Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

"Λουκέτο" στα ΤΕΙ

 
"Λουκέτο" στα ΤΕΙ
«Λουκέτο» στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα από την αρχή του νέου ακαδημαϊκού έτους βάζουν οι διοικήσεις, προκειμένου να πιέσουν για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους.
Η χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ από την κυβέρνηση, δημιούργησε μπαράζ εξελίξεων και προκάλεσε την έκτακτη Σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ προκειμένου να συζητηθούν τα κρίσιμα ζητήματα της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Οι πρόεδροι των ΤΕΙ, όπως ανακοίνωσαν, διαπιστώνουν ότι ανατρέπεται ο χάρτης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, εις βάρος των πτυχιούχων των ΤΕΙ, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, ενώ την ίδια ώρα οι απόφοιτοι Κολεγίων λαμβάνουν πτυχία «ισότιμα», όπως διαφημίζεται, με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Απαιτώντας την άμεση έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων των επαγγελματικών δικαιωμάτων που έχουν αποφασιστεί ομόφωνα από το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης έως το 2008 και έχουν υπογραφεί από το Υπουργείο Παιδείας η Σύνοδος αποφάσισε ομόφωνα όπως οι διοικήσεις των ΤΕΙ σε συνεργασία με την ΟΣΕΠ/ΤΕΙ και τους άλλους φορείς να αναστείλουν τη λειτουργία των Ιδρυμάτων κατά το νέο εκπαιδευτικό έτος, αν δε δοθεί άμεση λύση στο χρόνιο πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων.
Για εμπαιγμό απέναντι στην ελληνική κοινωνία, τους νέους και τις οικογένειές τους, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Ευριπίδης Γλαβάς, υπογραμμίζοντας πως εκκρεμούν τα επαγγελματικά δικαιώματα σε 21 ειδικότητες, πολλά εκ των οποίων για περισσότερα από 25 χρόνια.
Ο κ. Γλαβάς σημείωσε πως οι αρνητικές εξελίξεις από την ψήφιση του νομοσχεδίου οφείλονται σε πιέσεις από τον τεχνικό κόσμο, τον οποίο κατηγόρησε για «κοντόφθαλμη λογική».
«Αθέμιτος ανταγωνισμός από τα ΚΕΣ»
1700 νέους σπουδαστές πρόκειται να υποδεχθεί το ΤΕΙ Ηπείρου από το νέο ακαδημαϊκό έτος, όπως προέκυψε από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελληνίων εξετάσεων. Ωστόσο, ορισμένα Τμήματα απειλούνται με λουκέτο λόγω της μικρής προτίμησης που δείχνουν σε αυτά οι υποψήφιοι φοιτητές. Έτσι, ενώ τα τμήματα επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, όπως αυτά της Λογοθεραπείας, Βρεφονηπιοκομίας και της Νοσηλευτικής, αλλά και τα μουσικά τμήματα καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των θέσεων που διαθέτουν, τα τμήματα Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής, Ιχθυοκαλλιέργειας, Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, αλλά και τουριστικών επαγγελμάτων πρόκειται να λειτουργήσουν και φέτος με ελάχιστους φοιτητές.
Ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου υπογράμμισε πως ο μεγάλος αριθμός των κενών είναι αναμενόμενος, όταν κάθε χρόνο ανακοινώνονται 90.000 θέσεις και οι εισακτέοι ανέρχονται περίπου στις 60.000. Επιπλέον, τα ΤΕΙ της περιφέρειας υπολείπονται αυτών του κέντρου, αφού είναι λογικό οι περισσότεροι φοιτητές να προτιμούν ανάλογες Σχολές στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. «Χρειάζονται κίνητρα για να μπορέσουν οι φοιτητές να επιλέξουν την περιφέρεια», σημείωσε ο κ. Γλαβάς, προσθέτοντας πως θα πρέπει κάποια στιγμή οι προσφερόμενες θέσεις από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ να είναι όσες και οι εισακτέοι.
Βέβαια, αυτό λόγω της βάσης του 10 δεν ισχύει με αποτέλεσμα να υπάρχουν 25.000-30.000 κενές θέσεις και να έχουν μείνει εκτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης περίπου 35.000. Το πρόβλημα των ΤΕΙ εντείνει και η λειτουργία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και των επονομαζόμενων Κολεγίων. Αυτό μάλιστα είναι ένα θέμα, που θα συζητήσει σε επόμενη φάση η Σύνοδος των προέδρων και θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση.
Ήδη, πολλά Κολέγια έχουν αρχίσει να διαφημίζονται στις τηλεοράσεις σαν Πανεπιστήμια, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ελπίζω, να υπάρξουν συντονισμένα βήματα από τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ για να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό», σημείωσε ο κ. Γλαβάς, κάνοντας λόγο για ιδιωτικές επιχειρήσεις, που λειτουργούν χωρίς κριτήρια και μάλιστα «απολαμβάνουν» της προστασίας της πολιτείας…
epirusgate.blogspot.