Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

"Εκτροχιάστηκε" η Σιδηροδρομική Εγνατία

"Eκτροχιάστηκε" η Σιδηροδρομική Εγνατία
Στα χαρτιά παραμένει το μεγάλο έργο του Δυτικού Σιδηροδρομικού Άξονα ή αλλιώς “Σιδηροδρομικής Εγνατίας”, ενώ σύμφωνα με τους σχεδιασμούς έπρεπε εδώ και τρία χρόνια να αρχίσει να κατασκευάζεται. Η μόνη θετική εξέλιξη είναι ότι ολοκληρώθηκε η προμελέτη για ένα τμήμα του δικτύου.
Η καθυστέρηση αυτή προκάλεσε άλλη μια φορά την παρέμβαση του ΤΕΕ/ΤΚΜ που ζητά η Σιδηροδρομική Εγνατία “να βγει από τα συρτάρια των ʽαρμοδίωνʼ και να μπει στις… ράγες υλοποίησης”. Το… τρένο του Γʼ ΚΠΣ, από το οποίο θα χρηματοδοτείτο το έργο, έχει φύγει και τώρα το Επιμελητήριο τονίζει την επιτακτική ανάγκη να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
“Πέρασαν πολλά χρόνια ʽσυζήτησηςʼ γύρω από το σημαντικό αυτό έργο, χωρίς στην ουσία να έχει υλοποιηθεί το παραμικρό”, αναφέρει στη “Μ” ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Αναστάσιος Κονακλίδης. “Θα έπρεπε βέβαια να προβλεφτεί η ανάγκη κατασκευής της παράλληλα με δημιουργία της οδικής Εγνατίας, γεγονός που θα μείωνε σημαντικά το κόστος.
Το έργο αυτό πάντως δεν θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά στην Εγνατία οδό.
Ο σιδηρόδρομος είναι κατεξοχήν περιβαλλοντικό μέσο και πρέπει η πολιτεία να ολοκληρώσει το σιδηροδρομικό δίκτυο. Τα Γιάννενα και η Ηγουμενίτσα είναι αποκομμένα. Παράλληλα να μάθει ο κόσμος να χρησιμοποιεί το τρένο. Πρέπει να δώσει βάρος η πολιτεία και να εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ, να εντείνει τις προσπάθειες, ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να γίνει το έργο που λείπει από τη χώρα μας”, τονίζει ο κ. Κονακλίδης.
Ο όρος “Σιδηροδρομική Εγνατία” χρησιμοποιείται από το ΤΕΕ/ΤΚΜ για ένα δίκτυο που εκτείνεται από την Ήπειρο έως τη Θράκη με κεντρικό άξονα παράλληλο με τον αντίστοιχο της οδικής Εγνατίας.
Το σχέδιο της πολιτείας
Η “Σιδηροδρομική Εγνατία” σχεδιάστηκε από την πολιτεία για να ενώνει με σιδηροδρομικό δίκτυο την Κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα και τη Δυτική Πελοπόννησο, ξεκινώντας από την Κοζάνη, με ενδιάμεσους σταθμούς, μέχρι την Καλαμάτα.
Το προβλεπόμενο κόστος του έργου είναι 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ και η κατασκευή επρόκειτο να ξεκινήσει το 2004 και θα τελείωνε το 2006.
Οι μελέτες για την πρώτη φάση του έργου είχαν προκηρυχθεί από το 2003 με κόστος 21 εκατ. ευρώ.
Ο δυτικός σιδηροδρομικός άξονας αναλύεται στα τμήματα: Ηγουμενίτσα - Ιωάννινα - Καλαμπάκα, το οποίο ολοκληρώνει τον οριζόντιο σιδηροδρομικό άξονα, Ηγουμενίτσα - Βόλος, Ηγουμενίτσα - Ιωάννινα - Αντίρριο/Ρίο - Καλαμάτα, που συνιστά τον κατακόρυφο σιδηροδρομικό άξονα της δυτικής Ελλάδας, Καλαμπάκα - Κοζάνη, που συνδέει τη Βόρεια με την κεντρική Ελλάδα, ολοκληρώνοντας το σιδηροδρομικό διευρωπαϊκό δίκτυο στο ελληνικό έδαφος.
Η γενικότερη σημασία του έργου για την οικονομία της χώρας είναι προφανής, αφού εάν κάποτε γίνει το έργο η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο. Επιπλέον, κατά την περίοδο κατασκευής θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την οικονομική αναζωογόνηση των περιοχών της Δυτικής Ελλάδας. Η πρώτη μελέτη Η μόνη θετική εξέλιξη σε όλη την καθυστέρηση του έργου είναι το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε από την “Οδομηχανική ΑΜΕ”, μελετητική εταιρεία, η “προμελέτη κυκλοφοριακών έργων νέας σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμπάκας - Ιωαννίνων”, ενός τμήματος δηλαδή του έργου.
Tο μήκος αυτής της γραμμής, σύμφωνα με την προμελέτη, θα είναι 81,4 χλμ, με 19 κύριες γέφυρες, μία τη γέφυρα Αράχθου, μήκους 1.064 μ. και ύψους 100 μ., εννιά γέφυρες με βάθρα μικρού ύψους, μήκους από 200 έως 500 μ. και εννιά γέφυρες με βάθρα μεγάλου ύψους (45 με 65 μ.), μήκους από 150 έως 820 μ. Περιλαμβάνει επίσης επτά κύριες σήραγγες, τις σήραγγες Κατάρας (10.345 μ.), Περιστερίου (6.036 μ.), Δρίσκου (6.092 μ.) και τέσσερις σήραγγες μήκους 1.390 έως 3.050 μ.
από e-igoumenitsa.gr