Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

"Συμμαχούν" τα Πανεπιστήμια απέναντι στο Νόμο-Πλαίσιο...

Πρωτοστατούντος αυτού των Ιωαννίνων
«Συμμαχούν» τα Πανεπιστήμια απέναντι στο Νόμο - πλαίσιο…
ΤΡ. ΑΛΜΠΑΝΗΣ: Θα πράξουμε, ανάλογα με τις εξελίξεις
«Η ισχύς εν τη ενώσει» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί ανάμεσα στα κορυφαία Πανεπιστήμια της χώρας, τα οποία στην προσπάθεια που κάνουν να επιβιώσουν, αποφάσισαν να «συμμαχήσουν».
Σε αυτή την προσπάθεια πρωτοστατεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο μαζί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Θράκης, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας, με στόχο την προαγωγή της διδασκαλίας και της έρευνας, στην ανάπτυξη παιδαγωγικών και πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ τους, στη δικτύωση των ερευνητικών εργαστηρίων κ.α.
«Είναι μια κίνηση που έπρεπε να γίνει, αφού τα ΑΕΙ βάλλονται από το νέο Νόμο- πλαίσιο. Πρέπει να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τις διατάξεις του Νόμου, που ουσιαστικά τα υποβαθμίζει» σημειώνουν ακαδημαϊκές πηγές.
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ…
Στο μεταξύ, το δρόμο που χάραξε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αναμένεται να πάρουν σύντομα και άλλα Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και των Ιωαννίνων, καταθέτοντας προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νόμου-πλαισίου!
Σε κάποια Πανεπιστήμια ορίστηκαν ήδη τα 5 μέλη της επιτροπής που θα διενεργήσει τις εκλογές για τα πρώτα μέλη των νέων συμβουλίων διοίκησης, ενώ η ταξινομική ψήφος είναι το νέο εκλογικό σύστημα, με το οποίο θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές των μελών που θα απαρτίζουν το νέο Συμβούλιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και εξωπανεπιστημιακά μέλη.
Αυτό αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους Πρυτάνεις. «Μέχρι σήμερα ξέρουμε ότι μόνο έξι Πανεπιστήμια έχουν οργανωτικές επιτροπές για τα Συμβούλια Διοίκησης. Δεν έχουμε μια εικόνα για τα άλλα Πανεπιστήμια. Οι Πρυτάνεις είναι σε επικοινωνία και ανάλογα με τις εξελίξεις στο Υπουργείο Παιδείας θα κάνουμε μια ακόμη Σύνοδο» τόνισε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
Στο μεταξύ, κατά του «Καλλικράτη» στα ΑΕΙ τάσσεται ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως αποφάσισε στην τελευταία του Συνέλευση. «Καλούμε την Πρυτανεία και τα υπόλοιπα όργανα του Πανεπιστημίου να συνεχίσουν τους σχεδιασμούς τους για την ανάπτυξη του Ιδρύματός μας» τόνισε χθες ο Πρόεδρος των μελών ΔΕΠ Άγγελος Ευαγγέλου.
Τέλος, στη Συνέλευση αποφασίστηκε οι εκδηλώσεις για την 17η Νοέμβρη να μην είναι μόνο επετειακού χαρακτήρα, αλλά να αφορούν τη στάση και τη θέση των Πανεπιστημιακών απέναντι στον νέο νόμο.
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/8319