Η αλλαγή της ονομασίας του Δήμου Παραμυθιάς σε Σουλίου και η επερώτηση στη Βουλή για την ονοματοδοσία των σηράγγων της Εγνατίας Οδού!
Έχουν περάσει 13 μήνες από την αλλαγή της ονομασίας του Δήμου μας από Παραμυθιάς σε Σουλίου. Τι ακριβώς συνέβη αυτούς τους 13 μήνες; Ποιές ήταν πραγματικά οι αρνητικές επιπτώσεις και ποιές οι θετικές;
Η ονομασία Παραμυθιά έχει εξαφανιστεί από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Η ονομασία Παραμυθιά έχει αντικατασταθεί ακόμα και σε περιπτώσεις που αφορούν την ίδια την πόλη, πχ ο Λάμποβος του Σουλίου, ή το Δημαρχείο στο Σούλι, ή το κλειστό γυμναστήριο στο Σούλι, ή το ΕΠΑΛ Σουλίου κ.α.
Σε ρεπορτάζ ακόμα και σε τηλεοπτικά μέσα η Παραμυθιά αναφέρεται σαν Σούλι με δημοσιογράφους και παρουσιαστές να αναφέρουν χαρακτηριστικά το Σούλι Ηγουμενίτσας (!!!).
Τα νέα δελτία ταυτότητας αναφέρουν στο σχετικό πεδίο, Δημότης Σουλίου.
Στους νέους χάρτες οπως οδικούς έντυπους, ηλεκτρονικούς ή GPS δεν υπάρχει πλέον η έντονα γραμμένη λέξη Παραμυθιά ενώ η διαδρομή με αφετηρία την Παραμυθιά έχει αντικατασταθεί από την αφετηρία Σούλι, κοινότητα Παραμυθιά.
Ακόμα και στο μυαλό των διοικούντων του κράτους το όνομα Παραμυθιά ακούγεται σαν κοινότητα του ηρωικού Σουλίου και όχι σαν πόλη δήμος, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις τις λίστας για την κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών.
Η πραγματικότητα λέει πως τουλάχιστον τουριστικά η αλλαγή της ονομασίας λειτουργεί ανασταλτικά για την Παραμυθιά.
Τα παραδείγματα που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε είναι πολλά και αυτονόητα.
Το μόνο θετικό που πραγματικά υπήρξε ήταν η αναβάθμιση των Γιορτών Σουλίου οι οποίες ήταν αισθητά βελτιωμένες.
Ειλικρινά όσο και αν σκέφτηκα δεν μπόρεσα να βρω κάτι άλλο θετικό τους πρώτους 6 μήνες.
Ένα μεγάλο Ιστορικό, Πολιτιστικό και Εμπορικό όνομα (παλαιότερο από αυτό του Σουλίου) καταργείται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές του marketing για την αναγνωσιμότητα και την εμπορικότητα.
Η ονομασία μας είναι κάτι που θα μας απασχολήσει πολύ τον επόμενο χρονικό διάστημα με την πρόταση για αλλαγή της ονομασίας του Δήμου από Σουλίου σε Παραμυθιάς Σουλίου, να κερδίζει έδαφος και να θεωρείται επιτακτική.
Στον αντίποδα θέμα έχει ξεσπάσει για την ονοματοδοσία των σηράγγων της Εγνατίας Οδού της Παραμυθιάς. Βουλευτής του ΛΑΟΣ έφερε στη Βουλή, με τη μορφή επερώτησης, την καταγγελία πολίτη σχετικά με την ονοματοδοσία σηράγγων.
Πολίτης και βουλευτής διαμαρτύρονταν γιατί οπως (λαθασμένα κατα την γνωμη μας) λένε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ιωαννίνων της Εγνατίας «τοποθέτησε μπροστά από τις σήραγγες πινακίδες με απαράδεκτα και κακόηχα ονόματα, όπως Γκρίκα, Σέλιανη, κ.α στην Ήπειρο» .
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, «για εθνικούς λόγους το όνομα Σέλιανη καταργήθηκε το 1953 με βασιλικό διάταγμα, ως όνομα ξενικής προέλευσης».
Η επερώτηση καταλήγει με την προτροπή να μετονομαστούν οι σήραγγες χρησιμοποιώντας ονόματα όπως Κίτσος Τζαβέλλας, Μάρκος Μπότσαρης κα.
«Εμείς ονομάσαμε τις σήραγγες με βάση τις προτάσεις που έκαναν οι μελετητές το 1997, με βάση τα τοπωνύμια που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι», απαντά ο επικεφαλής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ιωαννίνων της Εγνατίας, κ. Γιάννης Ιωάννου.
«Προσωπικά, θεωρώ ότι οι ονομασίες είναι σωστές, αφού αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Μάλιστα υπήρξε θέμα με τη σήραγγα Γκρίκας, η οποία ισαπέχει από την Γκρίκα και απο την Ψάκα. Λάβαμε λοιπόν, διαμαρτυρία από την Ψάκα γιατί επελέγη το όνομα του άλλου χωριού» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ιωάννου.
http://892fm.blogspot.com/2012/02/blog-post_9948.html