Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Δίκτυο πρότυπων κατοικιών

Δίκτυο πρότυπων κατοικιών
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΣ
Για να μπορέσει η Θεσπρωτία, αξιοποιώντας τις τόσες ομορφιές της, τα βουνά της, τα ποτάμια της, τις καθαρές παραλίες της, να προσελκύσει τουρίστες, τόσο από τις γύρω περιοχές όσο και την υπόλοιπη Ελλάδα, το εξωτερικό, θα πρέπει να αποκτήσει ένα ικανοποιητικό δίκτυο πρότυπων κατοικιών. Αυτές οι πρότυπες τουριστικές κατοικίες θα εξυπηρετούν τον επισκέπτη όλο το χρόνο, χωρίς να αλλοιώνονται τα περιβαλλοντικά, λαογραφικά, πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Κάτι που βλέπουμε όλο και πιο τακτικά σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα για το κέρδος λίγων επιχειρηματιών - με τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα- να καταστρέφονται ολόκληρες περιοχές, ενώ οι κάτοικοι αυτών να χάνουν τα όποια εισοδήματά τους και να τις εγκαταλείπουν μετά.
Η υλοποίηση μπορεί να γίνει με συνεργασία Νομαρχίας Θεσπρωτίας, Δήμων Νομού Θεσπρωτίας και ιδιωτών. Μέσα από μελέτη η οποία θα καταχωρήσει τους παραδοσιακούς οικισμούς, τις περιοχές NATURA 2000, τα ιστορικά στοιχεία, τις αρχαιολογικές περιοχές, τη γεωλογία, τα μέρη υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος σε κάθε περιοχή.
Το σχέδιο μόνο σε συνολική εφαρμογή στο Νομό μπορεί να φανεί ουσιαστικά κερδοφόρο, αφού θα τονώσει ουσιαστικά τον τουρισμό για όλο το έτος, θα έχει διάρκεια, νέες θέσεις εργασίας, θα προστατέψει την πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομία της Θεσπρωτίας και θα δώσει παράλληλα κίνητρα ώστε να ζωντανέψουν περιοχές που μετά τον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» έχουν αφεθεί στην τύχη τους, αν δεν έχουν νεκρώσει εντελώς.
Οι υπηρεσίες του internet φυσικά είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμες στο πρόγραμμα αυτό του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. Αφού θα δημιουργηθεί ένας κεντρικός κόμβος ενημέρωσης επισκεπτών, κατοικιών για ενοικίαση, τιμών, στοιχείων γύρω από κάθε κατοικία, κλπ. Παράλληλα κάθε κατοικία θα έχει τη δική της παροχή internet ώστε ο φιλοξενούμενος εκεί να έχει επαφή με όλο τον κόσμο, την εργασία του, τα e-mail του.
Θα μπορούσα να παραθέσω και άλλα, όμως κρίνω σκόπιμο αυτό να γίνει μέσω των τοπικών εκπροσώπων, κομμάτων φορέων, συλλόγων, τοπικών επιχειρηματιών, ώστε να προσθέσουν κάθε τι αναγκαίο σε αυτό.
Ίσως η αρχή, η απόφαση, είναι το πιο δύσκολο. Τα άλλα ακολουθούν, ιδίως όταν μια περιοχή όπως η Θεσπρωτία δεν στερείται από ανθρώπους με επιστημονικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό επίπεδο και ευαισθησία. Και το κυριότερο, πραγματική αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα τους.
Γιάννης Βέλλης
Εκπρόσωπος
ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Στο Νομό Θεσπρωτίας
thesprotia@gmail.com
http://e-thesprotia.pblogs.gr/