Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Νέος ....Ασωπός ο Καλαμάς!

 
Νέος ....Ασωπός ο Καλαμάς!
ΠΑΡΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ, ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΡΥΠΑΝΣΗ
Τουλάχιστον ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν πρόσφατα μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους στην έξοδο της τάφρου της Λαψίστας προς τη σήραγγα του Ροδοτοπίου και από εκεί στον Βελτσιστινό ποταμό.
Αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν την ανησυχία των φορέων που ασχολούνται με την ρύπανση του ποταμού Καλαμά, αλλά και γενικότερα με το πλήθος των περιβαλλοντικών προβλημάτων του λεκανοπεδίου, που έχουν ως τελικό αποδέκτη τον Καλαμά.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από τυχόν… καλοπροαίρετους, αφού οι έλεγχοι και οι μετρήσεις έγιναν από δημόσιο φορέα, που διαθέτει όλες τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κίνησης Πολιτών για Καθαρό Καλαμά, Πάνο Παππά τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν πως υπάρχουν ακόμη και σε περίοδο έντονων βροχοπτώσεων, τεράστιες υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων, μερικές φορές μάλιστα σε νιτρικά ακόμη και 30 φορές πιο πάνω από το κανονικό.
Τα αποτελέσματα προκαλούν εύλογη εντύπωση και ανησυχία, καθώς με την ποσότητα της βροχόπτωσης του τελευταίου μήνα, η αραίωση των λυμάτων θα πρέπει να είναι υψηλή, κάτι όμως που δεν φαίνεται και στις μετρήσεις.
«Καταλαβαίνετε επομένως τι γίνεται το καλοκαίρι. Ενώ είναι έτσι η κατάσταση, δε γίνεται κανείς έλεγχος από τις υπηρεσίες που πρέπει να εφαρμόζουν το νόμο. Οι επιχειρήσεις που έχουν ως τελικό αποδέκτη την τάφρο της Λαψίστας μπορεί να κάνουν τις δικές τους μετρήσεις, αλλά θα πρέπει και η νομαρχία να δώσει στην δημοσιότητα τις μετρήσεις που υποστηρίζει ότι γίνονται καθημερινά. Ας δώσει τα αποτελέσματα στη δημοσιότητα και ας γίνει και η διασταύρωση των στοιχείων με τις μετρήσεις που έχουν οι ιδιώτες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.
Απόφαση για τη ΒΙΠΕ
Ύστερα από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και παρακολουθώντας αυτές, όπως επίσης και το «πινγκ-πονγκ» των ευθυνών και των ανακοινώσεων, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων των παρακαλάμιων δήμων, στην οποία κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ και όχι μόνο.
Ο κ. Παππάς τόνισε πως γίνεται προσπάθεια για να βρεθεί η αρχή του τέλους του περιβαλλοντικού εγκλήματος του λεκανοπεδίου και του Καλαμά. Στα πλαίσια των παρεμβάσεων των φορέων αποφασίστηκε να ζητηθεί από τις επιχειρήσεις ΔΩΔΩΝΗ, ΣΒΕΚΗ, ΠΙΝΔΟΣ και ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, όπως επίσης και από τη ΔΕΥΑΙ για τον βιολογικό καθαρισμό να κατασκευάσουν εκτός των εγκαταστάσεών τους, στις εξόδους των βιολογικών, φρεάτιο με λυματομετρητή στο οποίο θα γίνεται η μέτρηση του όγκου των λυμάτων, αλλά θα υπάρχει και η δυνατότητα δειγματοληψίας από το Σύνδεσμο των παρακαλάμιων και τον δήμο Πασσαρώνος.
Αποφασίστηκε ακόμη να εξεταστεί το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη για την νομιμότητα των αποφάσεων με την οποία παρέχεται η δυνατότητα διάθεσης λυμάτων στην τάφρο της Λαψίστας.
«Η ζημιά είναι σημαντική και διαχρονική και δεν γίνεται μόνο από μεμονωμένους που δεν ελέγχονται. Γίνεται και από επιχειρήσεις, οι εγκαταστάσεις των οποίων δεν ανταποκρίνονται στο οργανικό φορτίο που παράγουν. Η ποσότητα των παραγόμενων λυμάτων των τεσσάρων επιχειρήσεων αντιστοιχεί σε πληθυσμό 180.000 κατοίκων, ενώ η ΔΕΥΑΙ εξυπηρετεί πολεοδομικό συγκρότημα 100.000. Ας μην μας πει κανείς, ότι οι εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων είναι καλύτερες από τον βιολογικό, γιατί θα είναι αστείο», κατέληξε ο κ. Παππάς.
Κοινό κτήμα οι μετρήσεις
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η επισήμανση του κ. Παππά προς την νομαρχία και πως θα πρέπει αυτή να δίνει στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα των μετρήσεων από το on line σύστημα παρακολούθησης, μπορεί να ικανοποιηθεί πολύ ευκολότερα από ότι ίσως μπορεί και ο ίδιος να φανταστεί.
Στις αρχές Δεκεμβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος με εγκύκλιό του αναφέρει πως κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει δικαίωμα ύστερα από γραπτή αίτησή του να λαμβάνει γνώση ή να ζητά την χορήγηση πληροφοριών σχετικά με το περιβάλλον, χωρίς να επικαλείται την ύπαρξη εννόμου συμφέροντος. Επιπλέον προβλέπεται το δικαίωμα ένδικης προστασίας του αιτούντως με δυνατότητα προσφυγής του σε διοικητική ή δικαστική διαδικασία εάν θεωρεί ότι η δημόσια αρχή αγνόησε την αίτησή του λόγω παρέλευσης των προθεσμιών ή απέρριψε την αίτησή του αδικαιολόγητα ή απάντησε πλημμελώς. Επομένως – φανταζόμαστε - ότι κάθε φορέας, όπως η νομαρχία μπορεί να ισχυριστεί ότι οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει κοινωνός της γνώσης που υπάρχει για κάθε θέμα, αρκεί να καταθέσει μια γραπτή αίτηση.
epirusgate.blogspot