Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

H Eγνατία Οδός έφερε τουριστική ανάπτυξη, αλλά και φαινόμενα αισχροκέρδειας

Η Εγνατία Οδός έφερε τουριστική ανάπτυξη, αλλά και φαινόμενα αισχροκέρδειας
Η Εγνατία οδός ενώνει πέντε περιφέρειες (Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης - Κεντρικής Μακεδονίας - Δυτικής Μακεδονίας - Θεσσαλίας - Ηπείρου), δέκα πρωτεύουσες Νομών (Αλεξανδρούπολη - Κομοτηνή - Ξάνθη - Καβάλα - Θεσσαλονίκη - Βέροια - Κοζάνη - Γρεβενά - Ιωάννινα - Ηγουμενίτσα), 332 κωμοπόλεις και χωριά και τέσσερα λιμάνια (Αλεξανδρούπολης - Καβάλας - Θεσσαλονίκης - Ηγουμενίτσας).Με την Εγνατία οδό, αίρεται και το τελευταίο εμπόδιο από πλευράς οδικής συγκοινωνίας, που κρατούσε μακρότερα και σε απομόνωση τα δύο αυτά άκρα (Ηγουμενίτσα - Αλεξανδρούπολη), από την υπόλοιπη Ελλάδα.Αρχή και τέλος της Εγνατίας είναι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Εκσυγχρονίζεται, αναβαθμίζεται, επεκτείνεται. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Το λιμάνι και η Εγνατία είναι δύο έργα που αλληλοσυμπληρώνονται.Η Ήπειρος λοιπόν, άνοιξε τις… πόρτες της για να υποδεχθεί τους νέους επισκέπτες από την Μακεδονία και την Θράκη.
Νέοι ορίζοντες στον τουρισμό
Οι αλλαγές που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στην Ήπειρο στον κλάδο του τουρισμού είναι σημαντικές.Ορισμένες από αυτές, αποτυπώνονται στην τελευταία μελέτη που έκανε το «Παρατηρητήριο» της Εγνατίας Οδού.Σύμφωνα με την επεξεργασία σχετικών στοιχείων της ΕΣΥΕ για την τελευταία δεκαετία, η ζώνη των Περιφερειών διέλευσης της Εγνατίας οδού καλύπτει, περίπου, το 25% των αφίξεων στα συλλογικά τουριστικά καταλύματα και το 16% των αντίστοιχων διανυκτερεύσεων του συνόλου της χώρας.Στην ίδια μελέτη καταγράφονται ακόμη:Πολύ μεγάλη αύξηση του ξενοδοχειακού δυναμικού στην Περιφέρεια της Ηπείρου. Αύξηση που φτάνει το 65% και έχει ως αιχμή τους Νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. Άνοδος της πληρότητας σε πολλούς Νομούς της ζώνης της Εγνατίας με μέσο όρο μεταβολών πάνω από 6%. Στους Νομούς με την μεγαλύτερη αύξηση περιλαμβάνεται και η Θεσπρωτία με μεταβολή που φτάνει μέχρι και 30%.Παρατηρείται αύξηση της πληρότητας που για την Ήπειρο φτάνει στο 2,3%. Η ζώνη της Εγνατίας Οδού παρουσίασε αύξηση των διανυκτερεύσεων σε αντίθεση με το σύνολο της χώρας, όπου παρατηρήθηκε μείωση. Αξιοσημείωτη ποσοστιαία αύξηση καταγράφει ο Νομός Θεσπρωτίας.Από τα στοιχεία αυτά, γίνεται σαφές ότι η Εγνατία Οδός ανοίγει νέους ορίζοντες στον τομέα του τουρισμού.
Καταγγελλία
Η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, έφερε- μοιραία- και φαινόμενα αισχροκέρδειας, καθώς επίσης και πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών.Σήμερα,στα παράλια της Ηπείρου, ο νόμος της αρπαχτής κονταροχτυπιέται με τους νόμους της αγοράς και το αποτέλεσμα είναι να καταγράφονται τραγελαφικές έως και εξοργιστικές περιπτώσεις αισχροκέρδειας.Χαρακτηριστική περίπτωση, είναι η καταγγελλία αναγνώστη της «Ε», για τις τιμές ενοικιάσεως στις ξαπλώστρες στην παραλία Καραβοστάσι της κοινότητας Πέρδικας Θεσπρωτίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο ίδιος κλήθηκε να καταβάλει το ποσό των 20 ευρώ!!!
Άμεση λήψη μέτρων
Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, από τους ίδιους τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα, σταδιακά γύρω από τον τουριστικό κλάδο της περιοχής μας,θα μαζευτούν κάποια λαμόγια , που απλά δεν ήθελαν να εργάζονται.Που θέλουν με μερικά δωμάτια της συμφοράς να ζουν όλο τον χρόνο. Που με δέκα καρέκλες και πέντε ομπρέλες ανακάλυψαν τον μήνα που "ταΐζει" τους υπόλοιπους έντεκα.Που ένα χωραφάκι το οποίο κληρονόμησαν κοντά στη θάλασσα, ήθελαν να το κάνουν "βιομηχανία". Άνθρωποι, που τελικά, θα δυσφήμησουν το τουριτικό προιόν της Ηπείρου στα πέρατα του κόσμου.Τέτοιες συμπεριφορές,θα "εξανεμίσουν" πολύ σύντομα τα πλεονέκτημα της Εγνατίας Οδού και η Ήπειρος θα χάσει σημαντικό μερίδιο στην τουριστική αγορά.Δυστυχώς όμως, δεν μπορείς να ζητάς την λήψη μέτρων από το κεντρικό κράτος,μιας και το μόνο «έργο» που παρήγαγε το Υπουργείο Τουρισμού στην χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια, ήταν να δουλεύει «στην υπηρεσία» προσωπικής προβολής του εκάστοτε Υπουργού...
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
από epirusgate.blogspot