Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

"Υπόθεση Πρίτζου" : 61 χρόνια μετά τιμούμαι τους 16 αγωνιστές που έπεσαν στο Σταυράκι Ιωαννίνων

 
"Υπόθεση Πρίτζου" : 61 χρόνια μετά τιμούμαι τους 16 αγωνιστές που έπεσαν στο Σταυράκι

Ενα σημαντικό ιστορικό γεγονός, όχι και τόσο γνωστό, εκτυλίχτηκε στα Γιάννενα το 1948, στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Πρόκειται για το γεγονός που έχει μείνει γνωστό ως «Υπόθεση Πρίντζου» και αφορά στη στημένη δίκη που έγινε τον Ιούλιο του 1948 στα Γιάννενα, στο κτίριο της Ζωσιμαίας Ακαδημίας. Στη δίκη αυτή οδηγήθηκαν 48 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, όλοι μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, ανάμεσά τους και η Ευτυχία Πρίντζου, γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου του ΚΚΕ.Η κατηγορία ήταν αυτό που έλεγε το περιβόητο Γ΄ Ψήφισμα, δηλαδή προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος. Το κατηγορητήριο βασίστηκε στις προκηρύξεις που ρίχτηκαν από την παράνομη οργάνωση της ΕΠΟΝ στις 23 Μάρτη 1948. Κατά τη δίκη καμία από τις κατηγορίες δεν αποδείχτηκε. Παρ' όλα αυτά καταδικάστηκαν σε θάνατο και οι 48. Οι 16 εκτελέστηκαν! Τους σκότωσαν στο Σταυράκι σε τρεις ομάδες, στις 27 Ιουλίου, στις 9 και 10 Αυγούστου του 1948, ύστερα από φρικτά βασανιστήρια στο παγοποιείο «ΦΙΞ», τη «Μακρόνησο» των Ιωαννίνων.
Μεγάλο Έγκλημα
Πρόκειται για ένα μεγάλο έγκλημα, με τις δίκες σκοπιμότητας του μισαλλόδοξου εμφυλιοπολεμικού καθεστώτος, για τις οποίες κανείς από τους τοπικούς άρχοντες και τους παράγοντες της πολιτικής, κοινωνικής και πνευματικής ζωής της πόλης δε μιλάει καθαρά. Καθώς, όμως, δεν μπορεί να αγνοηθεί και κάθε χρόνο διοργανώνεται εκδήλωση τιμής στους ηρωικούς αυτούς αγωνιστές, στο σημείο της εκτέλεσης στο Σταυράκι Ιωαννίνων, γίνεται προσπάθεια αποσιώπησης των πραγματικών περιστατικών, προσπάθεια αποχρωματισμού του αγώνα της Αντίστασης και των κομμουνιστών για ανεξαρτησία και κοινωνική προκοπή.Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως ενώ υπάρχει επιζών από αυτή την υπόθεση, ο τότε γραμματέας της ΕΠΟΝ στα Γιάννενα, ο Ανδροκλής Γκέλιας, που είχε καταδικαστεί σε αυτή τη δίκη τέσσερις φορές σε θάνατο, ούτε καν προσκαλείται στην εκδήλωση!Η «Υπόθεση Πρίντζου», ωστόσο, είναι μια από τις ένδοξες σελίδες του αγώνα του ελληνικού λαού. Αφορά έναν αγώνα που βάφτηκε, πρώτ' απ' όλα, με το αίμα των ανθρώπων της Αριστεράς, που πάλεψαν με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια, δίνοντας τη ζωή τους για την προκοπή του τόπου.
epirusgate.blogspot





 
Τη μνήμη της Ευτυχίας Πρίντζου και των άλλων συμπολιτών μας, που εκτελέστηκαν το 1948 στο Σταυράκι, τίμησε ο Δήμος Ιωαννιτών το Σάββατο 29 Αυγούστου 2009.Στο μνημείο τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων παρουσία του Δημάρχου Ιωαννίνων κ. Νικόλαου Γκόντα, στελεχών της Δημοτικής Αρχής, Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων κομμάτων, φορέων καθώς και συγγενών των θυμάτων.Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Νικόλαος Γκόντας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι Έλληνες έχουμε μια ιδιαιτερότητα. Να έχουμε τη δύναμη να συνεχίζουμε τους αγώνες με πλήρη συναίσθηση των όσων δεινών. Να χτίζουμε ξανά τη ζωή χωρίς να ξεχνούμε ποτέ αυτούς που θυσιάστηκαν. Μετά από τόσα χρόνια από την τραγωδία που σημάδεψε τα Γιάννινα, τώρα που ο χρόνος δίνει την αναγκαία απόσταση από τον εμφύλιο σπαραγμό, τα γεγονότα αποκτούν τις πραγματικές τους διαστάσεις. Είμαστε εδώ για να πούμε: ποτέ πια εμφύλιος, ποτέ πια άλλο αίμα χυμένο από αδελφούς. Σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για τις επιλογές τους, τις οποίες υπαγόρευε ο πατριωτισμός τους, οφείλεται κάθε τιμή. Μ’ αυτά τα λίγα λόγια, αποτίω φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες που πλήρωσαν με το αίμα τους το τίμημα των επιλογών τους. Το καλύτερο όμως μνημόσυνο σε όλους όσους θυσίασαν τη ζωή τους τη μαύρη εκείνη εποχή, είναι η απόλυτη εθνική συμφιλίωση».
epirusgate.blogspot
 


από thesprotos-panta.
Η υπόθεση Πρίντζου είναι γνωστή, σε όποιον έχει ασχοληθεί λίγο με την πρόσφατη ιστορία.
Τώρα, γιατί η αριστερά απέχει, και γιατί η εκδήλωση γίνεται από τον δήμαρχο, ο οποίος είναι εκλεγμένος με τη ΝΔ, αυτό είναι που κανείς δεν κατάλαβε. Άγνωστε οι βουλαί.......