Σε καλή κατάσταση τα νερά του Καλαμά
Αισιοδοξία αλλά όχι εφησυχασμός τονίστηκε στην εκδήλωση στον Παραπόταμο.
Η ανάγκη ύπαρξης ενιαίας στρατηγικής η οποία θα αποσκοπεί στην προστασία, πρώτα και την αξιοποίηση στην συνέχεια του ποταμού Καλαμά, η ποιότητα των νερών αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, τονίστηκε για μια ακόμη φορά σε εκδήλωση που οργάνωσε που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Παρακαλάμιων Δήμων για την προστασία και αξιοποίηση του Καλαμά στο πάρκο αναψυχής, κάτω από το κάστρο της Αρχαίας Φανοτής, στο Τοπικό Διαμέρισμα Γεροπλάτανου του Δήμου Παραποτάμου.
Ο Δήμαρχος Παραποτάμου κ. Τζάννης, επεσήμανε πως πρέπει να υπάρχει συνεχής αγώνας από όλους, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος διατήρησης της καθαρότητας των νερών του. Στη συνέχεια, έκανε μια αναδρομή στον αγώνα που ξεκίνησε πριν από 30 περίπου χρόνια για τον Καλαμά και την προστασία του και ο οποίος, όπως τόνισε, είχε ως αποτέλεσμα οι τελευταίες μετρήσεις να δείχνουν ότι τα νερά καθαρίζουν, γεγονός που επιτρέπει να υπάρχει αισιοδοξία. «Ο στόχος μας - διευκρίνισε ο Δήμαρχος Παραποτάμου - είναι, πρέπει να είναι, να παραδοθεί το ποτάμι στις επόμενες γενιές στην καλύτερη δυνατή κατάσταση».
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, μίλησε για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, για ένα καλύτερο περιβάλλον, ενώ υπάρχει εγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο και δημιουργείται ένα νέο τοπίο για το περιβάλλον. Τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, κάτι για το οποίο χρειάζονται 11.000.000 υπεύθυνοι πολίτες, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας πρόσφατη ατάκα διαφήμισης του ΥΠΕΧΩΔΕ. Όσο για τον Καλαμά ειδικότερα, τον χαρακτήρισε «θέμα προτεραιότητας», ενώ είπε πως στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ υπερτριπλασιάστηκαν τα χρήματα για το περιβάλλον και επομένως για ένα ποιοτικότερο Καλαμά, σε σύγκριση με το Γ' ΚΠΣ. Αναφέρθηκε επίσης στην εντατικοποίηση των περιβαλλοντικών ελέγχων, στην επιβολή προστίμων σε βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες που μολύνουν το περιβάλλον, ενώ σημείωσε πως οι Θεσπρωτοί έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την ανάδειξη του Καλαμά.
Συχνές μετρήσεις
Ο Νομάρχης Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακας, στο δικό του χαιρετισμό, μίλησε στην ανάγκη για την αξιοποίηση των υπαρχόντων τεχνικών μέσων, ώστε να υπάρχουν συχνές μετρήσεις για την αξιολόγηση της καθαρότητας των νερών, ενώ όπως επεσήμανε, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται το ποτάμι είναι αρκετά καλό. Τέλος, οι Δήμαρχοι Ευρυμενών και Μολοσσών κ.κ Κατσάνος και Παργανάς αντίστοιχα, παραδέχτηκαν το γεγονός ότι υπάρχει μια αισιοδοξία τη δεδομένη στιγμή όσον αφορά τον Καλαμά και τα νερά του, αλλά δεν αποδέχτηκαν αυτό που κάποιοι υποστηρίζουν, ότι δηλαδή το πρόβλημα έχει βρει τη λύση του. Εξέφρασαν την άποψη ότι ο Καλαμάς μπορεί να αξιοποιηθεί σε σχέση με την παλαιά εθνική Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων, ενώ τα προγράμματα, τόσο ευρωπαϊκά, όσο και τα εθνικά, όπως INTERREG, ΠΙΝΔΟΣ, ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, αποτελούν συμμάχους στην προσπάθεια για την προστασία-σωτηρία και αξιοποίηση του ποταμού.
Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η καθηγήτρια Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βίκυ Καλφακάκου, η οποία ανέλυσε τα στοιχεία αναφορικά με τον Καλαμά και τις ποσότητες σε μέταλλα που είναι συγκεντρωμένες εντός αυτού. Η κ. Καλφακάκου επεσήμανε πως πολλά από τα τοξικά που υπάρχουν και στον Καλαμά είναι καρκινογόνα. Διευκρίνισε ότι εμφανίζεται ι αυξημένη παρουσία του ψευδάργυρου και μεγάλη συγκέντρωση μετάλλων στα ιζήματα, όπως νικέλιο, μόλυβδος και χαλκός.
από e-igoumenitsa.gr από εφημερίδα Νέοι Αγώνες Ηπείρου