Κλειστοί και σήμερα οι Δήμοι της Θεσπρωτίας
Όπως και οι Δήμοι όλης της Ελλάδος, σύμφωνα με απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μέχρι την Τετάρτη 17 του μηνός. Ενώ σε πολλούς Δήμους στην Ελλάδα έχει γίνει κατάληψη από τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Θεσπρωτίας συγκάλεσε την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013 έκτακτη Γενική Συνέλευση και αποφάσισε να προκηρύξει για την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013 και νέα 24ωρη Απεργία και να συγκαλέσει στις 13.00’ εκ’ νέου έκτακτη Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασιστούν οι παραπέρα ενέργειες.
-
-
-
Αναστολή λειτουργίας των δήμων έως και την Τετάρτη, 17 Ιουλίου, αποφάσισε η ΚΕΔΕ
Αναστολή λειτουργίας των δήμων έως και την Τετάρτη, 17 Ιουλίου, αποφάσισε η ΚΕΔΕ στη έκτακτη συνέλευσή της. Στις 15 και 17 Ιουλίου θα λειτουργήσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ, στις 16 Ιουλίου οι δήμοι θα κλείσουν στο πλαίσιο της γενικής πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Ανοιχτό αφήνει η ΚΕΔΕ το ενδεχόμενο για επ' αόριστον λουκέτο στους δήμους και για μαζικές παραιτήσεις δημοτικών συμβουλίων εάν δεν αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο και ψηφιστεί ως έχει στα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Με κινητοποιήσεις αντιδρούν, επίσης, η ΠΟΕ-ΟΤΑ αλλά και ο Δήμος Αθηναίων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πολυνομοσχέδιο που προβλέπει απολύσεις στη δημόσια διοίκηση.
Στο απεργιακό μέτωπο που δείχνει να κλιμακώνεται στους δήμους έρχονται να προστεθούν μαζί με τους εκπαιδευτικούς και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Προχωρούν σε 24ωρες απεργίες προχωρούν την ερχόμενη Τρίτη 16 Ιουλίου ημέρα της Γενικής Απεργίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, καθώς και στις 24 Ιουλίου. Προειδοποιούν πως «είναι μόνο η αρχή», σχεδιάζοντας κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου όλοι οι αιρετοί θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εσωτερικών και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή, προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα στον πρόεδρο και τα πολιτικά κόμματα. Άμεσα, η ΚΕΔΕ θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για όλα τα επίμαχα θέματα και συνολικά για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πολιτικό σύστημα.
Σε έκτακτη συνέλευση της ΚΕΔΕ την Παρασκευή, ο πρόεδρός της Κ. Ασκούνης προειδοποίησε ότι αν το πολυνομοσχέδιο ψηφιστεί, θα συγκληθεί έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ και θα εξεταστεί «το ενδεχόμενο ακόμη και ακραίων παρεμβάσεων, όπως οι μαζικές παραιτήσεις δημοτικών συμβουλίων σε όλη τη χώρα». Ζήτησε την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, σοβαρή και αποτελεσματική κινητικότητα σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης και δημιουργία πλατφόρμας για ενδοδημοτική κινητικότητα.
Σύμφωνα με τις προτάσεις του ψηφίσματος, η τοπική αυτοδιοίκηση εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην κατάργηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών, όπως η Δημοτική Αστυνομία και οι σχολικοί φύλακες. Κι αυτό, διότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση στο κεντρικό κράτος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας. Ειδικά για τους δημοτικούς αστυνομικούς και τους σχολικούς φύλακες αναφέρεται ότι είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων.
Επίσης, η τοπική αυτοδιοίκηση δηλώνει σύμφωνη με το μέτρο της κινητικότητας, αλλά, από υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό σε υπηρεσίες με ελλείψεις. Κλείνοντας τη συνέλευση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, έθεσε το παράδειγμα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), οι μηχανικοί του οποίου αυτήν τη στιγμή δεν αξιοποιούνται, ενώ, θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες δήμων που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες.
Η ΚΕΔΕ ζητά να συγκληθεί, άμεσα, ανεξάρτητη επιτροπή, προκειμένου να προχωρήσει σε αντικειμενική, αξιόπιστη και σοβαρή αξιολόγηση των υπουργείων, των φορέων τους, της τοπικής και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρξει σοβαρός διάλογος για την κινητικότητα.
Ακόμη, θεωρεί αντισυνταγματικές, γραφειοκρατικές και αναποτελεσματικές τις διατάξεις για το Οικονομικό Παρατηρητήριο, που έχουν ως προφανή στόχο την επιτροπεία των δήμων, και ζητά την απόσυρσή τους.
Αντίθετη στο ψήφισμα ήταν η Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία κατέθεσε δικό της ψήφισμα. Η εκπρόσωπός της στην ΚΕΔΕ, Ε. Παντελάκη, υποστήριξε ότι με την επιτροπή αξιολόγησης, ουσιαστικά, ξεκινά η διαδικασία εφαρμογής του νόμου.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, στο ψήφισμά της, καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ «που με πρόσχημα τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις επιταχύνει την υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων με το πολυνομοσχέδιο». «Η θεωρία περί πλεονάζοντος προσωπικού περί δήθεν αξιοκρατικής αξιολόγησης και η περιβόητη ενδο-δημοντική κινητικοτητα, υπονομεύουν τον αγώνα των εργαζομένων και αποτελούν το άλλοθι για τις απολύσεις» προσθέτει.
Με στάση εργασίας συνεχίζει η ΠΟΕ – ΟΤΑ τις κινητοποιήσεις εναντίον της κινητικότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο. Πραγματοποίησε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς τη Βουλή την Παρασκευή. Αποχή από κάθε εργασία το Σαββατοκύριακο. Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος τη Δευτέρα. Συμμετοχή στη γενική απεργία της Τρίτης.
Τη διακοπή λειτουργίας όλων των υπηρεσιών (εκτός από την κοινωνική πρόνοια) τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, το οποίο τάχθηκε στο πλευρό των εργαζόμενων.
Αντίθεση στο ρόλο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης και ο επικεφαλής της παράταξης, που πρόσκειται στη ΝΔ, δήμαρχος Λαρισαίων, Κ. Τζανακούλης άσκησαν αυστηρή κριτική στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το ρόλο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το Οικονομικό Παρατηρητήριο αποκτά το δικαίωμα να επεμβαίνει στους προϋπολογισμούς όλων των δήμων και αν οι υποδείξεις του δεν γίνουν σεβαστές, έχει το δικαίωμα να στερεί από τους δήμους το μερίδιό τους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Μάλιστα, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις υποδείξεις του Παρατηρητηρίου, αποδίδεται αστική και πειθαρχική ευθύνη στους αιρετούς και τους υπαλλήλους των δήμων.
Ο κ. Ασκούνης και ο κ. Τζανακούλης υποστήριξαν ότι επί της ουσίας ακυρώνεται πλήρως ο ρόλος των δημάρχων, αφού ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών θα υποδεικνύει, πλέον, στους ΟΤΑ πώς θα διαμορφώνουν τους προϋπολογισμούς τους.
«Ας διορίσουν λοιπόν 325 Επιτρόπους, ως επικεφαλής των δήμων, να τελειώνουμε» είπε ο κ. Ασκούνης. Από την πλευρά του, ο κ. Τζανακούλης σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να βάζουν έναν διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών να ελέγχει τους προϋπολογισμούς των δήμων».