Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Mε δικαστική απόφαση κλείνει το καμίνι στον Αϊ - Νικόλα

Με δικαστική απόφαση κλείνει το καμίνι στον Αϊ- Νικόλα
Δικαίωση για τους κατοίκους αποτελεί η απόφαση του δικαστηρίου, υπέρ της αίτησης προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων που είχαν υποβάλλει για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των έξι ανθρακοκάμινων στον Άγιο Νικόλαο του Δήμου Φιλιατών.
Χθες εκδόθηκε η απόφαση και σύμφωνα με αυτή:
• το δικαστήριο διατάζει την προσωρινή παύση της λειτουργίας των έξι ανθρακοκάμινων στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.• απαγορεύει προσωρινά στους ίδιους τους επιχειρηματίες ή και σε τρίτους κάθε λειτουργία ανθρακοκάμινων ή οποιαδήποτε ενέργεια καύσης που θα παράγει καπνό και ρύπους στον ατμοσφαιρικό αέρα
• Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την απόφαση αυτή οι παραβάτες τιμωρούνται με χρηματική ποινή 6000€ έκαστος
Στη διαδικασία εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλλαν οι κάτοικοι, πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των κατοίκων, υπέβαλλε δια του νομικού του συμβούλου και ο Δήμος Φιλιατών.
Τώρα και μέσα σε 30 ημέρες από τη δημοσίευση της απόφασης οι κάτοικοι αναμένεται να προχωρήσουν στην υποβολή τακτικής αγωγής, ώστε τα προσωρινά μέτρα να γίνουν μόνιμα και η περιβαλλοντική αυτή πληγή να απομακρυνθεί από τον Άγιο Νικόλαο.
Η μονάδα των ανθρακοκάμινων αδειοδοτήθηκε εν μέσω καύσωνα τον Ιούλιο του 2011, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα σπίτια του Αγίου Νικολάου Φιλιατών!
Σαν αποτέλεσμα είχε, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, οι ηλικιωμένοι του Αγίου Νικολάου να πάνε στο Νοσοκομείο με προβλήματα δύσπνοιας!
Με την έναρξη λειτουργίας του, ξεκίνησαν και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων οι οποίες έφτασαν και στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, οι οποίες διαπίστωσαν ότι είναι παντελώς αναρμόδιες με την υπόθεση, αν και η τόσο το τμήμα υγιεινής όσο και το τμήμα περιβάλλοντος έκαναν αυτοψία στο χώρο και διαπίστωσαν το νέφος που σκέπασε το χωριό.
Για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ουδέποτε ρωτήθηκε και ο Δήμος Φιλιατών.
Το καμίνι, αδειοδοτήθηκε με νομοθεσία του 1936 –επί Ιωάννη Μεταξά- και σύμφωνα με αυτή δεν απαιτείται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ούτε άλλες γνωμοδοτήσεις, παρά μόνο η σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής και της Διεύθυνσης Δασών.
Μάλιστα τότε, εντυπωσιακή ήταν η δήλωση που έκανε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών κ. Γκάτζιας καθώς επικαλούνταν την ίδια νομοθεσία, λέγοντας μάλιστα ότι αφού αυτή δεν προβλέπει τίποτα ούτε για αποστάσεις από τον οικισμό, ούτε για τη δημόσια υγεία, η υπηρεσία του δεν είχε δικαιοδοσία να κρίνει την ορθότητα του νόμου και προχώρησε στην υπογραφή της σχετικής αδειοδότησης, η όποια μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, συμβάλλει στην... οικονομική ανάπτυξη, αφού δημιουργεί θέσεις εργασίας.
Το καρβουνοποιείο εκμεταλλεύεται δασικά προϊόντα που προέρχονται από «ιδιωτικό δάσος» που ιδιώτης κέρδισε στα δικαστήρια (και η Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας έχασε) με άδεια υλοτομείας που εκδόθηκε από την ίδια διεύθυνση δασών και άδεια ανθρακοκάμινων που εκδόθηκε και πάλι από την ίδια διεύθυνση δασών, Θεσπρωτίας.
Τελικά το δικαστήριο, φαίνεται πως έκρινε πως η δημόσια υγεία, υπερέχει του νόμου της δικτατορίας του Μεταξά!
http://thesprotia-news.blogspot.com/2012/04/blog-post_05.html