Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

10 Φλεβάρη ήταν μόνο η αρχή....

Με πολιορκητικό κριό τα ΜΜΕ, για την απεργία, και με στημένα γκάλοπ

Καίριος είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν τα αστικά ΜΜΕ προκειμένου να πετύχει τους στόχους της η αντεργατική λαίλαπα, την οποία σχεδιάζουν και εξαπολύουν τα επιτελεία κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου. Χωρίς καμιά υπερβολή, ειναι τα ...θινκ τανκ του συνασπισμού εξουσίας που έχουν αναλάβει το καθήκον -με συνειδητή επιλογή των αφεντικών τους- να ανοίγουν το δρόμο στο πεδίο του ταξικού πολέμου.
Ο ανελέητος και αδιάκοπο βομβαρδισμός αναγνωστών και τηλεθεατών με ειδήσεις, αναλύσεις και σενάρια, καθώς επίσης και με στημένα ψεύτικα γκάλοπ, που παρουσιάζουν τους Έλληνες σαν ηλίθιους, να τους αρέσει να τους γδέρνουν, να τους γδύνουν, να τους καταργούν το ασφαλιστικό, τους μισθούς, και τις συντάξεις, ο συστηματικός πόλεμος λάσπης σε βάρος συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων, αλλά και η πλύση εγκεφάλου για την ανάγκη να κάνουμε όλοι θυσίες προκειμένου να ανακτήσουμε τη "χαμένη εθνική μας αξιοπρέπεια και κυριαρχία".
Την ίδια στιγμή βεβαίως, οι απεργιακές κινητοποιήσεις, έχουν εξαφανιστεί από τα δελτία ειδήσεων και τα πρωτοσέλιδα. Τι κι αν όλες σχεδόν οι ξένες εφημερίδες είχαν στα πρώτα τους θέματα το απεργιακό κύμα που πλήττει την Ελλάδα; Εδώ, δεν αξιολογήθηκε ως σημαντική είδηση! Αντ αυτού, στα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν την εμφανισή τους, εν είδη μαϊντανού, συμπολίτες μας που βρίσκονται στα όρια της απελπισίας, και αντιμετωπίζουν περίπου μοιρολατρικά (και πάντως χωρίς διάθεση αντίστασης), "το κακό που μας βρήκε".
ΠΡΙΝ



Λεφτά υπάρχουν
"Λεφτά υπάρχουν", όπως έλεγε ο Γ. Παπανδρέου προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά. Εξοπλισμοί, εκκλησιαστική περιουσία, επιχειρηματικά και εφοπλιστικά κέρδη, μεγάλη περιουσία και oφ σορ εταιρείες-μαϊμού, είναι στο απυρόβλητο. Το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Τραπεζών, η Εθνική Τράπεζα αύξησε κατά 197,24% τα κέρδη της, αλλά οι φόροι της μειώθηκαν κατά 15%! Η Αλφα Μπανκ αύξηση κερδών 45,48%, μείωση φόρων 29,7%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς πλήρωσε τρεις φορές λιγότερους φόρους, ενώ αύξησε τα κέρδη της κατά 460,6%! Ο ΦΠΑ που έχει παρακρατηθεί από επιχειρήσεις και δεν έχει αποδοθεί είναι 6,5 δισ.! Αρκετά δισ. ευρώ έφυγαν το τελευταίο δίμηνο του 2009 από τη χώρα, επειδή οι καπιταλιστές φοβήθηκαν ένα πιθανό πόθεν έσχες.
ΠΡΙΝ



10 Φλεβάρη : ήταν μόνο η αρχή....
Πορείες πρωτοβάθμιων σωματείων σε Γιάννενα
Στα Γιάννενα μαζική ήταν η ταξική απεργιακή πορεία των πρωτοβάθμιων σωματείων, που ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο, και είχε όγκο και παλμό. Συμμετείχαν τα σωματεία μετάλλου, γεωπόνων ιδιωτικών υπαλλήλων, εργαζομένων στο Πράκτικερ, των ΟΤΑ, ιδιωτικών υπαλλήλων, εκπαιδευτικών, καθώς και κινήσεις - παρατάξεις, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και συλλογικότητες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Η πορεία έβαζε ζήτημα να ανατραπεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας, να δοθούν πραγματικές αυξήσεις. Η μαζικότητα της πορείας των πρωτοβάθμιων σωματείων προσέγγιζε εκείνη της μαζικής πορείας του ΠΑΜΕ. Αντίθετα, η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ μαζεψε μόνο τους γραφειοκράτες και σώθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ! Η εικόνα της απεργίας της 10ης Φλεβάρη στα Γιάννενα είναι : Απεργία με σχετικά καλή συμμετοχή, που στους εκπαιδευτικούς προσέγγιζε το 50% και στο πανεπιστήμιο το 100%. Στον τομέα μετάλλου η συμμετοχή ήταν σχεδόν 100%. Με πορείες που απαξίωσαν τελείως τις ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ, αναδεικνύοντας μια δυναμική ενός τμήματος των εργαζομένων που "ψάχνουν" ένα ενωτικό ταξικό συντονισμό, που θα τους δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα ΜΜΕ απέκρυψαν ολοκληρωτικά την πορεία των πρωτοβαθμιων σωματείων, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε το ήμισυ του συνόλου των διαδηλωτών. Πρόκειται για συνειδητή στάση από τα ΜΜΕ που και με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζουν πως στο εργατικό κίνημα και στα Γιάννενα κινείται κάτι ριζικά ανταγωνιστικό με την καπιταλιστική πραγματικότητα.
Εργατικά σκιρτήματα και πορείες εκδηλώθηκαν και σε άλλες επαρχιακές πόλεις . Στην Πρέβεζα έγινε συγκέντρωση της πρωτοβουλίας έξι πρωτοβάθμιων σωματείων με τη συμμετοχή και της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εργαζομένων. Στη Λευκάδα, η Ταξική Κίνηση Εργαζομένων Λευκάδας συμμετείχε στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου.
ΠΡΙΝ