούτε και να αντέξουν το αυξημένο κόστος παραγωγής , τη βαριά φορολογία και τα χαράτσια.
Από την άλλη πλευρά οι δηλώσεις των νέων ιδιοκτητών περί δήθεν διαθέσεως δικών τους χρημάτων για τον εκσυγχρονισμό της γαλακτοβιομηχανίας έμειναν κενό γράμμα και απολαμβάνουν ανενόχλητοι την αύξηση των επιχειρηματικών τους κερδών , μέσω της χρυσοφόρας επένδυσης που πραγματοποίησαν η οποία αποτελεί πραγματικό πλιάτσικο.
Η Πανηπειρωτική δήλωσε στον εκπρόσωπο του Υπουργού ότι θα σταθεί αλληλέγγυα στον αγώνα των κτηνοτρόφων μέχρι να αποτραπεί η πολιτική συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος και ξεκληρίσματος των Κτηνοτρόφων και της κτηνοτροφικής παραγωγής, που είναι και πυλώνας της οικονομίας της Ηπείρου, παράλληλα δε διεμήνυσε προς αυτόν να μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία την αγανάκτηση που επικρατεί στην Ήπειρο και τους Ηπειρώτες, που όλοι αναμένουν την παρέμβαση και πίεση της κυβέρνησης προς τους νέους ιδιοκτήτες, για την άμεση επίλυση του προβλήματος της απλήρωτης εργασίας και της εκκαθάρισης των λογαριασμών των κτηνοτρόφων .
Αθήνα 17 Ιουνίου 2013
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΣΕ