Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Μάριαν Κόλα


Δεν είναι και τόσο περίεργο, που οι εικόνες από το άψυχο κουφάρι του Μάριαν Κόλα στο στενό της Βροσύνας, μου έφεραν στο νου σκηνές από το (όχι και τόσο μακρινό) 1945.
Τότε που κάποια κεφάλια κρέμονταν στους φανοστάτες των Τρικάλων. (Αποφεύγω να γράψω τα ονόματα, για να αποφευχθούν οι συνειρμοί!)
Σίγουρα ο Αλβανός κακοποιός είχε περάσει τα ανθρώπινα όρια και βρίσκονταν στην κατηγορία του κτήνους! Αυτό όμως δεν δίνει το δικαίωμα σε μια «οργανωμένη» κοινωνία όπως τη δική μας, να συμπεριφέρεται το ίδιο!
Δεν μένει παρά (μετά τη νεκροψία) να κρεμάσουν το κεφάλι του Κόλα στα διόδια της Εγνατίας!
Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από τους συμπολίτες μας,θα συρρεύσουν για να απολαύσουν το αποτρόπαιο θέαμα! Άλλωστε το δικαιούνται!
(H «Ακρόπολη» έγραφε: «Πυκνά πλήθη παρήλασαν από την πλατείαν όπου ήσαν ανηρτημέναι αι κεφαλαί διά σχοινίων από τον πάσσαλον. Το θέαμα ήτο φρικιαστικόν...». Ενώ ο δημοσιογράφος και μέλος του 118ου Τάγματος Εθνοφυλακής Ρίζος Μπόκοτας θα καταγράψει: «Το κρέμασμα των κεφαλιών ακολουθεί μια γιορτή ζούγκλας που διαρκεί ως το ξημέρωμα της άλλης μέρας, με πίπιζες, νταούλια, ζουρνάδες, βασιλικά θούρια και με το "Ζέρβα μ', σε θέλει ο βασιλιάς..."». )