Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010

Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Μετανάστες

Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Μετανάστες
Σήμερα Σάββατο 20 του Φλεβάρη ραντεβού στον πεζόδρομο στης 11 το πρωί να κάνουμε πράξη τις απόφασης της τελευταίας μας συνέλευσης ,"άνοιγμα στην κοινωνία με το μοίρασμα του κειμένου -πρόσκληση" με τις επόμενες δράσεις ,η παρουσία όλων απαραίτητη.
e-igoumenitsa.gr
 Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Μετανάστες

“ Καμία ταπείνωση δεν είναι εκεί όπου η ζωή ζητά να ζήσει, εκεί όπου τα σκυλιά ψάχνουν με ευγενικές κινήσεις τον σωρό των σκουπιδιών ”

Ο ακριτικός μας νομός με το λιμάνι και τα σύνορα, υπήρξε διαχρονικά ιστορικό σημείο συναπαντήματος διαφορετικών εθνοτήτων και πολιτισμών.
Τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην πόλη μας και όξυναν με το χειρότερο τρόπο τα προβλήματα των μεταναστών, των ξεριζωμένων που περνούν κι από εδώ, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Όσο οι πατρίδες των ανθρώπων αυτών θα καταστρέφονται και υπάρχουν αυταρχικά και ξενόδουλα καθεστώτα, που δημιουργούν ανελεύθερες συνθήκες εξαθλίωσης & φτώχειας, οι άνθρωποι αυτοί, προσπαθώντας να επιβιώσουν, θα κατευθύνονται στη χώρα μας και άλλες χώρες. Η αντιμετώπιση των μεταναστών ως ανθρώπων δεύτερης διαλογής από το κράτος και τους τοπικούς άρχοντες με το γκρέμισμα του καταυλισμού τους και το κάψιμο των αντικειμένων τους, αλλά και η κράτηση των συλληφθέντων σε απάνθρωπες συνθήκες στο κέντρο της πόλης μας, μας κάνουν να θεωρούμε υποχρέωσή μας να σταθούμε δίπλα σε αυτούς με οποιοδήποτε τρόπο.
Η μετανάστευση και η προσφυγιά των ανθρώπων αυτών προς την «προοδευμένη Δύση» που φέρνει στις πατρίδες τους τον πόλεμο, δεν είναι γι αυτούς επιλογή, είναι ανάγκη επιβίωσης.

Εμείς, πολίτες & φοιτητές της Ηγουμενίτσας και της Θεσπρωτίας, πυκνώσαμε τις συναντήσεις μας το τελευταίο διάστημα (καθώς πέρασε αρκετός καιρός από το θανάσιμο τραυματισμό του μετανάστη Αριβάν Οσμάν Αμπντουλάχ από τη λιμενική αστυνομία στην Ηγουμενίτσα στις 3/4/09, που ουσιαστικά μας ευαισθητοποίησε αρχικά) προερχόμενοι από διαφορετικές συλλογικότητες και έχοντας διαφορετικές αντιλήψεις, πρακτικές και καταβολές, που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα της πολιτικής, μέσα από ανοιχτές διαδικασίες και συνελεύσεις, συγκροτήσαμε την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Μετανάστες, επιλέγοντας αντί της σιωπής την εθελοντική δράση.
Θέτουμε αρχικά τους παρακάτω στόχους :
· Απαιτούμε από το επίσημο κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση να σεβαστούν την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές και συνθήκες και μην επιτρέποντας στα κέρδη και τα μικροσυμφέροντα να μπαίνουν πάνω από τον άνθρωπο.
· Επιζητούμε δημιουργία συνεργασίας με τον Δικηγορικό Σύλλογο ή άλλο δίκτυο Νομικών εθνικό (πχ Συνήγορος Πολίτη) ή διεθνές (πχ Διεθνής Αμνηστεία του ΟΗΕ) και να διερευνήσουμε τα συναφή νομικά ζητήματα που προκύπτουν (πχ κράτηση ανηλίκων, οι συνθήκες κράτησης, τροφή, υγιεινή κλπ) με στόχευση τα κρατητήρια στον παλιό ΟΛΗΓ
· Απευθυνόμενοι σε Συλλόγους, στα Σωματεία μας και άλλους φορείς της περιοχής, θα παρεμβαίνουμε για ενημέρωση και θα επιδιώκουμε συμμετοχή τους σε επόμενες κοινές πρωτοβουλίες.
· Θα επιχειρούμε καθημερινά άνοιγμα στην τοπική κοινωνία και ενημέρωση, με στόχο να αλλάξει στάση απέναντί τους και να μην τους φορτώνει προβλήματα που άλλοι δημιούργησαν
· Θα τους βοηθήσουμε ηθικά και υλικά με συγκέντρωση ιματισμού και τροφής σε χώρο φύλαξης, που θα παραδίδονται με επίσκεψη μας σε αυτούς, σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που θα αναδείξει αυτή μας η πρωτοβουλία και για το πώς θα εξελιχθεί, δεν μπορούμε προς το παρόν να κάνουμε προβλέψεις, γιατί όσο υπάρχουν πόλεμοι, πρόσφυγες, σύνορα κι εκμετάλλευση, θα πρέπει κι εμείς να δείχνουμε ενδιαφέρον και αλληλεγγύη για τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας και να στοχεύουμε στις αιτίες που τους δημιουργούν.
Ηγουμενίτσα 17/2/2010
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΜΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
* Σάββατο 27/2 απόγευμα, διοργάνωση ανοιχτής συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους μετανάστες με κεντρική ομιλήτρια την διακεκριμένη νομικό Ιωάννα Κούρτοβικ.
* Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Απεργία των Μεταναστών τη 1η Μαρτίου, διοργάνωση αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου με συμμετοχή συλλογικοτήτων από τους γειτονικούς νομούς, την Τρίτη 2/3 ώρα 18:00.
e-igoumenitsa.gr
 
 
 
Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Μετανάστες
Δελτίο Τύπου 11/2/2010

Πραγματοποιήθηκε χθες στον χώρο των ΤΕΙ Ηγουμενίτσας συνάντηση μελών της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Μετανάστες, την οποία πλαισίωσαν μέλη του Συντονιστικού με φίλους από γειτονικές περιοχές.
Συγκεκριμένα από Άρτα, Γιάννινα και Πρέβεζα, ενώ οι Κερκυραίοι δεν μπόρεσαν να περάσουν με το πλοίο λόγω κακοκαιρίας. Οι φίλοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μελών της Επιτροπής, προσήλθαν για ενημέρωση και ηθική-υλική συνδρομή στην προγραμματισμένη αποστολή αλληλεγγύης η οποία τελικά αναβλήθηκε.
Αρχικά έγινε ενημέρωση για τις δράσεις και πρωτοβουλίες της Επιτροπής και για τις καταστάσεις που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει με τη σύστασή της. Στη συνέχεια έγινε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.
Προέκυψαν μετά τη κουβέντα τα εξής νέα στοιχεία: Η κινητικότητα της επιτροπής έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην Ηγουμενίτσα. Η κινητικότητα της αστυνομίας για μεταφορά κρατουμένων μεταναστών έχει καθολικό και συνεχή χαρακτήρα ενώ το κέντρο ανηλίκων στη Κόνιτσα είναι γεμάτο κατά το ήμισυ. Μας προέτρεψαν να μεταφέρουμε στη γενική μας συνέλευση ότι συστήνουν να σταθεροποιήσουμε τις δράσεις αλληλεγγύης και να βάλουμε σε σειρά την ενημέρωση & ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Μπορεί να προγραμματιστεί ανοιχτή συγκέντρωση συμπαράστασης ή αντιρατσιστικό συλλαλητήριο με συμμετοχή και των ιδίων.
Αυτή η δράση μπορεί να συνδυαστεί με συναυλία ή άλλη πολιτιστική παρέμβαση καθώς και σταδιακό άνοιγμα και του πολιτικού –κοινωνικού ζητήματος.
27/2 έχει προγραμματιστεί επίσκεψη από Αθήνα για τα νομικά ζητήματα (κ. Κούρτοβικ)
1 Μαρτίου είναι ημέρα Πανευρωπαϊκού Φεστιβάλ Αλληλεγγύης και μας πρότειναν να προγραμματίσουμε σχετικές δράσεις.
e-igoumenitsa.gr